JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Световна седмица на парите, 2016 г.

2016-04-15

Световна седмица на парите, 2016 г.

 

През 2016 г. Джуниър Ачийвмънт България участва за първи път в Световната седмица на парите с редица събития, в които се включиха 622 ученици от 27 партньорски училища, работещи по програмите на JA, както и 21 други организации.

 

Световната седмица на парите има за цел повишаване на финансовата грамотност и култура на младите хора. Темата тази година бе „Включи се! Спестявай умно!“ Защо „спестявай умно“? Защото е важно децата и младежите от най-ранна възраст да изградят разумно отношение към парите и полезни практически умения за боравене с финансови средства.

 

Като основна своя инициатива в рамките на седмицата Джуниър Ачийвмънт България обяви 3 конкурса, насочени към учениците на всички училищни етапи. В конкурса за ученици от 1. до 4. клас на тема „Моята касичка“ взеха участие 184 рисунки, а в конкурса на селфи за ученици от прогимназиален етап – 16 индивидуални и групови снимки. Най-големите ученици изпратиха 103 есета, в които разсъждаваха върху едно от трите ключови послания по темата на Седмицата:

  1.      Спестявай за своята кариера
  2.      Натрупвай финансови знания
  3.      Спестявай пари в банката

 

Резултатите от конкурсите бяха обявени на интернет страницата на JA  България на 4 април.

 

Най-активен участник в седмицата беше СОУ „Георги Бенковски“ – Пазарджик, чиито ученици и учители  взеха участие в седмицата с редица дейности, организирани в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България. 8 учители от училището организираха различни дейности, свързани с техните колеги и над 200 ученици. 61 ученици от начален етап от 3. и 4.  клас взеха участие в три урока „Колко струва водата“ на 18 и 19 март – темата на уроците беше подбрана така, че да насърчи отговорното харчене, потребление и спестяване на материални и финансови ресурси, и как можем да ги използваме разумно. 88 ученици от 5. и 6. клас участваха в няколко дейности, сред които кампания за повишаване на осведомеността „Включи се, спестявай умно!“, която стартира на 14 март с нагледни материали, подготвени от учениците и окачени в коридорите на училището.  На 18 март беше организиран открит урок по математика под формата на игра за съставяне на бюджет „Да купим телевизор“, в която за участие беше поканен предприемач от града. Ученици от 9., 11. и 12. клас се включиха като ментори на екипите, като и в кампанията за повишаване на осведомеността. 53 ученици от 9., 11. и 12. клас от училището в Пазарджик, които се обучават в профил „Технологичен – предприемачество и бизнес“ по програмите на JA България, дискутираха на 17 март с банков служител от в града спестяването и различни инвестиционни инструменти – спестовни депозити, акции и облигации, държавни ценни книжа, алтернативни методи за спестяване. СОУ „Георги Бенковски“ получи почетен плакет като най-активно училище в инициативите на JA България в Световната седмица на парите.

 

На 22 март в София JA България организира няколко съвместни дейности с училища от мрежата на организацията. 11 ученици от 19 СОУ „Елин Пелин“, изучаващи „Предприемачество и бизнес“ в 10. и 11. клас посетиха Българската фондова борса. Те имаха една вълнуваща и образователна дискусия с г-н Георги Български, член на Управителния съвет на БФБ, чрез която научиха повече за ролята на капиталовите пазари в икономиката и възможностите за инвестиране в ценни книжа. 20 други ученици от 10. и 11. клас посетиха две застрахователни компании, където имаха дискусии за различните рискове и необходимостта от застраховка, както и застраховка „Живот“, като форма на спестяване.

 

20 ученици от 2. клас от 119. СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ участваха в открит урок на 17 март, който се проведе с бизнес доброволец от банкова институция. Специални гости на събитието бяха представители на Министерството на образованието и науката и Джуниър Ачийвмънт България. Учениците изготвиха бюджет и обясниха колко ще спестят и за какво.

 

На 19 март в София Джуниър Ачийвмънт България организира лекция на финансова тема за ученици от училища по изкуствата и спорт, участници в програмата „Учебна компания“ по проект STartSна JA България и Министерство на икономиката.

 

Най-малките участници в дейностите в рамките на Световната седмица на парите бяха децата от Общинския детски център в Средец, област Бургас. Едва на възраст 5-7 години те играха финансови игри, посетиха местна банка и участваха в игра-симулация „Пари и банки“.

 

За повишаване на осведомеността както на младите хора, така и на обществото като цяло относно целите на Световната седмица на парите,JA България организира билборд кампания в София и поредица от постове във Фейсбук.