JuniorAchievementBulgaria

Емил Николов: Учебната седмица може да работи с модел 4+1

2018-12-12

Емил Николов: Учебната седмица може да работи с модел 4+1

 

В края на ноември се проведе иновационния лагер Telelink Learning Camp, в партньорство с Телелинк, в който екипите работиха върху казус, свързан с ниската грамотност сред младежите. Преставяме ви един от участващите отбори.

 

Казвам се Емил Николов, на 20 години, студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Нашият екип се състои от 4 участници и един ментор. Другите членове на екипа са Симеон Марлоков, на 22 години от Технически университет София, Андреа Дацова от Военна Академия Георги Сава Раковски, Йоана Иванова от 23 СУ и нашият ментор – Ели Стоилова.

 

Екип

 

Как разбрахте за иновационния лагер с Telelink & The Edge и защо решихте да участвате?

За иновационния лагер разбрах от сайта на JA Bulgaria. Смятам, че образованието може да бъде решението на всички проблеми. Говорим за икономическа, политическа, демографска и пр. кризи. Качественото образование произвежда качествени кадри, които са способни да решават качествено съществени проблеми, както индивидуални, така и колективни, а в нашият случай – обществени.

 

Какво знаехте за проблема с функционалната неграмотност преди да участвате в лагера, мислили сте някога по този въпрос преди това? А сега какво мислите?

Завършил съм една от водещите т.нар. „престижни“ гимназии и през цялото си обучение съм усещал липсата на приложимост на усвоените знанията от училище в живота. Не помня кога точно научих словосъчетанието „функционална неграмотност“, но нейната дефиниция ми беше известна. Едва когато започнах обучението си във ВУЗ осъзнах, че всъщност не съм чак толкова функционално неграмотен спрямо останалите си колеги. Оказа се, че това е проблем заложен в методологията на преподаване, т.е. само учителят може да промени това. Лагерът ми помогна да споделя своите виждания за ситуацията, както и да чуя чуждото мнение, научих за добри практики на отделни преподаватели, както и на държави по света.

 

Кое беше най-предизвикателно за вас като личност и за отбора по време на лагера?

Попаднах на страхотен екип, много бързо се сплотихме, почти всеки час си правихме почивка в която говорихме за странични неща и се сближавахме, прекарах едни страхотни 2 дни. Най- голямото предизвикателство беше едно за всички ни - изготвянето на цялостна стратегия за реализация в рамките на няколко часа.

 

Представете ни идеята си в 3 реда и как си представяте реализацията й – в още 3?

Идеята ни е въвеждане на теоретико-практически модел „4+1“, с основа „приемственост“. Четири дни от седмицата часове ще протичат както до сега, а на петият – ученици от 9,10 и 11 клас ще водят упражнения на 4,5,6 клас.  Това НЕ изисква промяна в учебната програма.

Ще се състави екип от независими специалисти, които ще съставят план за упражненията. На национална среща ще се представи пред всички училища от мрежата на JA, а след като се избере пилотно училище ще започне съвместно обучение на учителите и учениците от избраните паралелки. Ще се реши дали е тестово за срок или година.

 

Каква е ролята на държавата и каква на бизнеса и обществото, в решаването на проблема с функционална неграмотност / ниската функционална грамотност на младите хора, според вас?

Един от основните подпроблеми на функционалната неграмотност е неспособността за самостоятелно взимане на решения – логично и креативно. Бизнесът е пряко засегнат от липсата на иновативни кадри и затова съвместно с държавата трябва да се опитат да променят ситуацията. Обществото трябва да осъзнае своята неграмотност и да поиска по-добро образование за своите деца.

 

Полезен ли ви беше вашият ментор? Бихте ли искали да имате неговата/нейната подкрепа и при бъдещата работа за развиване на идеята?

Нашият ментор – Ели, ни помогна много в частта с бюджета, както и ни научни на ценни неща относно проектната дейност. Без нея нямаше да успеем да съставим пълно и изчерпателно нашата идея, всички сме много доволни от късмета, който имахме с нея и силно си пожелахме „До нови срещи!“ на награждаването. Тя е неизменна част от нашия екип и очакваме да бъде до нас в реализацията на проекта!

 

Опишете с 3 думи преживяването си по време на участието в иновационния лагер?

Приятелство, Решения, Кафе.