JuniorAchievementBulgaria

Успешни истории: Виктория Пенчева от учебна компания "VICEM"

2018-08-13

Успешни истории: Виктория Пенчева от учебна компания

 

Разкажи ни за себе си и за твоя успех в програмите на JA.

Здравейте, аз съм Виктория, на 16 години, от град Русе. Занимавам се с предприемачество от 2017 година, а VICEM е първата ми учебна компания. С екипа ми успяхме да превърнем нашата идея в реалност след много месеци проучвания, експерименти и усърдна работа и да станем национални победители в Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“. Това ни даде правото да представим България на европейските финали на състезанието за “Най-добра учебна компания”.

 

Как се запозна с Джуниър Ачийвмънт България и как реши да станеш част от програмата „Учебна компания“?

Нашият ментор и учител, госпожа Нели Тихомирова, ни запозна с програмата „Учебна компания“, със стъпките за регистрация, с платформата на програмата. Тя ни разказа за успехите на Revinton, Solar Plant, AppHive, Smart Citу. Така, екип от приятели, силно мотивирани да участват в най-трудната програмата на JA България, се превърнахме в учебна компания VICEM.

 

Какво е за теб най-ценното в предприемаческото обучение и нужно ли е то в училище? Защо?

Според мен предприемачеството трябва да бъде включено като предмет в учебния процес, защото то дава на учениците възможност да приложат на практика знанията от изучаваното по други предмети, включени в общообразователната ни подготовка, да развият допълнителни качества като работа в екип, задълбочено анализиране на информация, организираност и адаптивност към промени, както и презентиране и говорене пред хора.

 

Разкажи ни за твоя и на съучениците ти успех в рамките на програмата „Учебна компания”?

Ние не измерваме успехите си само с наградите, интервютата и призовете, но и с всички умения, които развихме по време на участието си в програмата.

 

И за научените уроци?

Уроците, които научихме - когато си поставяш цел, трябва да си изцяло отдаден и съсредоточен в изпълнението й, да си готов на упорита работа и справяне с трудности.

 

Как трябва да изглежда модерното висше образование? И какво си пожелаваш да се случи занапред  в живота ти, вече като студент?

Според мен модерното висше образование трябва да включва повече практика освен теория и университетите да имат по-добра връзка с реални фирми и компании. Желая да участвам в програмата на JA за Start-Up компании за студенти и да продължа да се развивам своите предприемачески умения.

 

Ако трябва да опишеш Джуниър Ачийвмънт с три думи, кои би биха били те?

Думите са : Шанс, мотивация, успех.