JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Нови 400 предприемачи и 60 млади компании изгряха на стартъп сцената на България

2017-06-05

Нови 400 предприемачи и 60 млади компании изгряха на стартъп сцената на България

Приложения за подобряване обслужването на клиенти и сканиране на хранителни етикети са големите победители в Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди” 2017 на JA България

 

5 юни 2017 г., Варна„Най-добра учебна компания на България 2017“ е “Noetic” за разработката на мобилно приложение за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки. Екипът получи приза на официалната церемония по награждаване на участниците в 9-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който нестопанската образователна организация Джуниър Ачийвмънт България организира в Камчия на 1-3 юни. Апликацията на “Noetic” E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“, Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на JA. Училището и екипът се включиха през есента на 2016 г. при старта на проекта на JA и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“. Г-н Уручев и изпълнителният директор на JA Милена Стойчева наградиха “Noetic” и тяхната учителка Калинка Aтанасова с купа и златни медали. С подкрепата на инж. Уручев екипът от Смолян ще представи България на международното състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе в средата на юли в Брюксел. “Noetic” спечелиха и специалната награда „Предприемачи на бъдещето“ на евродепутата Владимир Уручев, който подкрепи JA през 2016/2017 г. във въвеждането на програмата „Учебна компания“ в 5 общини в страната – Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин.

Специално жури, начело с инж. Уручев, определи и награда в категорията „Агропредприемачи на бъдещето, отличие за съвместните усилия на евродпутата и JA да въведат предприемаческо обучение и в повече университети у нас – в програмата JA Startup тази година се включиха нови екипи от Аграрния университет в Пловдив и Лесотехническия университет в София. Agrofuture от АУ-Пловдив станаха „Агропредприемачи на бъдещето“ за тяхната дейност - обследване на селскостопански полета с дрон. По покана на инж. Уручев студентите ще бъдат специални делегати от България на Европейския конгрес на младите фермери през октомври в Брюксел.

Lexis от Софийския университет е „Най-добрият студентски стартъп на България 2017“, който ще получи финансиране, менторство и безплатно място за развиване на идеята в JA Startup Hambar в София тех парк на обща стойност 10,000 лева, осигурени от JA България. Изпълнителният директор на JA Милена Стойчева и евродепутатът Андрей Новаков наградиха студентите от СУ за разработката на мобилно приложение, което подпомага работата на отделите „Обслужване на клиенти“. Апликацията дава съвременно решение, базирано на технологията изкуствен интелект, което автоматично извлича основни ключови думи и теми на текстове.

Андрей Новаков връчи и още две награди – като заключителен елемент на стартиралия в началото на 2017 г. съвместен проект с JA, #StartupТворилница, за подкрепа на предприемаческото образование чрез въвеждане на програмата JAStartup в Техническия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Голямата награда в #StartupТворилница, покана за посещение на ЕП в Брюксел през есента на 2017 г., получи студентският екип на „Еврика груп“, които разработват раница и друг вид животоспасяващо планинарско оборудване, с което подпомагат туристите.

Покана от Андрей Новаков да посетят Брюксел получиха и “Blue Stone” от СУ за разработения от екипа нов канал за дигитална реклама, гарантиращ ръст в продажбите, използвайки устройства, наречени бийкъни (beacon). Екипът получи наградата за представянето си в Иновационния лагер, организиран преди няколко седмици в София като елемент от проекта #StartupТворилница.

Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ беше открит на 1 юни със специална церемония в Община Варна, домакинствана от заместник-кмета на града Пламена Маринова и екипа на Сдружение „Варна – Младежка европейска столица 2017“. По време на церемонията изпълнителният директор на JA Милена Стойчева награди Димитрина Докимова от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна с приза „Учител на годината на Джуниър Ачийвмънт“. Г-жа Докимова работи по програмите на JA от 2010 г., като учениците, подготвени от нея, постигат впечатляващи резултати на състезанията и инициативите на JA. С форума младежите завършват едногодишното си обучение по програмите „Учебна компания” (за ученици) и „JA Startup“ (студенти). 400 ученици и студенти от цялата страна представиха своите бизнес разработки в двудневен формат в СОК „Камчия“ до Варна, с презентации пред жури, панелни интервюта и търговско изложение на щанд.

