JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Включете се в Световната седмица на парите, 2017 г.

2017-02-11

Включете се в Световната седмица на парите, 2017 г.

 

Тази година Световната седмица на парите ще се проведе от 27 март до 2 април. Темата на инициативата е: „Учи. Спестявай. Печели.“

 • Учи: Образованието на децата и младежите за техните социални и икономически права и отговорности е ключово за създаването на поколение от знаещи и можещи хора, които могат да вземат разумни решения за своето бъдеще.
 • Спестявай: Важно е децата и младежите да започнат да създават навици за разумно спестяване от най-ранна възраст, за да изградят ключови умения за управление на финансите през целия си живот.
 • Печели: Изграждането на практически житейски умения и обучението по предприемачество помага на децата и младежите в избора и подготовката за бъдещата им кариера и намирането на работа или създаването на собствен бизнес.

 

Как можете да участвате?

Възможностите са неограничени и зависят само от Вашите идеи и желание! Например да организирате:

 • открит урок с гост лектор, иновационен лагер (по казус, предоставен от нас), уъркшоп, които можете да организирате самостоятелно или с други партньорски училища;
 • игри и конкурси, насочени към финансовата грамотност;
 • посещения в Българската фондова борса, банки и други финансови институции;
 • посещения в музеи – например Музейната сбирка на БНБ или със сбирки, посветени на парите;
 • публикации в медиите и социалните мрежи и т.н.

 

Каним Ви да се включите и в световните състезания на GMW за селфи, видео и снимка със спестовна касичка, което ще ви даде правото да участвате и в националните състезания, организирани от JA България. За целта е необходимо само да направите своята публикация в профила си във Facebook, Twitter, Instagram с ВСИЧКИ хаштагове: #GMWJABulgaria – за участие в състезанието на JA България, #GMWSelfie, #GMW2017, #GlobalMoneyWeek – за участие в световните състезания.

 

Световните предизвикателства на GMW 2017 се организират от CYFI и се провеждат в целия свят в периода 27 март – 2 април 2017 г. Те включват състезания за селфи (Selfie Challenge), видео (Video Challenge) и снимка със спестовна касичка (Money Box Challenge), както и инициативи като младежки разговори (Youth Talk), посещения във фондови борси (Stock Exchanges) и посещения в музеи на парите или музейни сбирки, посветени на парите (Money Museums).


Победителите във всички световни състезания ще бъдат обявени на Facebook страницата на GMW в 14:00 ч. (CET) в петък, 7 април 2017 г. За тях ще бъде отделено специално място в Доклада за GMW 2017, а визуалните им материали ще бъдат споделени по всички канали на CYFI в социалните медии.

 

Победителите в националните състезания ще бъдат обявени също в 15:00 ч. (ЕET) в петък, 7 април 2017 г. на страницата на JA България. Те ще намерят специално място в доклада за България и ще получат награди от JA България! Всички регистрирани участвали училища, ученици, учители и доброволци ще получат сертификати.

 

Регистрирайте своето събитие за България оттук!

https://form.jotform.com/jabulgaria/70382271617960

 

Национални и световни състезания

Състезание за селфи

Световната седмица на парите е време за селфи! Състезанието за селфи е страхотен начин да се свържете с други млади хора и организации от целия свят, като споделите своите невероятни инициативи и събития в областта на финансовата грамотност.

Включете се в четвъртото издание на Състезанието за селфи, за да ни покажете как отбелязвате Световната седмица на парите!

Какво трябва да направите?

 

Състезание за видео

Тази година стартира едно ново предизвикателство – състезание за видео!

Изпратете своето кратко видео, за да споделите с какви дейности отбелязвате GMW 2017, поканете представител на институция и снимайте интервюто с него и др.

Специалното предизвикателство на JA България е да споделите в това видео своите креативни идеи, свързани с основната тема на GMW 2017 – „Учи. Спестявай. Печели“ – как младежите да учат всичко важно, което се отнася до парите, как да спестяват и печелят!

НЕ СТЕ СЪЗДАВАЛИ СОБСТВЕНО ВИДЕО? КАКВА ПО-ДОБРА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ НАУЧИТЕ!

Никога не е било по-лесно да се създаде видео съдържание. Най-вероятно вече държите в джоба си всичко необходимо за реализирането му. Смарт телефоните не само могат да заснемат впечатляващи кадри в HD, но и могат да ви помогнат в създаването на презентации, анимации и продуцирането на самото видео. Нямаме търпение да разгледаме вашата гледна точка по случая.

ОТКЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

Ето няколко идеи за популярни софтуери, които може да ползвате за видео обработка:

 • Microsoft Movie Maker
 • Новите версии на Microsoft Powerpoint
 • iMovie
 • Magisto - За Android и iOS
 • iMovie за iOS
 • Videoscribe

Състезание за снимка със спестовна касичка

Спестявате ли? Как изгледа вашата спестовна касичка? Участвайте в състезанието и споделете своите креативни идеи за спестяването.

Какво трябва да направите?

Младежки разговори

Това са виртуални срещи (по Skype), организирани от CYFI, в които младежи от различни държави обсъждат теми и проблеми, свързани с управлението на личните финанси. Какви са стъпките, за да се включите:

1. Регистрирайте се

2. Свържате се

3. Говорете

4. Споделете!

Повече информация на уебсайта на Световната седмица на парите: http://globalmoneyweek.org/youth-talks.html

Молим ви да споделите с нас при отчитане на вашите събития/дейности снимки с висока резолюция (jpeg или png) или кратки видео клипове, ако сте организирали заснемане.

От всяко събитие са необходими две-три снимки, които могат да се качат като архив в zip формат във формуляра за отчет. За по-големи по размер файлове може да използвате www.wetransfer.com.

Посочете също линкове към рекламните клипове на кампанията, към прессъобщения, линкове към уебсайтове или различни ресурси и/или други материали, които представят вашите дейности на регионални или международни медийни платформи.

ВАЖНО! За всички визуални материали, на които има младежи под 18-годишна възраст, е необходимо да осигурите съгласието на техните родители/настойници и/или на фотографа, за публикуването им онлайн (например на уебсайтовете на Global Money Week and Child & Youth Finance, JA България, в новинарски сайтове, социални медии и др.), както и в публикации на CYFI и JA България.

 

За допълнителни въпроси: Славяна Докимова, e-mail: slavyana.dokimova@jabulgaria.org