Team JA Bulgaria
Bulgaria
JA

Team

Екип на Джуниър Ачийвмънт България

 

layout
Milena Stoycheva
CEO

Изпълнителен директор от 1998 до юни 2023 и министър на иновациите и растежа на Република България (юни 2023-април 2024).

Милена ръководи JA Bulgaria почти от самото създаване на организацията до момента, в който приема предложението да стане министър на иновациите и растежа на България през 2023 г. Тя е емпатичен лидер и неспиращ се пред препятствията визионер и успява да превърне JA от „стартъп“ със 100 долара в банковата сметка във водеща образователна организация – символ на модерно и различно образование, на израстване и подкрепа за предприемаческото мислене и поведение, на партньорство и градивна промяна, докоснала съдбите на над половин милион млади българи.

Милена е носител на най-високата индивидуална награда за глобално лидерство на JA Worldwide „Soraya Salti“ за 2021 г. като признание за оказване на обществено въздействие чрез икономическо овластяване. Била е председател на Глобалния съвет на държавите членки на JA Worldwide. Паралелно развива своята експертиза и като преподавател по иновации и предприемачество към Университета в Тренто и към летните училища по предприемачество на EIT Digital. Член е на борда на Европейския форум на жените основателки и работи активно за насърчаване на ролята на жените предприемачи в създаването на разнообразни и устойчиви иновационни екосистеми. Съосновател е на дъщерната компания на JA Bulgaria – The Edge, която работи за подготовката и развитието на български стартъпи в иновативни сектори. В момента е директор за иновациите на новосформираната общност за знания и иновации в направление „Култура и творчески индустрии“ на Европейския институт за иновации и технологии. Първи председател е на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Запознайте се с историята на JA Bulgaria в статията на сп. Forbes тук
 

layout
Irina Ilieva
Chief Operating Officer (COO), CEO (2023-2024)

Ирина придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения със специализация по Международна бизнес администрация от Университета по приложни науки в Сейнайоки, Финландия.  Ирина е стипендиант на Европейската комисия в международна магистърска степен по Икономика на глобализацията и Европейска интеграция.

Професионалният ѝ опит включва стажове и работа в обществения, частния и неправителствения сектор в Германия, Австрия, Белгия и България. Работи във Фонда за международно развитие на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, където отговаря за комуникации, партньорства и информационни кампании по обществени теми като климатичните проблеми, миграцията и целите за глобално развитие, както и заема позицията на вицепредседател на вътрешния организационен комитет на организацията.

Ирина е дълбоко ангажирана с развитието на образованието в България. Работи като програмен експерт във Фондация „Америка за България“, където отговаря за програми в сферата на образованието и иновациите в България, както и инициативи за ангажиране на българите в чужбина. През 2018 година, Ирина е отличена в класацията „30 под 30“ на списание Форбс за своята професионална и доброволческа ангажираност в сферата на образованието.

Като бивш възпитаник на JA Bulgaria, вярвам, че качественото образование е ключът към развитието на силен частен сектор и здраво демократично общество. Мечтая за бъдеще, в което младите хора в България могат да реализират своя пълен потенциал.

layout
Aleksandra Kishisheva
Chief Organizational Development Officer

Александра има над 15 години опит в областта на организационното развитие, професионалните обучения и човешките ресурси. Ръководила е множество успешни инициативи за подобряване на ангажираността на служителите и развитието на талантите в големи международни технологични компании. Нейните постижения са признати и от индустрията – с екипен проект в областта на Женското Лидерство, тя печели престижни награди като "Най-добър HR проект на голяма компания" на БАУХ през 2023 година и международната Stevie® Award. Александра е завършила магистърска степен по Рекламни комуникации в Нов български университет. Придобива и практически знания и умения в областта на груповата динамика и психотерапията, като успешно преминава обучение за Психодрама Асистент в Психологически център „Мобиус“ към Института за психодраматични практики „Хирон“. Александра участва в неправителствени проекти, посветени на интегрирането и подобряването на социалните умения на деца от малцинствени групи чрез изкуството.

Мечта: Мечтая за едно образование, в което децата могат да развият уменията си да общуват конструктивно с другите, да развиват съзидателните си способности и смело да следват мечтите си.

Твоята причина да си част от екипа на JA: За мен JA не е просто работа, а начин да се превърна в част от нещо по-голямо - движението, което променя образованието и бъдещето на страната ни.

layout
Vera Petkanchin
Education Content & Impact Lead

Holds a Master's degree in International Relations from Sofia University "St. Kliment Ohridski" and Sustainable Mountain Development at the University of the Highlands and Islands, Scotland. Has rich experience in conceptualizing and managing projects in the field of entrepreneurship education, environmental protection and the links between them. Author of educational content on green entrepreneurship has published research papers and articles in the field of entrepreneurship in the mountain regions, blended learning in the teaching of green entrepreneurship and others. Communicates successfully and adapts to diverse teams, groups of people and situations. Co-founder of The Edge, the spin-off company of JA Bulgaria. Dreams about and works for a world where people value nature for its own sake and do not look at it solely as a resource for the consumer society.

