JuniorAchievementBulgaria
header_pic

“Дай старт на успеха“

2017-03-06

“Дай старт на успеха“

“Дай старт на успеха“ е образователна програма, насочена към младежите на възраст между 16 и 19 години.

 

Национално изследване за подрастващите и младежите на УНИЦЕФ за България показа, че 1/5 от тях не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. Това нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС. В най-голям риск за попадане в тази група са основно учениците в малки населени места и представителите на етническите малцинства. Общото между всички тях е усещането за  безперспективност. Затова целта на „Дай старт на успеха“ е да вдъхнови учениците да реализират амбициите си за професионална реализация и да живеят пълноценен живот.

 

Организатори на програмата в България са Джуниър Ачийвмънт България и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България. След поредица съвместни проекти за създаване на по-добрa предприемаческа средаи повишаване на квалификацията на младежите двете компании отново ще обединят усилията си за подпомагане на развитието на младите хора в България.

 

За пилотното издание на програмата са избрани градове, в които нивото на младежката безработица е сред най-високите в България, както и населени места, които Кока-Кола традиционно подкрепя, заради производствените си и логистични центрове в тях. “Дай старт на успеха“ ще се провежда в 4 български града – Лом, Търговище, Костинброд и София.

 

Над 500 ученициот тези градове ще преминават през обучителен модул, в който ще получат основни познания за личностно развитие. Показалите най-добра мотивация и резултати, около 200 души, ще бъдат поканени на 48-часов лагер, в който ще преминат през втори модул на обучение. Той ще включва теоретичната част,  фокусирана върху развитието на техните бизнес умения. След това участниците ще бъдат разделени в отбори, всеки от които ще трябва да предложи конкретни решения на практически казус. Техни ментори ще са служители от Кока-Кола. Жури ще определи 20-те най-добре справили се ученици, които ще вземат участие в Youth Empower Academy. В рамките на два дни те ще преминат през редица лекции и практически занимания в офиса на Кока-Кола, водени от мениджмънта на компанията. В последния ден от Академията те ще имат възможност да приложат наученото, като станат част от инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден“.

 

С комбинацията от теоретични и практически обучения, вярваме, че платформата “Дай старт на успеха“ е необходимата крачка към стимулиране на развитието на потенциала на младите хора в България.