JuniorAchievementBulgaria
header_pic

  Форум „Професиите на бъдещето“ на JA България събра ученици, студенти и бизнес на едно място

2017-03-30

  Форум „Професиите на бъдещето“ на JA България събра ученици,  студенти и бизнес на едно място

 Емоционалната интелигентност е фактор номер едно и за успех във финансовите професии

 

С пълна зала и заряд за успешна професионална реализация в очите на над 400 студенти и ученици започна вчера в 13 часа третото издание на Младежкия кариерен форум „Професиите на бъдещето“ в Иновационен форум „Джон Атанасов“ в София тех парк. Тази година фокус на събитието бяха професиите във финансово-счетоводния сектор и финансово-технологичната сфера и кариерното бъдеще, което те предлагат на младите хора в идните години.

Събитието започна с поздравителни думи от изпълнителния директор на JA Милена Стойчева, заместник-кмета по финанси на Столична община, Дончо Барбалов и д-р Михаил Мусов, научен секретар „Катедра счетоводство и анализ“ от Финансово-счетоводния факултет на УНСС. Д-р Мусов поздрави участниците във форума лично и с поздравителен адрес от името на ръководителя на катедрата, проф. д-р Снежана Башева.

Иво Русев, член на УС на JA България и търговски директор на Майкрософт у нас показа на младежите с нагледни примери от бизнеса как всеки един от присъстващите в залата може да бъде проводник на положителната промяна – чрез иновация във финансовия сектор и всяка друга сфера на живота.

Променящата се роля на финансите очерта Айш Лили от Experian, генерален партньор на събитието. Самата тя със солиден опит и престижни квалификации в сферата на финансите сподели с младежите за въвеждането на роботизирани процеси за обработка на данни в работата на финансовите анализатори, като подчерта важната роля на човешкия елемент за тълкуването на тези анализи. Какво е бъдещето на финансите, как ще се прави бизнес в бъдеще, какво искаме да постигнем, като участници в бизнеса утре – тези и още много въпроси засегна Айш Лили в своята презентация, а след това отговори и на въпроси на публиката, свързани най-вече с професионална реализация в Experian. 

 

Десислава Дочева и Кристина Гугушева от финансовия екип на VMware говориха за симбиозата, от която финансите и технологиите създават нови кариерни възможности. Те представиха т. нар. Business Intelligence (приблизителен превод бизнес проучване) – процес воден от технологиите за анализ на данни и предоставяне на решения за действия, които да спомогнат управлението на бизнеса. Хората, които искат да се развиват в тази професия трябва да имат желание да вникнат в бизнес нуждите и да разбират „защо“ нещо се прави по определен начин, както и готовност да намират решения на сложни проблеми.

Олег Григоров от NN България говори изключително увлекателно за професията на личния финансов консултант. Той трябва да бъде добре запознат с финансовия инструментариум, който може да предложи на своите клиенти и с изключително висока емоционална интелигентност, за да може да отговори адекватно на реалните нужди на тези клиенти. Презентацията му предизвика редица въпроси като например мястото на коучинга във финансовото консултиране днес.

„Финансова кариера в публичната сфера“ беше темата, с която застана пред младежите Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и стопанска дейност”  на Столична община. От него аудиторията научи, че в анализа на общинския бюджет е област, в която изключително малко хора са специализирани и дава възможност за кариера в дълбочина. В публичната сфера има необходимост както от финансови анализатори, така и от бюджетни счетоводители и данъчни експерти.

Георги Кирилов от MDV Professional Education говори за професионалните търсения на всеки млад човек, който иска реализация в сферата на счетоводството и финансите и съпостави базата на образованието, било то и в престижен университет, с необходимостта от допълнителни обучения впоследствие, когато една или друга нова професионална област привлече вниманието на човек.

Кои са компетентностите на бъдещето, които ще банковият сектор ще търси в следващите години – на този въпрос заедно с публиката потърси отговори Радослава Кроснева от Societe Generale Expressbank, която представи проучване, проведено от банката. То показва, че сред основните качества, които ще помагат на професионалистите да се реализират в банковия сектор и конкретно в Societe Generale Expressbank в следващите години са гъвкавост, емпатия, активно слушане и аналитично мислене, смелост и проактивност.

Във втората част на форума експерти от различни области търсиха отговор на въпроса „Как да горим без да прегаряме?“ Способностите и качествата за успех в кариерите на бъдещето, или малко повече за нещата, които няма да намерим в учебниците сподели с младежите Горан Йорданов от Swiss Education Group. Професионализъм, академични знания и умението за работа с хора ще са съставните части на успеха в работен план и занапред, научиха участниците от Горан, който цитира подхода на швейцарската образователна система. А водещите професии, които няма риск да бъдат роботизирани в идните години са: специалист по социални медии, мениджър клиентско преживяване и мениджър по приходите.

Димитър Вучев от Bloomberg TV България говори за Талантите и лидерите: или хората, които не прегарят, а повеждат другите със своя ентусиазъм. Едно от посланията, които отправи той към младежите в залата беше да се научат да казва „Не“.  Той също направи връзка между съвременното лидерство и коефициента на емоционална интелигентност на един професионалист. 

Гергана Павлова от Equinox Partners представи синдрома на прегарянето, като го разгледа освен като социално явление – и като термин от физиката, астрономията и икономиката. По изключително увлекателен начин тя сподели с младежите в залата 5 принципа, 4 съвета, 3 извода, 2 урока и 1 послание: да се радват на живота и да не взимат нищо прекалено на сериозно. 

Панелът завърши с дискусия в която се включиха и Добромира Манасиева, директор „Човешки ресурси“ на Experian и Надя Василева, член на УС на JA и управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватска.

            Модератор на третата част на форума, наречена „C-level или опитът“ беше изпълнителният директор на JA България, Милена Стойчева. Нейни събеседници бяха управляващите мениджъри и директори на шест водещи компании от финансовия сектор - Станислава Танева (Citibank), Евгени Бенбасат (Metlife), Ваня Манова (Mastercard), Цветанка Минчева (UniCredit Bulbank) и Орлин Хаджийски (PWC). От първо лице те споделиха своя професионален опит с младежите в залата, отговориха на въпроси за успеха, за бъдещето на мениджмънта и лидерството, за силата на образованието и непрекъснатото учене и усъвършенстване и за потенциалната възможност след години дори позиция като „изпълнителен директор“ да се заеме от робот. Учениците и студентите потърсиха и личен контакт  с участниците в този заключителен панел след края на форума и в личен диалог зададоха още въпроси, които ги вълнуват, по пътя на професионалната им реализация във финансовия сектор.

            Третото издание на кариерния форум „Професиите на бъдещето“ беше изключително успешно и JA благодари на партньорите на събитието: Experian, VM ware  и  Swiss Education Group. Медийното отразяване беше поверено на Economy.bg, Кариери и Bloomberg TV България.