JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2015-11-02

Активизирай се! - Или как да бъдеш успешен в своята кариера

Активизирай се! - Или как да бъдеш успешен в своята кариера


прочети >>

2015-11-02

За идеите, успеха и малкия бизнес с Добромир Добринов

За идеите, успеха и малкия бизнес с Добромир Добринов


прочети >>

2015-11-09

Иглика Александрова за ежедневните предизвикателства, които водят до успеха

Иглика Александрова за ежедневните предизвикателства, които водят до успеха


прочети >>

2015-11-17

Георги Стоянов за предприемачеството, приноса за развитието на обществото и щастието.

Георги Стоянов за предприемачеството, приноса за развитието на обществото и щастието.


прочети >>

2016-01-04

Заредете се с хъс и търпение: историята на Йоан Аспарухов

Заредете се с хъс и търпение: историята на Йоан Аспарухов


прочети >>

2016-01-14

Професионално от Шнайдер Електрик: Ръководство по автоматизация

Професионално от Шнайдер Електрик: Ръководство по автоматизация


прочети >>

Как да намериш своето призвание - успешната история на Момчил Насвади

2015-12-03

Как да намериш своето призвание - успешната история на Момчил Насвади

 

,,Успешната история’’, която ще Ви разкажем тази седмица е на Момчил Насвади, студент в Амстердам. Вроденото му любопитство и опита, който е натрупал по време на участието си в множество проекти и стажове, го пренасят от детската му мечта да бъде капитан на кораб, до откриването на истинското му професионално призвание. Историята му ни учи да бъдем активни и да се докоснем до разнообразни сфери на живота, за да намерим своето истинско призвание.

 

  1.      Разкажете ни за себе си.

Казвам се Момчил Насвади, на 22г. В момента съм студент в Амстердамския университет по приложни науки, бакалавър по бизнес администрация, 3. курс. Едно от любимите ми занимания е пътуването. Посещението на различни държави е допринесло страшно много за толерантността и интереса ми към различните хора и култури. Един човек с претенция за „гражданин на света” трябва да е способен да разпознава не само недостатъците, но и позитивния характер и полезните уроци, които могат да се възприемат в международна обстановка. Друго нещо което ми доставя голямо удоволствие, особено след тежък ден, е тичането – страхотен начин за релаксация и презареждане.

  1.      Какъв бяхте като малък, за какво мечтаехте?

Tова на което винаги съм придавал най-голямо значение се е запазило едно и също и до сега –заобикалящата ме среда и хората сред които съм. Като дете много обичах да анализирам защо хората се държат по определен начин и винаги задавах доста въпроси. Бях постоянно любопитен относно срещи с нови хора и исках да науча нещо ново както от самите тях, така и от техните истории и опит. Като дете най-много исках да стана капитан на пътнически кораб. Това мое желание тогава беше успяло и добре да предвиди любимия ми предмет в училище – география. Също така доста правилно отразява страстта ми към откриването на нови неща и търсенето на скритите причини за нещата които се случват около мен.

  1.      В какви проекти сте участвали като студент?

Причината да за първото ми присъединяване към студентска организация – Excellence Association Amsterdam (EVA), беше идеологията ми, че всеки трябва да допринесе за общността, в която той се намира. Това беше и първият случай в който работех директно с мнозинство от холандци, което за мен беше от огромна полза, тъй като успях значително да подобря начина ми на работа в международна среда. Това с което се занимавах основно беше консултиране относно качеството и възможностите на допълнителни академични програми за факултета по икономика и мениджмънт. Работата ми включеше доста комуникация със студенти, мениджъри на програмите, с компании и корпоративните връзки на университета. Изиграх главна роля в процеса на организационното й преструктуриране, което и до момента е в действие.

Най-трансформиращото действие, което предприех по време на 2-та си година, беше участието ми в The Student Society of the International Business School (SSIBS). Основната ми персонална цел е създаване на чувство за принадлежност към общност в университета. Вече почти година, като съосновател и вице-президент на организацията имам възможността да следя страхотното й развитие и начина, по който допринася за напредъка на студентите. Ръководейки екип от 10 изключително мотивирани и амбициозни международни и холандски студенти, за период от 5 месеца, проведохме успешно повече от 4 гостуващи лекции с професионалисти от глобални компании, ден на кариерата, 2 уъркшопа, посещение в централата на една от най-големите компании в индустрията на здравеопазването, както и над 4 социални мероприятия. Темпът на развитие и позитивните отзиви и от студенти и от професори ме радват изключително много, тъй като някои от нещата които правим се случват за първи път в нашия кампус.

  1.      Разкажете ни повече за летните си стажове.

