JuniorAchievementBulgaria

Entrepregirl – за предприемчиви дами

2018-11-02

Entrepregirl – за предприемчиви дами

 

Предлагаме ви интервю със Саша Безуханова, дългогодишен председател на УС на Джуниър Ачийвмънт България и настоящ организатор на конкурса Entrepregirl. Джуниър Ачийвмънт България партнира на конкурса от самото му създаване. Тази година конкурсът е и с международно участие, а г-жа Милена Стойчева, изп. директор на Джуниър Ачийвмънт България, ще бъде част от журито. Зададохме няколко въпроса на г-жа Безуханова за началото на конкурса и какво ново ще има тази година.

 

Как се роди идеята за конкурса Entrepregirl?

Дългогодишният ми професионален път в дигиталната индустрия беше съпроводен от много мъже на водещи позиции и ограничен брой талантливите жени, готови да разгърнат докрай потенциала си и да се възползват от корпоративните програми със стимули за кариерното им развитие. Занимаваше ме въпроса защо 65% от ученическите компании в програмите на Junior Achievement са водени от момичета , а едва в 11% от стартъпите основателките са жени. Когато през 2013 г. бях назована Digital women of Europe 2013, реших да основа конкурс за момичета от 16 до 23 ( сега вече – до 25 г.), който да окуражи тези, които имат заряд и добри предприемачески идеи да продължат по пътя на мечтите си и да изберат да ги развият в реални бизнеси.

 

Защо момичетата в предприемачеството имат нужда от специална подкрепа, за да повярват в себе си? 

Все още не са докрай преодолени стереотипните модели от миналото, че мъжете правят кариера или развиват свои компании, а жените имат главна грижа за семейството и е по-добре да имат по-лека работа. Бизнес общностите носят мъжкия почерк и жените не винаги ги разпознават като клубове, в които да се включат и да се чувстват на място. С времето самоограниченията и приемането, че не си ти тази, която ще промени света, се задълбочават. Затова е важно в най-ранна възраст да се утвърди вярата, че всеки може да развие идеите и таланта си и момичетата заедно с момчетата да израснат с тази убеденост и самочувствие.

 

От опита Ви като дългогодишен председател на УС на JA Bulgaria, какво може да бъде научено и какво трябва един човек да носи в себе си, за да бъде предприемач? 

Управлението на бизнеса е технология. То може да бъде научено от програми, с менторство, от личния и опита на успешните. Това, което трябва да носиш, за да си от водещите предприемачи е свободата – да създаваш нови концепции, в които вярваш с убеденост, която да накара света да повярва в тях.

 

entrepregirl 2016

 

С какво тази година конкурсът е по-различен? 

Вече четири години провеждаме успешно Entrepregirl в България и над 200 момичета получиха знание и вдъхновение да продължат по предприемачески път. Тази година за пръв път той е международен. Ще се състезават момичета от чест държави на Балканите. Също за първи път го провеждаме изцяло онлайн на английски език. Ще има онлайн представяне на проектите на специализирана виртуална платформа и журито ще проследява и оценява в тази интерактивна среда десетте финалистки.

 

Какво получават финалистките и победителките в Entrepregirl? 

Безплатно участие в преакселераторската програма на Founder Institute през 2019,  менторство за развитие на идеите от водещи бизнес предприемачи, връзка с инвеститори, безплатно коуъркинг пространство, безплатно членство в BCWT, уъркшопи с водещи технологични компании

 

Ако желаете да се включите, срокът за кандидатстване е 25.11.2018 г. За повече информация, посетете сайта: http://entrepregirlbg.com

Entrepregirl 5