JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Екипът на DynamITE въвежда иновации в социалното подпомагане и спечели Social Innovation Relay 2018

2018-06-20

Екипът на DynamITE въвежда иновации в социалното подпомагане и спечели Social Innovation Relay 2018

 

Брюксел, 20 юни 2018

Международния финал на състезанието Social Innovation Relay се проведе онлайн на 19 юни 2018. Екип DynamITE от Сингапур спечели осмото издание на състезанието, което е инициатива на JA Europe, осъществявана с подкрепата на NN Group. В него ученици от средните училища разработват иновативна бизнес идея, която адресира социална нужда или предизвикателство. В тазгодишното издание се включиха повече от 14 000 ученика и 250 доброволци от NN Group от 10 държави: България, Чехия, Гърция, Унгария, Япония, Холандия, Полша, Румъния, Сингапур и Испания.

DynamITE създадоха безплатно мобилно приложение, което осъществява връзка в реално време между доброволци и хора, които имат нужда от тяхната помощ. Тези запитвания могат да са за донасяне на продукти, намиране на човек, който се е загубил, предоставяне на помощ с информационните технологии и други. Чрез използването на алгоритъм, приложението прави подходящата връзка с доброволец на базата на неговата локация, умения и свободно време. След квалификациите в Сингапур, екипът се състезава в световните финали с отбори от цял свят. 

 Отбор DynamITE, Сингапур

„Благодарни сме за възможността да бъдем част от Social Innovation Relay. Проучихме нуждата от социално подпомагане около нас и се научихме да разработваме практични решения на тези нужди. Бихме искали да благодарим на нашия JA ментор, г-н Радж Джаярам и нашия преподавател г-жа Карън Ло за тяхната подкрепа и напътствия. SIR ни даде опит и знания, които ни правят по уверени за споделяме идеите си с останалите. Работата с останалите отбори ни даде нови знания и контакти, така че със сигурност ще препоръчаме SIR на нашите съученици,  споделиха от DynamITE.

Заедно с NN Group, JA Europe се стреми да увеличи самоувереността на учениците като им дава умения да бъдат креативни и да намират решения както на местни така и на глобални социални предизвикателства в следните сфери: образование, здравеопазване, социално включване, проблеми свързани с жизненонеобходимите ресурси и тяхното устойчиво ползване”, сподели Каролин Дженер, изпълнителен директор на JA Europe.

Фльор Худиг, мениджър на програмата за корпоративна социална отговорност на NN Group: Чрез Social Innovation Relay младежите имат едно уникално преживяване, което събужда техния предприемачески дух и ги научава на умения за тяхното ежедневие, които са нужни в която и да е професия или бизнес. Това съвпада изцяло с целите на международната ни програмата за корпоративна социална отговорност NN Future Matters. Като част от тази програма, ние предоставяме нашия талант, еспертиза и ресурси, за да помогнем на младите хора да придобият необходимите (финансови) умения, за да създават икономически възможности. Ние също вярваме, че SIR предлага на нашите колеги от NN в отделните държави да въздействат върху социалните предизвикателства и да помогнат на тийнейджърите да подобрят уменията си за справяне с проблеми по един забавен и удовлетворяващ начин.”

Предприемаческите компетентности са все по-важна част за придобиването на умения за цял живот. В същото време нараства осъзнаването, че социалното предприемачество може да подпомогне създаването на работни позииции за специални групи от хора, за растеж и устойчиво развитие на обществото. Тази инициатива съчетава и двата аспекта. Беше впечатляващо да видя идеи от тези млади участници, които намират бизнес решения на социални проблеми и тяхната дълбока ангажираност да направят промяна в света около тях”  сподели Ан Бранч, Ан Бранч, директор, ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ в Европейската комисия.

Вижте промо видеото на DynamITE.

 

 

Прочетете повече за международния финал на SIR: www.sir.jaeurope.org

Българските участници бяха екип AntiSM от ЧПГТП „Райко Цончев", гр. Добрич с техния продукт Onlife, който има за цел да ограничи времето прекарано в социалните медии чрез различни стимули. Повече за тяхната победа в българските финали ще прочетете тук

 Onlife presentation

Членове на журито:

  •         Фльор Худиг, мениджър на програмата за корпоративна социална отговорност на NN Group
  •         Басак Белели, Главен изпълнителен директор Човешки ресурси, NN Япония
  •         Стивън Ланг, Основател и директор, InSpring
  •         Ан Бранч, директор, ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“в Европейската комисия.
  •         Матиас Снейструп, партньор в Danatech

Наградите:

  • Social Innovation Relay - победител 2018: Сингапур
  • Второ място: Испания
  • Трето място: Япония

 

JA Europe

JA Europe е най-големия доставчик на образователни програми по предприемачество, готовност за работа и финансова грамотност в Европа. През 2016, ние предоставихме на 3.5 милиона ученици и студенти в 40 държави знания, умения и отношението, от които се нуждаят за стартирането на бизнес или започването на работа. JA работи с образователните и бизнес общности както и с правителствата, за да осигури на младите хора от началното училище до университета опит, който изгражда уменията и компетентностите за успех в глобалната икономика. JA Europe е Европейския регионален оперативен център на JA Worldwide®.

NN Group

NN Group е международна компания за услуги за финансово консултиране, която оперира в 18 държави със силно присъствие в множество европейски държави и Япония. Със своите служители, компанията предоставя пенсионни услуги, пенсии, застраховки, инвестиционни и банкови услуги на близо 17 милиона клиенти. Основните брандове на NN Group са Nationale-Nederlanden, NN, Delta Lloyd, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank и OHRA. Акциите наNN Group се предлагат на фондовата борса Euronext Amsterdam (NN).