JuniorAchievementBulgaria

Оптимистична по природа – това съм аз

2019-01-08

Оптимистична по природа – това съм аз

 

Милена Стойчева пред изданието „Жената е океан“ на списание Мениджър

Част от интервюто е публикувано в изданието е „Жената е океан“ на списание Мениджър. Споделяме с вас пълния текст.

 

Визитка: Милена Стойчева е оптимист, майка и предприемач, лидер и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии. Тя е с 20 г. международен опит, които включват председателска позиция в Глобалния съвет на страните-членки на JA Worldwide и старши експерт по висше образование към JA Europe. Милена е ключова фигура в групата по предприемачество и наука на образователния екип на Intel Европа.

Изпълнителен директор е на JA България от основаването на организацията в България, 1997 г., основател и изпълнителен директор на дъщерното дружество на JA, The Edge (www.theedge.solutions)

 

 Milena Stoycheva

Мениджър: Трябва ли да делим мениджърите на мъже и жени?

М. Стойчева: Според мен ние всички сме хора и преди всичко сме човешки, социални, живи същества, и от тази гледна точка не е важно дали сме мъже или жени, като възприятие, усещане, стойност. По-скоро има различни стилове на управление и те донякъде се дължат на това, как жените приемат себе си и ролята си в обществото, като майка, индивид, от който произлиза животът, и оттам нататък ориентацията на жените като цяло е да поддържат и да се стремят да осигурят добруването на това продължение на живота. От тази гледна точка може би стиловете на управление са различни и този на жените, като женско присъствие е свързан с това, че са по-колаборативни, винаги е налице склонността им да вложат и лично отношение и грижа във всичко, което правят, така че то да израсне и да процъфти. Жените имат по-голяма емпатия към решаването на проблемите, в практиката жените търсят всички възможни начини нещо да бъде реализирано, особено, когато е проект в който има някаква кауза.

 

Мениджър: Според Вас България добро място ли е за кариера?

М. Стойчева: България от една страна е добро място дотолкова, доколкото има много възможности. Аз винаги съм оптимистично настроена и виждам възможностите, и от тази гледна точка е добро място за кариера. От друга страна обаче може би не е. Заради зрелостта на компаниите, които са тук, на организациите, на цялостното възприятие за това как да се развива определен вид организация и подкрепата от средата, защото аз имам опита, в който усилията, които ние като организация полагаме, като иновации, които искаме да въведем се възнаграждават много по-бързо от партньори в чужбина и дори ако сме в чужбина, отколкото от местната среда и може би донякъде това е свързано не чисто с възприятието на жена или мъж, а по принцип към отношението към иновациите и това, което ние можем на местна почва да създадем.

 

Мениджър: Има ли световен лидер, в чийто екип искате да бъдете?

М. Стойчева: Има много противоречиви мнения за Елън Мъск – на мен би ми било интересно да бъда в неговия екип, може би защото много ме вълнува цялата тази тема за това да предизвикваш себе си и всичко, което съществува и е установено, в следващи решения, които са извън онова, което се очаква и което дори хората приемат. Чуват се различни неща за неговия стил на управление и бих била любопитна дали този стил наистина е такъв, дали хората, които са достатъчно луди или смели, непременно трябва да са и толкова противоречиви или биха могли по-скоро да имат интегритет и една цялостна ценностна система, която да не позволява да се преминава през големи конфликти.

 

Мениджър: Какво трябва да се промени, за да имаме повече млади жени, които растат като успешни мениджъри и предприемачи?  

М. Стойчева: Трябва да бъдем по-смели в това да приемем, че имаме нужда от промяна и да утвърдим тази промяна с действия. Например, мисия на JA България допреди две години беше да въведем предприемачеството и технологиите като област на знание в образователната система и се изискваше доста решителност и последователност. Радваме се, че с новия образователен закон това е факт и сега това, което ми се иска, е да видя повече реални действия и припокриване на думите с делата. Добър пример – когато обсъждахме преди 6 месеца конкретни действия със Столична община, г-жа Фандъкова като човек и като кмет се ангажира и в момента заедно реализираме проект, който обхваща 70 учители от всички райони на столицата. Мисията на програмата е да изградим предприемчиви училища с предприемчиви учители и чрез тях да вървим към щастлива столица.

 

Въпроси от известни господа, за дамите, поканени да участват в изданието „Жената е океан“:

 

Томислав Дончев, зам. министър-председател на Република България:

Кое е клишето, с което трябва да се борите най-много? 

