JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Стартираме с ОИСР и МОН проучване на нивото на финансовата грамотност на българските ученици

2015-11-17

Стартираме с ОИСР и МОН проучване на нивото на финансовата грамотност на българските ученици

 

Проектът се осъществява благодарение на подкрепата на NN България, MasterCard и УниКредит Булбанк

 

На пресконференция JA България обяви старта на мащабен проект за проучване и повишаване на нивото на финансова грамотност (The Financial IQ Project) на учениците от 1. до 12. клас в училищата в България. Амбициозният проект, който ще продължи до лятото на 2017 г., ще стартира с проучване на нивото на финансова грамотност на учениците и ще продължи с обучения за ученици и учители в страната. Предвижда се изследването да обхване 200 училища и да се проведе в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г. То ще се осъществи по методологията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като участие в него ще вземат водещи експерти от организацията. Очаква се експертите от ОИСР да представят резултатите в началото на 2016 г., а в поредица от семинари след това да споделят опита на други държави в обучението по финансова грамотност, както и да предоставят конкретни мерки и препоръки на страната ни.

 

Инициатор на проекта е JA България. В продължение на над 10 години създаваме, адаптираме и прилагаме в редица училища образователни програми по икономическа и финансова грамотност. С настоящото проучване и последващи обучения искаме да отворим вратите за широко обществено партньорство за модернизиране на образованието и включването на финансовата грамотност като елемент от ключовата компетентност „инициативност и предприемчивост“.

 

Министерството на образованието и науката оценява нуждата от въвеждането на обучение по финансова грамотност в българските училища като част от обучението по предприемачество и е официален партньор на проекта. По време на проучването в училищата просветното ведомство ще бъде представлявано от двама експерти.

 

Наши партньори в този проект са три ключови представителя на финансовия сектор у нас – NN България, MasterCard и УниКредит Булбанк. Те си поставят за цел младите хора да подобрят възможностите си за управление на личните финанси и да развият икономическите си възможности, така че да могат по-добре да осъществяват стремежите си и да преодоляват трудностите.

Специални гости на пресконференцията бяха Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието, Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ), както и представители на бизнес партньорите на проекта – Николай Стойков от NN България, Ваня Манова от MasterCard и Цветанка Минчева от УниКредит Булбанк, които споделиха мотивите си за ангажираност с инициативата и визията си за финансовото образование у нас.

 

„За NN България настоящият проект е продължение на дългосрочните ни усилия за повишаване на нивото на финансова грамотност в страната. Още от 2001 г. имаме редица инициативи за усъвършенстване на знанията и уменията за управление на личните финанси. Този проект е продължение на сътрудничеството ни с Джуниър Ачийвмънт, след успешното приключване на състезанието „Социални иновации“, в което 300 отбора от ученици в страната работиха по проекти за социални иновации, подпомогнати от ментори-доброволци от NN“, сподели Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN Животозастраховане и NN Пенсионно осигуряване.

 

„Скорошно проучване на MasterCard показва, че младите българи (18-24) са част от малка, но нарастваща тенденция на технически грамотно дигитално поколение, които много приличат на своите връстници по света. Те са и възрастовата група, която би искала да извършва мобилни плащания и да пазарува на мобилните си устройства (71%). За да бъдеш разумен потребител обаче, е необходимо да познаваш и главните механизми на управление на личните финанси. MasterCard подкрепя инициативата на Джуниър Ачийвмънт България, тъй като нашата цел е чрез иновации и образование да помогнем на младите хора в България да се научат да взимат информирани финансови решения“, каза Ваня Манова, директор на представителството на MasterCard в България.

 

Цветанка Минчева, член на УС и директор банкиране на дребно в УниКредит Булбанк, сподели след пресконференцията:

„Богатството и благосъстоянието на хората е в пряка зависимост от образованието им и в частност от личната им финансова култура. Инвестицията, която УниКредит Булбанк прави с участието в този проект, е инвестиция в това децата ни в крайна сметка да живеят в по-богата и подредена държава. Новите технологии имат все по-голямо значение за подобряване на финансовата култура. Затова в УниКредит ще инвестираме още над 1.2 млрд. евро в дигитализация на услугите през следващите три години“.