JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Творческо вдъхновение от най-малките ни предприемачи

2022-06-08

Творческо вдъхновение от най-малките ни предприемачи

 

Тази седмица проведохме много интересна среща в офиса на JA Bulgaria! При нас дойдоха страхотните деца от 96 ДГ "Росна китка" (преподаватели: Веселина Петрова, Искра Григорова) и 95. СУ "Професор Иван Шишманов" (преподавател: Виолета Минчева). Те участват в програма “Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“, която се реализира в партньорство с Pepco Bulgaria. Специални гости на събитието бяха и екипът на Pepco Bulgaria в лицето на Богдан Григориу - оперативен директор на верига магазини Pepco за България, Ирена Тодорова – маркетинг мениджър Pepco Bulgaria, Михаела Михайлова – оперативен асистент Pepco Bulgaria, Елена Маркова– маркетинг специалист в Pepco Bulgaria.

С помощта на напътствията на изкуствоведа Десислава Янева дечицата взеха участие в творческa работилницa, която провокира въображението и събуди ентусиазма им да създадат красиви неща! ВВлагайки любов и старание, всички те успяха да създадат прекрасни пана от рециклиран плат, с които възпроизведоха стария български обичай тъкане. Малчуганите измайсториха чудесни малки китеници с подкрепата на менторите си от екипа на Pepco Bulgaria, които взеха активно участие в творческата задача. От партньорите ни децата получиха и допълнителни специални и красиви подаръци!

След творческата задача с гостите ни от Pepco Bulgaria поговорихме за позлите от програмата „Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“, както и придобитите впечатления от изминалата учебна година. Засегнахме теми като важността на образованието в ранна възраст, предприемачеството за най-малките, ползите от него и начините, по които то се усвоява най-добре.

Богдан: Креативността е едно от най-важните качества, които можем да притежаваме. Изучаването на предприемачество от ранна възраст дава възможност на децата да правят грешки, което е чудесно, защото това е най-бързият начин да учим.

Елена: Нивото на интелигентност  и будност дори на най-малките в групата е това, което ме впечатли най-силно по време на годината. Програмата „Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“ ни помага да развиваме предприемаческото мислене у децата и резултатите от него са на лице. Ролята на творчеството в програмата също е значителна. Във всяко нещо, което правим трябва да вложим доза творчество, защото уникалното продава. Новите идеи се раждат чрез изкуството.

Ирена: С програма „Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“ инвестираме в бъдещето. Предприемачеството изгражда професионални умения. Важно е да знаеш как да поемаш рискове, да взимаш бързи решения, да не се страхуваш от провали и да прегръщаш всяка идея.

Заедно с JA Bulgaria създваме бъдеще. През трите години на партньорство успяхме да се адаптираме и да се научим да работим в нетипична онлайн среда и въпреки това да бъдем успешни. Благодаря на JA Bulgaria за бързите реакции във важни моменти и за отлична подготовка, която демонстрират.  Големите идеи нямат възраст, а страхотните такива, които получихме от децата, са безценни.

Чрез програма „Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“ „отваряме очите“ на бизнеса да виждат потенциала на младите хора на България, дори в най-ранна възраст.

Срещите с децата по време на онлайн уроците са глътката въздух в работното ежедневие на Pepco Bulgaria. Te носиха усмивки на целия екип и ни връщаха към нормалността, от която имахме нужда.

 

Снимки от събитието!


 За програмата:

Проектът е базиран на образователната програма „НИЕ“ на Джуниър Ачийвмънт и цели да въведе най-малките ученици чрез метода „учене чрез правене“ в света на бизнеса и предприемачеството, като им осигури както практическите знания, така и реалният мост с бизнеса. По време на обучението по програма „НИЕ се разглеждат понятия, свързани с личната икономика, като се използват кратки разкази, прочетени от учителя на глас и поредица от практически занимания на учениците.