JuniorAchievementBulgaria

Снимки

Път се проправя с ходене, или успешната история на Цветелина Динкова

2018-10-09

Път се проправя с ходене, или успешната история на Цветелина Динкова

 

Разкажете ни за себе си и за своя настоящ професионален път.

Аз съм Цвети. Пътят ми ме доведе в София и тук избрах да продължа да работя и да се развивам. Всеки от нас живее в свят на мечти, цели и успехи. Прекрасно е, когато откриваш вдъхновението, усмивката и силата да бъдеш себе си, и смисъл в това, което правиш.

В момента съм логистичен мениджър в най-успешната и голяма фирма за био храни в България – Смарт Органик. Работата ми е динамична, разнообразна и много контактна. Във фирмата работят над  200 служители, опитен екип, посветен на развитие и иновации. Продаваме в над 50 държави. В своята дейност ние предлагаме продукти от билогично земеделие с контролирани методи на обработка на почвите, без замърсяване на околната среда. Партнираме на организации, които се занимават с опазването на природата, като екологично сдружение „За Земята“. Подкрепяме и Българската хранителна банка.

Както се казва, работата ми сама ме откри и ми даде възможност да изявя себе си и да се развивам в прекрасен екип от професионалисти. Каузата ни да предлагаме чиста, биологична и здравословна храна е част и от моя мироглед и начин на живот.

 

Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България?

С Джуниър Ачийвмънт България се запознах в далечната 2003 г. Моята учителка по икономически дисциплини Моника Петрова ни запозна и разпали интереса. Определено в град Монтана, където учех, това бе прекрасна и интересна възможност за младите хора да откриват нещо съвсем различно. Програмите на JA бяха за нас един прекрасен старт и откривателство, което и до ден днешен седи в CV-то ми. Така получих посока и основа да продължа да уча и да се развивам в света на икономиката.

 

В кои програми/инициативи на Джуниър Ачийвмънт България сте участвали и какво Ви дадоха те?

Участвала съм в доста от инициативите на JA. В началото всяка година вземахме участие в „Мениджър за един ден“ – много вдъхновяваща инициатива, която доказа с годините, че още дава ден на младите хора, в който могат да се докоснат до реалната работна обстановка. Безценен опит, който не може да бъде заменен с нищо. Първата година бях в местна банка, а втората бях в групата, която беше селектирана за Министерството на финансите. Запознах се с тогавашния министър на финансите Милен Велчев, разведоха ни до различните отдели и агенция Митници. Това бе невероятна възможност да „надникнеш“ как работят по-големите институции в страната и да те поставят за миг в тези моменти. Поставят те в работна среда и дори за ден изгражда опит, увереност, самочувствие и инициативност.

През юли 2004 г. нашият екип спечели Economic Quiz 2004 Competition. Наградите бяха връчени в Шератон. Спомням си какво вълнение и радост беше това за мен и моите съученици, които участвахме.

През спедващата година дойде и най-големият успех за мен със спечелването и селектирането за Global Business Ethics Conference. Решавахме казуси всяка седмица и дискутирахме проблемите в международна среда. Работих здраво и постоянно и това според мен ми донесе успеха. Е, разбира се, и доза късмет :-) Бяхме избрани с Йоанна Пендачанска и заминахме за конференцията в Колорадо Спрингс. Това бе незабравимо изживяване, моя гордост и признание. Донесе ми много сили и увереност, че хубавите неща се случват с много труд и инициативност. Това бе голям успех не само за мен, но и за моята учителка Моника Петрова, училището ми и града.

 

Как ще дефинирате "предприемачеството" и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

Път се проправя с ходене. Човек тряба да има идеята, която го вдъхновява, желанието и силите да тръгне по своя път. Трябва да си способен и готов за развитие, с което да поставиш началото на нещо ново, нещо което ще „оживее“ в динамичната, често „неприветлива“ среда. Трябва да си готов да преодоляваш трудностите и въпреки това с постоянство и хъс да отстояваш себе си и своите идеи. Да си предприемач е нелека задача, но с постоянство и много труд нещата се получават. Примерите пред мен са много във фирмите, в които имах и имам  щастието да работя – всички те тръгват от предприемаческата идея на една личност и от „малкото“ начало стигат до „ голямата“ фирма.

Всеки предприемач носи своите уникални качества. Спрямо неговата мечта и идея, която иска да развива. Мога тук да изредя много качества, които биха помогнали на човек да успява, но онази искрица, която всеки носи в себе си и хъс да прави това, което му харесва по своя начин и правила, се крие дълбоко в човека.

 

Какво бихте казали на тепърва стартиращите свой бизнес или започващите своя професионален живот?

Възхищавам се на тези хора, защото в тях е силата. Ограниченията са само в главите ни и всеки е способен да преодолява препятствията. Усмивката е най-добрата визия. Трябва да се „заредят“ със знания, търпение и кураж да отстояват това, за което се борят.  Опитът ще им покаже с времето кое е от значение и кое не. Трябва да са готови за едно вълнуващо пътешествие в света на бизнеса, където всеки има своята роля и връзка с останалите.

 

Как реално се прави бизнес в България от Вашия опит до тук?

Трудно е, нужни са много сили и упоритост. Трябва да си склонен на компромиси и да си сътрудничиш търпеливо с институциите. В малко случаи ти сам ръководиш бизнеса си, затова и екипът, с който ще се обградиш, е от решаващо значение. Надявам се, че качествените кадри все по-често ще започнат да избират да се развиват тук.

 

Каква е рецептата за успех?

Няма универсална рецепта за успеха. Всеки носи своята история и преживявания. Когато си успял да постигнеш целите си и да продължиш да се развиваш, то успехът става твой спътник, а не крайна цел. Човек трябва да търси успешния бизнес, кариера, талант и когато е полезен за себе си и за другите, тогава може да „сготви“ своето ястие с успехи.

 

Какви са бъдещите Ви планове?

Искам да затвърдя позиции в сегашната ми фирма, да поставим логистиката като една от най-силните ни страни и да се развивам в тази сфера. Планирам да запиша френски език. Всеки един ден в работна обстановка ни изгражда и ни формира. Човек търси своето място и когато го е намерил, може да се развива. Чувствам се чудесно във фирмата, в която съм сега, и в професионален план искам да продължа тук.

 

Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция, то каква би била тя?

За мен JA е незабаравима емоция. От тези емоции, които формират доброто в човека, да търси, да дава от себе си и да получава. Организацията променя живота на много млади хора в България. Щастлива съм, че имах възможността да се докосна и да работя с екипа и програмите на JA. Спомените и снимките остават, остава и опитът в моето CV, но най-вече остава удовлетворението от това, което си дал и научил за един успешен старт на кариера и развитие. Благодаря, JA!