Your reason to be part of the JA team: I am here because of the freedom, trust, the incredibly meaningful mission of the organization and the opportunity to see the daily impact of what I’m doing. 

layout
Малвина Илиева
Managing Director & Co-founder, The Edge

Образование: Малвина е завършила Американския университет в България с две специалности - Политически науки и международни отношения и Европеистика. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge.

Мечта: Образователните институции в България да осигуряват повече възможности на младите хора да развиват своите креативност и талант чрез персонализиран подход в обучението.

Твоята причина да си част от екипа на JA: В работата си в JA ценя най-вече свободата, добрите отношения и каузата на организацията.

layout
Ивайло Иванов
Офис мениджър

Ивайло е магистър в специалността “Реклама и Медийни Комуникации”, както и бакалавър по Маркетинг, Икономически Университет гр. Варна. Има опит в онлайн търговията и управлението на рекламни активности, а в областта на офис мениджмънта е вече повече от 4 години.  

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вярвам, че Джуниър Ачийвмънт е мястото, на което добрите намерения се срещат с професионализма и желанието за създаването на по-добър старт в живота на младите хора! 

Мечта: Мечтая за това,  всеки човек да придобие уникално самопознание, чрез което умело да използва своите силни страни, обогатявайки себе си и околните. 

layout
Георги Илиев
Мениджър Ключови партньори

В образователната сфера Георги е бил Директор, периодично дарителство и експерт по комуникации в Американския колеж в София. Преди това е работил в национални телевизии като продуцент, творчески консултант и сценарист. Има бакалавърска степен по Журналистика и масови комуникации от Американския университет в България и Магистратура по драматургия от Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA).

Твоята причина да си част от екипа на JA: Българските младежи имат нужда от лидерско мислене и от практическите умения да го оправдаят. Джуниър Ачийвмънт им дава и двете.

layout
Николай Точев
Мениджър Проекти

Николай има магистърска степен по "Международни икономически отношения'' със специализация ,, Управление на проекти'' от Университета за национално и световно стопанство. През годините е работил в сферата на поддържане на бази данни и обслужване на клиенти. Има дългогодишен опит в Министерството на външните работи, където участва в тематичния екип по кандидатурата на Република България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Преминал е обучения на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи, свързани с протокол и публична дипломация.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Възможността да съм част от енергичен и сплотен екип, изпълнен със сходномислещи хора, които имат желание да подобряват и развиват не само себе си, но и останалите чрез доказаните методи на JA.  

layout
Галина Асенова
Финансов анализатор

Магистър в специалността „Стопанска логистика“, УНСС гр. София, с допълнителна специализация по публична администрация в Нов български университет и Френското национално училище за публична администрация ЕНА. Галина е преминала през редица обучения в сферата на управление на проекти, в т.ч. с фокус финансово управление. От 2013 г. работи изцяло в неправителствения сектор. В JA Bulgaria отговаря за широк спектър от финансови дейности, финансово управление на проекти и анализи. 

Мечта: Парите да работят за мен така, че аз да мога да работя за останалите. 

Твоята причина да си част от екипа на JA: Открих Джуниър Ачийвмънт като място, на което се срещат образованието, екологията и свободата. Това са и моите лични каузи!

layout
Диана Недева
Мениджър Проекти

Диана започва своя професионален път в банковия сектор, след което разбира какво истински я вълнува – образование и социални промени – и прави един рязък завой именно в тази посока. От тогава досега е управлявала и координирала различни вдъхновяващи проекти, част от които са в сферата на неформалното образование, водила е обучения изцяло основани на подхода „учене чрез преживяване“, работила е по създаването на нови експериментални социални и обучителни програми, които съществуват и до днес. Вярва в градивната сила на човешкия потенциал.

Мечта: Всеки да има шанса да разбере кое го вълнува дълбоко и да използва тази неизчерпаема и задвижваща сила, за да променя света.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вдъхновявам се от всичко, което създава възможност за хората да учат, да се развиват и да създават положителни промени за себе си и околните, решавайки важни актуални проблеми. В JA работя именно в тази посока.

layout
Диляна Гюрова
Експерт програми и проекти

Диляна е социален работник, обучител и активист със солиден опит в работата с уязвими групи, в младежките дейности и в доброволчеството. Формалното ѝ образование е по специалностите Социални дейности, СУ „Св. Климент Охридски“ и Счетоводство и контрол, УНСС; обучавала се е по програми за социално предприемачество и разработване на бизнес план, обучения на Българското училище за политика, както и лидерство и социален мениджмънт, програма за Community Organizing в САЩ и др. Управлявала е социални услуги и социални предприятия, „хвърляла“ се е в кампании, инициативи и проекти. В продължение на пет години е председател на училищното настоятелство към 35 СЕУ „Добри Войников“ и при оттеглянето си от него получава почетен знак за особени заслуги към училището.