Второ място при ученическите екипи зае „Родопи еко“ от ПГ по икономика „Карл Маркс“, Смолян, за работата на компанията по производството на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки. На трето място журито класира “Future Inovations” от СУ „Пейо Яворов“, Плевен, за автоматичния механизъм за почистване на бяла дъска, който разработиха.

 

Кой избра победителите?

Основно жури при учениците, което определи „Най-добра учебна компания на България“:

Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности“, JA България

Магданела Делинешева, директор „Програми за училищно образование“, JA България

Радостина Ганева, главен експерт „Младежки дейности“, Община Варна

Александър Миланов, директор „Немедицински грижи“, Аджибадем Сити Клиник, София

Ивайло Грънчаров, директор на FilmForge, Nu Boyana Film Studios

Жасмина Петкова, специалист „Корпоративни социални проекти“, Samsung България

Николай Тодоров, собственик на магазини „На тъмно“

Лиляна Савова, юрист, медиатор и председател на Института по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „ИТЕРА“ във Варна.

Владимир Уручев, група на ЕНП, Европейски парламент

 

Второто място при студентските екипи отиде също при екип от СУ „Св. Климент Охридски“, “Tattoos.bg”, които дават нов технологичен поглед над класическото ъндърграунд изкуство. Трето място заеха студентите от “Agrofuture”, Аграрен университет, Пловдив за технологията им за обследване на селскостопански земи с дрон, която открива възможности не само в аграрния сектор, но и в няколко други бизнес сектора.

 

Кой определи победителите?

Основно жури при студентите, което определи „Най-добрия стартъп на България“ 2017:

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България

Ивайло Симов, съосновател на фонда Eleven

Йордан Зарев, инвестиционен мениджър, Neveq

Иван Житиянов, Директор "Системна интеграция", TeleLink

Надя Василева, Управляващ директор за България, Сърбия и Хърватска, Manpower Bulgaria

Андрей Новаков, група на ЕНП, Европейски парламент

 

Жури за наградите „Предприемачи на бъдещето“ (ученици), „Агропредприемачи на бъдещето“ (студенти):

Даниела Филипова, БНТ, продуцент „Бразди“

Анна Петрова, МЗХ

Лидия Чакръкчиева, МЗХ

Димитър Стоянов, политически съветник на Владимир Уручев

Владимир Уручев, член на ЕП

 

НАГРАДИ В СПЕЦИАЛНИ КАТЕГОРИИ

За четвърта поредна година Министерството на икономиката и JA реализират проекта stARTs за въвеждане в училищата по изкуствата и спортните училища на практиката на тренировъчните предприятия. И през тази учебна година младите предприемачи се бориха и за наградата "Брандико" - първият български проект носител на European Enterprise Promotion Awards. Първо място заеха учениците от “Futurist“, а второто и третото място получиха “Noetic” и “Revinton”. Наградата "Брандико" беше връчена от Ирена Николова от Министерството на икономиката.

Специалната награда на Societe Generale Expressbank, основен бизнес партньор на форума „Изгряващи звезди“ 2017, за “Най-иновативен продукт“ отиде при Career Up. Екипът е от Софийския университет и получи наградата за своята онлайн платфрома, която свързва студенти с бизнес ментори и помага на младите хора да стартират своята кариера успешно.

Наградата LifeChanger на MetLife България връчи Иван Бешев, Мениджър на отдел „Обслужване на клиенти“. С аргументирана обосновка той зарадва и награди екипа на “Beauty chemistry” от ПГХ и ХВТ Варна с чек за 3,000 лева. Екипът спечели приза с перфектната си презентация и добре свършена работа през учебната година, като демонстрира завършен и устойчив бизнес модел за производство на био козметика. Гамата предстои да бъде обогатена, а стартовите продукти, които учениците представиха на форума във Варна, са гланц за устни, свещи от пчелен восък и сапуни от глицерин в три серии, с изцяло натурален състав.

