JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2015-12-01

Енергийният университет на Шнайдер Електрик

Енергийният университет на Шнайдер Електрик


прочети >>

2016-01-04

Професионален ресурс от Шнайдер Електрик

Професионален ресурс от Шнайдер Електрик


прочети >>

2016-01-14

Професионално от Шнайдер Електрик: Ръководство по автоматизация

Професионално от Шнайдер Електрик: Ръководство по автоматизация


прочети >>

2016-03-24

Стоян Йорданов от ИНТЕЛИК за това как се прави бизнес в България

Стоян Йорданов от ИНТЕЛИК за това как се прави бизнес в България


прочети >>

Рецептата за професионален успех на Емил Киров от Шнайдер Електрик

2016-03-24

Рецептата за професионален успех на Емил Киров от Шнайдер Електрик

Днес в поредицата "Активизирай се", съвместен проект на JA и Шнайдер Електрик, ви запознаваме с Емил Киров - дългогодишен служител в Шнайдер Електрик, който от стажант през 2002 се е издигнал до ръководител на търговски отдел в компанията. Ето какви ценни уроци е научил Емил през годините:

 

Разкажете ни за себе си.

Kазвам се Емил Киров. Завършил съм средно техническо образование в Техникум по електроника - София, а след това висше образование в Технически Университет - София. На 36 години съм и работя в Шнайдер Електрик от 14 години. В момента ръководя търговски отдел в компанията, който отговаря за индустриалните клиенти, инсталаторските фирми и точките за продажба на ел. оборудване.

 

Какво е най-вълнуващото за Вас в работата Ви?

В последните години с моя екип участвахме успешно в изграждането и оборудването на повечето от най-значимите и високотехнологични индустриални обекти в България. За нас е голямо признание, че световните компании, които инвестират тук, се доверяват на нашите знания и възможности. Също така, тези успехи са вълнуващи, защото ни дават увереност, че сме активни участници в развитието на икономиката в България.

 

Koга за първи път чухте за Шнайдер Електрик България?

Малко преди да кандидаствам в Шнайдер Електрик през 2002 г. За съжаление, по това време, големите технологични компании нямаха толкова близки отношения с университетите и контактът с младите хора не се осъществяваше лесно. Сега вече имаме изградени специализирани лаборатории и учебни центрове в различни технически университети в страната. Също така, за разлика от сега, Шнайдер Електрик беше компания, известна основно в професионалните среди, и нямаше толкова продукти и решения насочени към крайните потребители, като например, оборудване за дома.

 

В кои звена на компанията сте работили и какво Ви дадоха те?

Още преди да се дипломирам, бях назначен като стажант в търговския отдел на Шнайдер Електрик. Започнах да работя с инсталаторските фирми. След това преминах през различни направления в търговския отдел – индустрия, строителство, енергийни решения... Този разнообразен опит ми помага изключително много в изпълнението на настоящите ми отговорности, тъй като в различните направления в бизнеса се изискват различни умения и подход - работа по големи проекти, изграждане на дълготрайни партньорства, развиване на търговска мрежа и т.н. Според мен, най-важен във всички тези разнородни дейности е изводът, че бизнесът се крепи на коректните отношения между хората и взаимното доверие.

 

Как ще дефинирате "предприемачеството" и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

Ако разгледаме предприемачеството от гледна точка на хората, които се занимават с търговска дейност,  те следва да притежават голям предприемачески дух, да не ги е страх от предизвикателствата и да са готови за нови и нови приключения. По отношение на бизнеса, това означава, че не трябва да се пропускат въможности за развитие, трябва да се търсят потенциални партньорства и често да се излиза извън стереотипите на различните бизнес модели.

 

Какво мислите за предприемчивостта като качество, като компетентност? 

Когато става дума за предприемачество, най-важно е хората да бъдат предприемчиви спрямо себе си. Ако в един човек съществува стремежът към самоусъвършенстване, мисля че това би било добра основа за развиване на професионалните качества. В днешно време всеки разполага с достъп до огромно количество информация и неограничени възможности за обучение, разнообразни интернет курсове и специализирани издания, различни квалификационни и стажантски програми и т.н.

 

Какво бихте казали на тепърва стартиращите своята професионална кариера – било то в компания/организация или собствен бизнес?

Компании като Шнайдер Електрик се доверяват на младите хора и дават възможност за тяхното  развитие в реална, динамична и професионална бизнес среда. В момента при нас има няколко колеги, които постъпиха на работа директно от университета, като въпреки това, на тях се разчита изключително много. Те се справят чудесно, давайки своя принос за развитието на компанията. Гласуването на подобно доверие е едновременно стимулиращо и задължаващо, но и предпоставка за работа на най-високо ниво.

 

Каква е рецептата ви за професионален успех?

Според мен, не трябва да се прескачат етапи от естественото развитие и усъвършенстването на всеки един човек. Старанието и професионализмът винаги се отплащат. Ако човек е всеотдаен, стреми се да постига поставените му цели и работи за общия успех на компанията, професионалните успехи няма да закъснеят.Много важен фактор за успеха е вписването във фирмената култура, тъй като така се  формира цялостното отношение към работния процес.

 

Ако трябва да опишете Шнайдер Електрик като емоция с няколко думи, то каква би била тя?

За мен емоцията на Шнайдер Електрик и служителите в компанията е отношението към нашите клиенти, което  трябва да съвпада с техните емоции и очаквания, т.е. това са: отговорност, съпричастност и отзивчивост.