JuniorAchievementBulgaria
header_pic

"Световна седмица на парите 2023" стартира на 20 март

2023-03-01

 

Скъпи учители, директори и приятели на Junior Achievement Bulgaria, 

Присъединете се към нас, за да отбележим заедно 11-тата годишнина на Световната седмица на парите! 

През тази година отново имаме честта да координираме глобалната инициатива, която ще се проведе на 20 – 26 март в България.  

Световната седмица на парите цели да повиши информираността на децата и младежите относно значението на финансовата грамотност. Тя се организира от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE) и от старта си през 2012 г. до днес е достигнала до над 53 милиона деца и младежи в 176 страни по света.  

Темата на инициативата през 2023 г. е: Plan your money, plan your futureи се фокусира върху това колко е важно да мислим в перспектива, когато взимаме финансови решения. С нея подтикваме младите хора да бъдат гъвкави по отношение на боравенето с личните си средства, както и да адаптират различни подходи за справяне с наболели въпроси като устойчивост или дигитални финансови измами.  

Чрез различни инициативи на национално и училищно ниво можете да станете част от „Световната седмица на парите“. 

Училища и организации в цялата страна имат възможност да планират и реализират различни формати (вкл. онлайн) по тяхно желание: иновационен лагер (самостоятелно или съвместно от две и повече училища), игра за финансова грамотност, онлайн посещение във финансова / банкова институция или музей, онлайн младежки дискусии, участие в медии (ТВ предаване, радио предаване, социални медии), създаване на подкаст, създаване на влог, организиране на онлайн лекции на родители, заети във финансовата сфера, уроци по финансова грамотност, които по-големи ученици да преподават на по-малките (споделено обучение) и др. JA Bulgaria предоставя примерни ресурси и готови за отпечатване материали след регистрация на планираните дейности (линк по-долу). 

Повече информация за националните инициативи и конкурсите за ученици намерете тук: https://gmw.jabulgaria.org/events/  

Регистрирайте участието си като училище/организация на следния линк: https://form.jotform.com/200503702421942 (срок за регистрация: 13-ти март