JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Управлението на бюджета е добра възможност за предприемачество в семейството

2018-11-22

Управлението на бюджета е добра възможност за предприемачество в семейството

 

До този извод стигнаха ученици от 132. СУ „Ваня Войнова” в гр. София по време на Световната седмица на предприемачеството. В рамките на своята среща Данаил Йорданов – дороволец от финансова група Karoll, под формата на игра ученически екипи управляваха бюджета на реални семейства. Учениците трябваше да вземат важни финансови решения, изхождайки от доходите на своите семейства в играта – от това да теглят кредит или да учредят ипотека, през вземането на решение за сключване на застраховка до стартирането на собствен бизнес. Част от „семействата“ задлъжняха, а друга част успяха да оползотворят семейния бюджет и даже да постигнат положителни резултати в своя балансов лист, благодарение на разумно взетите финансови решения. Преживяването се оказа много вълнуващо за учениците, които активно се възползва възползваха от възможността да задават своите въпроси на експерт от практиката.

 

Danail Yordanov

 

Посещението на доброволеца Данаил Йорданов в 132. СУ е част от учебната програма на проект „Практични финанси“, който се реализира от Джуниър Ачийвмънт България с подкрепата на финансова група Karoll. Заедно с NN България и БНП Париба Лични Финанси, финансова гупа Karoll e един от водещите партньори на проекта, който е иницииран още през 2016 г., а благодарение на финансовата подкрепа на Инициативата за общностите на Европейската банка за възстановяване и развитие, стартира в края на 2017 г. с подписването на меморадум между основните браншови организации във финансовия сектор. Още няколко корпоративни партньори – Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, ДЗИ и ПОК „Доверие“ АД, участват в проекта с финансиране, експертно участие и менторство на класове.

През учебната 2018 – 2019 г. общо 50 класа в гимназиален етап и над 1100 ученици в цялата страна ще имат възможността да развиват своята финансова грамотност с помощта на доброволци в рамките на проекта. Учебният курс по „Практични финанси“ се състои от 12 теми, които покриват 72 часа (два учебни срока). Програмата може да се използва самостоятелно в избираемите или факултативните часове, както и при подготовката на ученици, които ще се обучават в профил „Предприемачески“. Освен на хартиен носител – под формата на учебник за учениците и ръководство за учителя и доброволеца, курсът ще бъде изцяло дигитализиран и адаптиран за преподаване чрез смесено обучение (blended learning).