Nestle Bulgaria определиха Най-добър екип и наградиха момичетата от стартъпа „Бабините хубавици“, които създават живи картини и живи бижута – с цветя и сукуленти. Светла Маринова от Нестле връчи наградата и поздрави сплотения екип от Лесотехническия университет, София.

От Samsung България дадоха награда “Smart Education”. Жасмина Петкова, мениджър „Корпоративни социални проекти“ в компанията, връчи наградата на “Noetic” за техния E-Food Scanner.

Изпълнителната Агенция за Насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) беше специален партньор на форума тази година. От името на агенцията регионалният представител за Североизточна България, Николай Петканов, връчи наградата „Стартираща компания с устойчив модел на развитие“ на New L.I.F.E от СУ Васил Левски, Велинград, които произвеждат осветителна тела от отпадъчни дървени материали

Наградата на SAP „Най-иновативна идея“ получиха студентите от СУ „Св. Климент Охридски“ - Blue Stone, а връчването стана с пряко видео обръщение от изпълнителния директор на компанията Румяна Тренчева, която нямаше възможност да присъства лично, но съвременните технологии помогнаха наградата да стигне до екипа, който я заслужи.

Наградата на Coca-Cola HBC „Моята първа компания“ беше плакет и чек за 1,000 лева, който отиде при платформата “Tattoos.bg” от Софийския университет.

Специална награда награда в категория Вдъхновение за здравословен живот връчиха д-р Стамен Попов и д-р Росен Димитров от Novartis. Призът отиде при „Еврика груп“ от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, за тяхната животоспасяваща раница за планинари.

Ивайло Грънчаров, директор на филмовото училище FilmForge на Nu Boyana Film Stidios, определи Най-креативен екип“ и даде плакета на “ThreeM” от НГПИ „Св. Лука“, София, за техния продукт – декоративни мултифункционални възглавници.

Наградата на Citibank „С внимание към клиента“ отиде при “Revinton” от ПМГ „Баба Тонка“, Русе. Екипът е разработил оригинална система за реклама и видеозаснемане във въздушното пространство на зали и закрити помещения.

Награда за "Автентичен зелен бизнес" връчи Вера Петканчин от JA България на екипа от Смолян "Родопи Еко" и разказа на гостите на форума повече за международния проект GREENT на JA България и още 4 екипа на JA от Европа, свързан с разработване на учебно съдържание за предмет „Зелено предприемачество“.

Наградата на медиите за млади предприемачи "Малки стъпки към успеха" получиха студентите от АУ Пловдив, "Agrofuture". Победителите бяха избрани единодушно от жури на медиите в състав Mариета Бобева и Бистра Варнева, РТЦ на БНТ във Варна, и Веселина Савова от Информационна агенция „Ливеа”, която връчи и наградата.

Форумът „Изгряващи звезди“ завърши късно вечерта на 2 юни под звездите с лагерен огън край морето, където младите предприемачи отпразнуваха своите успехи и получени награди. Събитието е финал за учебната година на програмите “JA Стартъп” и „Учебна компания” на JA, призната от Европейската комисия още през 2006 г. за най-добрата практика в обучението на млади хора по предприемачество.

Програмите „Учебна компания“ и “JA Startup”, както и форумът тази година се осъществиха с подкрепата на Владимир Уручев от ЕП, Societe Generale Expressbank, Nestle България, Андрей Новаков от ЕП, MetLife България и Фондация Метлайф, Citibank, Nu Boyana Film Studios, ИАНМСП, Министерство на икономиката, Samsung, SAP, Solvay Sodi, Novartis и Coca-Cola HBC. Форумът се проведе във Варна по покана на Община Варна и Сдружение „Варна – европейска младежка столица 2017“ и с комуникационното съдействие на Publicis Consultants.

Висше училище по мениджмънт Варна предостави стипендии от 1000 евро за първия семестър на обучение във ВУМ за всеки член на ученическия отбор-победител.

Община Варна подари билети за MTV Presents Varna Beach през юли на двата екипа победители – при студентите и при учениците.