Мечта: Образование, което да вълнува българските ученици и да им създава възможности за развитие, адекватни на обществото, пазара, световните тенденции

Твоята причина да си част от екипа на JA: Възможността да работя за значима кауза, която ми е на сърце


 

layout
Жана Димова
Експерт Обучения и проекти

Жана е бакалавър по Международен бизнес със специализация Маркетинг от Университета в Дънди, Шотландия. По време на обучението си там тя участва в управлението на университетския отдел по Предприемачество и Бизнес и съучредява университетското Маркетингово общество.

Мечта: Мечтае да обиколи възможно най-много държави с различни култури и традиции и да открие добри практики, които да приложи в България.

Твоята причина да си част от екипа на JA: За мен основна причина е стремежът ми да разпространя предприемаческия дух и желанието за инициативност сред младите хора.

layout
Илияна Христова
Експерт Младежко предприемачество

Илияна е завършила Нов български университет със специалност Управление на бизнеса и предприемачеството. От завършавеното на гимназиалното си обучение, започва активно да работи в неправителствения сектор и да се обучава в различни аспекти на младежката работа.   

Мечта: Едно изпълнено с приключения и креативност ежедневие, с равни възможности за всички.  

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вярвам, че всички млади хора имат смислени идеи, които имат значение и искам да им помогна да отключат потенциала си.  

layout
Елена Пенева
Специалист ПР и Комуникации

Елена е завършила бакалавър по специалността "Изкуство и Културология" в Erasmus University Rotterdam, Нидерландия. За нея културата и образованието са двигател на промените в едно общество: от самоидентичността, през социалните политики, до образоването на поколенията. В стремежа си да съхрани българското е посветена на колекциониране на артефакти, които съхранява в битов музей-винарна.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Да накарам хората да повярват, че България ражда иноватори и предприемачи, които търсят и намират решения за бъдещето. JA Bulgaria ми дава шанс да бъда част от промяната, която искам да виждам.

Мечта: Да опозная различни култури, които ме обогатяват и ме карат да променям гледната си точка. 
 

layout
Силвия Кънчева
Научен консултант

Силвия Кънчева е завършила НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и  ФМИ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Започва своята професионална кариера като научен сътрудник в Централния институт за изчислителна техника и технологии.  В периода 2001-2020 година отговаря за обучението по информатика и ИТ в Министерството на образованието и науката. В този период е представител на България в работна група "Дигитално образование: учене, преподаване и оценяване" на Европейската комисия, образователен координатор е за EU Code Week и инспектор за средното образование към Европейските училища. Била е ръководител на множество международни образователни проекти и координатор на национални програми и проекти.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вярвам, че талантливите млади хора се нуждаят от подкрепа за да реализират смелите си мечти.

layout
Доц. д-р Петко Русков
Научен консултант програми и обучения

Магистър по „Компютърно инженерство“ от Технически университет-София и доктор по „Компютърни науки“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Петко Русков притежава допълнителни квалификации по „Технологично предприемачество“ и „Глобално лидерство и предприемачество“ от Университета Бъркли, Калифорния, САЩ.
Петко Русков развива програмите на Джуниър Ачийвмънт в университетите. Заедно с Джуниър Ачийвмънт създава магистърската програма „Технологично предприемачество“ във ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ с почти 30 години опит в академичните среди. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge.

Мечта: Да продължа да развивам предприемаческия си начин на мислене и да подпомогна създаване на стартиращи компании от докторанти.

Джуниър Ачийвмънт за мен с три думи: Пионер и лидер в обучението по предприемачество за млади хора.

layout
Мита Георгиева
Научен консултант програми и обучения

Висше икономическо образование, специалност "Статистика" и допълнителна квалификация по методика на преподаване на икономически дисциплини. Експерт по професионално образование и обучение, дългогодишен преподавател в средното образование и хоноруван преподавател към катедра "Статистика и иконометрия", УНСС. Автор е на над 16 учебника и множество публикации в областта на статистиката и методиката на преподаване на предприемачество. За проявения професионализъм и новаторско мислене и високите й постижения като преподавател по предприемаческите програми на Джуниър Ачийвмънт й е присъдена международната награда "Учител на света" на Джуниър Ачийвмънт за 2007 година.

Мечтае образователните институции в България да осигурят възможност младежите да придобиват практически опит в областта на предприемачеството преди да напуснат системата на задължителното образование.

"Вярвам в младите хора - трябва да им помагаме да превърнат мечтите си в реалност, тук в България!"

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Our website uses Cookies. For more information, you can visit: Cookies Policy