За последните 3 години съм завършил успешно 4 летни програми в 4 различни международни компании в две основни сфери – финансови услуги и консултиране. Първият стаж, в който се записах беше и първият ми работен опит като цяло. Поради тази причина исках мястото на което съм да предоставя достатъчни условия за развитие не само на технически умения , но и такива, които биха ми помогнали да се интегрирам лесно в различни работни и културни среди. През 2013 г. участвах в лятната стажантска програма на Сосиете Женерал в отдел „Частно банкиране“. Трите месеца, прекарани там, обогатиха значително опита ми при работа с клиенти, който на по-късен етап в развитието ми се оказа изключително необходим. От друга страна, възможността да се запозная с различни банкови продукти ми даде първоначален широк поглед върху индустрията като цяло. Година по-късно се присъединих към двумесечната програма на Алианц Банк България – отдел „Корпоративно банкиране“. Това беше един прекрасен начин да разбера повече естеството на работа с други компании и да упражня наученото в университета. Програмата също така ми помогна да започна да гледам на предоставените ми задачи по-аналитично, както и да инициирам работата си самостоятелно. През лятото на 2015 г. приех стажантска позиция като бизнес анализатор, в сферите Риск и Операции, в централата на Атрадиус в Амстердам – един от най-големите кредитни и търговски застрахователи в световен мащаб. Работата с хора от държави като Бразилия, Австралия или Индия в един ден може да бъде много предизвикателна, но и определено възнаграждаваща, поради големия обем от нов опит и знания, които придобих. По време на същия период прекарах една седмица в PWC България, като участник в Summer Tax Academy – там затвърдих желанието си за работа като консултант в бъдеще.

  1.      По какви програми сте работили в университета?

Завършил съм успешно 4 допълнителни сертифицирани програми като „Управленско консултиране“ и „Европейски финансови пазари“. Смятам, че човек не трябва да ограничава знанията си, а винаги да се опитва да почерпи повече опит и по-обстоен поглед за заобикалящия го свят. Вече година и поливна съм член на студентския парламент за моята програма. Това е много добра възможност за изразяване на мнение и изграждане на връзки с хора които имат по-богат опит.

С огромно нетърпение очаквам академичния ми обмен в Богота, Колумбия от Януари 2016. В момента подготвям последни документи и тъй като вече комуникирам с колумбийци, първите ми впечатления са за изключително приятелски и отворени хора, но и доста сериозни в професионално отношение. От няколко години се интересувам от Латинска Америка и би било страхотно емоционално и интелектуално изграждащо приключение да прекарам поне тази половин година там.

  1.      Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт?

В моя университет, всеки първокурсник трябва да премине през модул, който се състои от симулация на start-up компания, като се реализират реални продукти и продажби. Смятам, че това е един прекрасен начин, още в началото на висшето си образование, студентите да се доближат максимално до трудностите и спецификите, с които биха се сблъскали в реална работна обстановка. Проектът е с продължение от 6 месец и е ръководен от професор, студент, както и специалист от вече основана компания. За участието си в проекта получих покана от един от преподавателите ми и прецених, че би било страхотна възможност да предам част от опита си и това което съм научил на първокурсниците. Моята роля включваше основно консултиране на финансовите операции на студентската компания, както и на оперативни и маркетингови стратегии. Освен това често съм изнасял лекции, успоредно с преподавателя. Също така ми се налагаше да правя доста неща, от които преди се притеснявах – например да изнасям лекции пред групи хора – но благодарение на участието ми успях да изградя доста от уменията си, като работа в екип и презентационни умения. За периода на проекта успях да изградя стабилна връзка със студентите, което направи работата ни изключително приятна, продуктивна и успешна – примери за това са наградата в специална категория за нашата компания за „Най-успешна реклама“, както и моята оценка за принос към проекта - 9.5/ 10.

  1.      Какво ви даде досегът с Джуниър Ачийвмънт?

В сътрудничество с университета, Джуниър Ачийвмънт постига страхотни резултати в изграждането на млади лидери и професионалисти. За мен беше изключително удоволствие да бъда част от програмата и част от този процес. Постигнатите резултати от програмата бяха на най-високото ниво във факултета и това ме кара да смятам, че аз и моят отбор сме успели успешно да изпълним основната цел на Джуниър Ачийвмънт – да амбицира и въздейства на младите хора да успяват в международна обстановка.

  1.      Какви са бъдещите Ви планове?

От опита ми през последните 3 години се въздържам да планирам особено, тъй като съм установил, че човек трябва да бъде достатъчно гъвкав в отговор на промените, които настъпват в живота му, за да успее да получи максимално удовлетворение от нещата които прави. След като завърша, бих искал да специализирам като Магистър в сферата на икономиката и корпоративните стратегии. Смятам, че бизнесът трябва да бъде използван като инструмент за изграждане на нови възможности и предоставянето на такива на местни и международни общества. Виждам, че все повече хора се ориентират към този начин на мислене и бих искал да съм част от процеса. В кариерен план финансовото и/ или стратегическото консултиране са сферите, с които наистина искам да се занимавам, поради естеството на хората от индустрията, както и потенциалното влияние, което бих могъл да имам върху различни сфери от бизнеса.

  1.      Ако можете да опишете животът си досега, кои три думи бихте избрали?

Откритие, изграждане, любопитство.