JuniorAchievementBulgaria

„JA откри пред мен неподозирани полета за изява“ – успешната история на Даяна Михайлова от Карлово

2018-07-09

„JA откри пред мен неподозирани полета за изява“ – успешната история на Даяна Михайлова от Карлово

 

Даяна завършва 12 клас, чуждоезиков профил, в СУ "Васил Левски" в Карлово. Възпитаник на един от най-активните учители на JA, г-жа Спаска Бистрашка, младата дама завърши своето образование с отличен успех, тази година се яви на три матури – по български език и литература, по история и цивилизация и по английски език – които взе с оценка 6.00. Вдъхновени от нейната всеотдайност и амбиция, решихме да я поканим като гост в рубриката ни „Успешни истории“.

 

  1. Разкажи ни за себе си и за твоя успех на матурите.

Смятам, че съм безотказно амбициозна, безразсъдно смела и умерено отговорна. Обожавам предизвикателствата, чувствам, че адреналинът, който пораждат в мен, ме мотивира да изкачвам стълбицата не само на реализацията си в професионален план, но и на живота като цяло. Относно успеха на матурите, зад него стоят огромни усилия - моите и тези на учителите, които повярваха във възможностите ми, много изтощителни дни и безсънни нощи, мултифункционалност и неограничени количества силна воля. Да не говорим за пропуснатите моменти със семейство и приятели...

  1. Как се запозна с JA България и как реши да станеш част от програмата „Учебна компания“?

С JA се запознах благодарение на моя класен ръководител – г-жа Спаска Бистрашка. Тя успя да се пребори с личните ми убеждения, че бизнесът и икономиката не са моята сфера на развитие. Нейното постоянство ме тласна към един интригуващ свят, в който смятам да продължа и образованието си.

  1. Какво за теб е най-ценното в предприемаческото обучение и нужно ли е то в училище?

За мен цялото обучение, което засяга разнообразни и многостранни теми, е ценно. С участието си в програмите и проектите на Джуниър Ачийвмънт придобих завидни теоретичи и практични умения, които мога да приложа в професионален и личен план. Пред мен се отвориха неподозирани полета за изява, които развиха част от личността ми. Предприемаческото обучение е нужно в училище, но не за всеки. Учениците са с различни характери, интереси и търсения. То трябва да бъде изучавано от тези, в които гори предприемаческия дух.

  1. Разкажи ни за твоя и на съучениците ти успех в рамките на програмата „Учебна компания“?

Успехът е с едно име - УК „Пандора“! 3 място в националния конкурс „Брандико“ за защита на търговската марка от Министерството на икономиката; Сертификат за „Най-добър проект за устойчиво развитие на селските райони“ в категория „Агропредприемачество“ на мадежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, JA България; Награда от евродепутата Владимир Уручев –посещение в Брюксел и Европейския парламент; Трикратни победители в регионалните панаири на учебните компании на JA; Награда за най-добра презентация в националния панаир на учебните компании, JA; Номинация за наградата на Съвета на жените в бизнеса; Покана за участие в Четвърти национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево. Зад всичко това стои един любим УЧИТЕЛ - моята класна г-жа Бистрашка; амбициозни млади хора, мотивирани от учителя – моите приятели Ива, Гери, Пани, Мария, Наско, Петър, Радо ; посоки, начертани от JA – като организация и целия вдъхновяващ екип – Милена, Вера, Елица, Светослава, Светослав, Вики...!

 

учебна компания

 

  1. И за научените уроци?

Дори не знам откъде да започна. Те не могат да бъдат разказани, нито описани. Те трябва да се преживеят, да се усвоят и да намерят своето приложение. Смело мога да твърдя, че приключението ми с JA България беше житейски урок, който преобърна представите ми и неусетно ми показа пътя за успешна реализация. JA България ме подтикна да открия себе си и да разбера, че истински важните събития в живота не са планувани, нито пространствено и времевоориентирани, те са спонтанни, плашещо интригуващи и винаги протичащи в последната секунда.

  1. Как трябва да изглежда модерното висше образование? И какво си пожелаваш да се случи занапред в живота ти, вече като студент?

Прогамите на модерното висше образование трябва да бъдат неограничени и лесно адаптивни към различни промени и изисквания. Мисля, че конкуренцията между самите ВУЗ-ове трябва да изчезне и да бъде заменена с партньорство. Това ще позволи на младите да излязат извън рамките на стереотипните ограничения и да се гмурнат в световния океан на възможностите. Образователната система трябва да бъде като уеб мрежа, в която едно място те води до друго, а другото до следващо. Така се достига до желания резултат. Образованието не трябва да бъде като лабиринт, който демонстрира на подрастващия нюха му за „задънени улици“ и неспособността му да отрие веруюто си.

А занапред - нямам желания, а дълъг списък със задачи за изпълнение и цели за постигане. А какви са те, ще се разбере, когато ги реализирам.

  1. Ако трябва да опишеш JA с три думи, кои биха били те?

Предизвикателство, емоция, промяна.