М. Стойчева: Често сме възприемани като страна, в която няма достатъчно възможности, или пък нещата не се случват, а за да бъдем успешни в каквато и да е област и да се чувстваме добре, трябва да променим тази негативна картина за нас самите и негативното възприятие за нашата страна и култура във външния свят. Поради тази причина, една от основните ни дейности, в която дори и г-н Дончев е участвал като партньор на нашия предприемачески хъб, е да подкрепим добрите модели и примери в предприемачеството и образованието, които доказват, че в България хората могат да бъдат успешни.

 

Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise в България и председател на УС на Български форум на бизнес лидерите (BBLF):

Какво ви вдъхновява да станете сутрин ранно или ви държи свежа късно вечер? 

М.Стойчева: Да съм вдъхновена е част от моята природа, аз съм оптимист и вярвам във възможностите, това е нещото, което ме кара да бъда в добро настроение. Едно от новите ми вдъхновения е The Edge, компания на JA, чрез нея ние реализираме визията си за предприемачески подход в образованието, в начина на правене на бизнес, като цяло в решенията, които и бизнесът, и всяка организация, и всеки човек в обществото ни трябва да изгради. Това съвпада с моето възприятие за посоката, в която се развива светът и се радвам, че имам невероятен екип от партньори и колеги, с които развивам идеята. Ще бъда истински щастлива, когато концепцията на The Edge намери своята реализация в България, тъй като извън страната вече се радва на много добър отзвук.

 

Владимир Николов, един от най-добрите ни волейболисти.

Интуитивна ли сте? Помага ли ви интуицията при взимането на важни решения? 

М. Стойчева: Да, интуитивна съм и определено смятам, че от един момент нататък, човек развива интуиция, или шесто чувство, или някакво допълнително свое вътрешно усещане. То е комбинация от опит, от задълбоченост в психологията и от познание – тези няколко неща започват да стават част от вътрешното ти усещане коя е по-подходящата посока или по-правилното за момента решение.

 

Петър Андронов, председател на Кънтри тийма на КВС Груп за България:

Вярвате ли в теорията Lehman Sisters?

(Според теорията Lehman Sisters добре известни ни банкови неуспехи (като колапса на Lehman Brothers) не биха се случили, ако в управлението на институциите имаше повече жени на високи позиции. Хипотезата разчита на доказани от редица изследвания факти, че жените предприемат по-малко рискове, отколкото мъжете, имат различна реакция при несигурност, по-различни етика, морални нагласи и подход към лидерството)

М. Стойчева: Доколкото съм запозната с тази теория, всъщност едно от предизвикателствата и разбиранията, че провалът на Lehman Brothers се дължи на липсата на достатъчно участие на жени в управлението на борда на компанията и от тази гледна точка наистина балансът и различните гледни точки, които жените като светоусещане и като разнообразие в екипа могат да дадат, биха променили или може би създали някаква възможност за по-добри решения, които да не доведат до решението, свързано със затварянето на компанията. Може би онова, което е значимо за мен и в което вярвам е, че хората най-добре работят в мултифункционални, мултидисциплинарни екипи, където има експертиза от различни области и се представят различни гледни точки – това дава възможност за един много по-цялостен поглед към всяка една ситуация. От тази гледна точка разнообразието включително на различни полове и различни възрасти в един екип е важно.

 

Захари Карабашлиев, белетрист и драматург.

Какво четете в момента? 

М. Стойчева: В момента чета две доста известни статии на Питър Дракър, които са свързани с това как да изберем ценностите като ръководител и как да управляваме себе си и организациите, заглавието е Manage Oneself (Да управляваш себе си) и съм впечатлена от актуалността на послания отпреди 30 години, а и откривам, че те много импонират на моето възприятие за света.

 

Огнян Траянов, управляващ собственик на ТехноЛогика, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ):

Какво е и какво не е според Вас корпоративната социална отговорност? 

М. Стойчева: Корпоративната социална отговорност е преди всичко стиковане на основните бизнес цели със социалното въздействие, което компанията или организацията има в обществото. Изборът и решенията, които са свързани освен осигуряването на печалба, трябва да са и действия, свързани с участието в обществото и социалния ефект. Това поведение на компаниите, когато е социално отговорно следва да има в мениджърските решения същата тежест за компанията както и финансовите решения.