JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Мениджър за един ден 2019 - историята на Ася и Симона

2019-11-11

Мениджър за един ден 2019 - историята на Ася и Симона

 

Ася и Симона Борисови са сестри на 11 и 12 години, които живеят в София и през последните 3 месеца се включиха в две програми на Джуниър Ачийвмънт – през октомври бяха част от курса по дигитално предприемачество за момичета, който JA организира с подкрепата на  EIT Digital, а на 7 ноември бяха най-младите мениджъри за един ден в инициативата тази година, в Стопанския факултет на СУ и в Кока-Кола ХБК.

За техния опит, вълнение и преживяване в програмите на JA ни разказа тяхната майка Рени Борисова, като ни изпрати това писмо.

 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Уважаема госпожо Стойчева и екип на JA България,  

Във връзка с участието на двете ми дъщери: Симона Борисова на 12 г. и Ася Борисова на 11 г. в кампаниите „Дигитално предприемачество за момичета“ в София от 5 до 7 октомври 2019 г. и „Мениджър за един ден“ на 7 ноември 2019 г., бих искала да Ви информирам, че подготовката и подходът на Вашите служители в двете кампании са им направили изключително голямо впечатление. Успели са да запалят интересът им към предприемачеството, иновациите и са спомогнали за базовите стъпки в кариерното им ориентиране.

Шансът, който ДАБ предоставя е уникален за подрастващите. За мен беше изненадващо да открия, че е допустимо включването на толкова малки деца. Още по-изненадващо обаче беше да чуя от тях, че те с желание и хъс се ангажираха дейно и в двете инициативи.

В кампанията за дигитално предприемачество децата споделиха, че са усвоили умения за общуване, работа в екип, изготвяне и изнасяне на презентация, идентифициране на проблемите и създаване на дърво на решенията. Те, по детски, са се опитали да навлязат в тематиката, но за мен по-полезното беше, че имаше добавена стойност и след приключването на кампанията – децата се мотивираха да правят и изнасят презентации. Допълнително придобиха самочувствие, увереност и стремеж за участие и в други подобни инициативи.

Чрез кампанията „Мениджър за един ден“ децата имаха уникалната възможност да съчетаят теоретични познания с практически опит от реалния живот. Те се потопиха в дейността на истинска фирма/институция, което им позволи да погледнат на „работата“ от друг ъгъл. Вярно е, че най-много се зарадваха на срещите със служителите, с новото отношение към тях (като към големи и важни персони) и разбира се, на получените подаръци. За мен важно беше, че успяха да се потопят в реалния процес за търсене на работа – да прегледат обявени позиции, да напишат и подадат мотивационни писма и да тръпнат в очакване на отговора за избор на работодателя. Научиха как да се представят по-добре и опознаха силните си страни.

Поднасям благодарност и към фирмите и екипите, участващи в „Мениджър за един ден“ за добрата организация и за приятните емоции, оставени у децата. Ася имаше възможността да се наслади на компанията на ръководството на Стопанския факултет към СУ в лицето на доц. Д-р Атанас Георгиев и колегите му, а Симона на Зейнеп Тасим - Експерт Организационно развитие към Кока кола ХБК.

В заключение ще споделя за възторжения словесен поток в следствие от натрупаните впечатления дни наред, а емоциите се възобновяват всеки път, когато с гордост разказват за случилото се по време на кампаниите.

Благодаря Ви, че създадохте усещането за важност и професионализъм в моите деца!

 

С уважение,

Рени Борисова,

Горда майка на Ася и Симона Борисови