JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Включете се в Световната седмица на парите 2021

2021-02-23

Включете се в Световната седмица на парите 2021

 

Тази година Световната седмица на парите ще се проведе от 22 март до 28 март.

 

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важнността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Въпросите за парите са важни, защото децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си. Световната седмица на парите се организира от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE). 

 

Темата на инициативата през тази година е: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“.

 

КАК МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ С ИНИЦИАТИВИ НА УЧИЛИЩНО НИВО?

 

Всяка детска градина и училище в страната може да се включи в Световната седмица на парите, като организира различни формати за децата и учениците в начален, прогимназиален и гимназиален етап. Възможностите са неограничени и зависят само от Вашите идеи и желание! Можете да организирате един или повече от следните примерни формати, както и да създадете собствен дизайн на събитие:

 •         Иновационен лагер (самостоятелно или съвместно от две и повече училища),
 •         Игра за финансова грамотност,
 •         оналйн посещение във финансова/банкова институция или музей,
 •         oнлайн младежки дискусии, участие в медии (ТВ предаване, радио предаване, социални медии),
 •         създаване на подкаст,
 •         създаване на влог,
 •         организиране на онлайн лекции на родители, заети във финансовата сфера,
 •         уроци по финансова грамотност, които по-големи ученици да преподават на по-малките (споделено обучение) и др.

 

За да участвате в инициативата, е необходимо да направитерегистрация на Вашето училище посочения линк до 10 март 2021 г.: https://form.jotform.com/200503702421942

 

ВАЖНО!!!

При организиране и реализиране на училищните събития, използвайте различните лога и дизайни, налични на страницата на Световната седмица на парите, на следния линк: https://globalmoneyweek.org/gmw-logos-designs.html Тук ще намерите: едноцветни и многоцветни лога, дизайнии заглавни снимми, за постове в социалните медии, включително и банер за корица на видеа в YouTube, както и за ежедневни постове.

 

След края на вашето събитие е необходимо да ни изпратите и отчет за организираните активности и мероприятие на посочения линк до 5 април 2021 г.: https://form.jotform.com/90871801858971

 •         Молим ви да споделите с нас при отчитане на вашите събития/дейности снимки с висока резолюция (jpeg или png) или кратки видео клипове, ако сте организирали заснемане.
 •         От всяко събитие са необходими две-три снимки, които могат да се качат като архив в zip формат във формуляра за отчет. За по-големи по размер файлове може да използвате www.wetransfer.com.
 •         Посочете също линкове към рекламните клипове на кампанията, към прессъобщения, линкове към уебсайтове или различни ресурси и/или други материали, които представят вашите дейности на регионални или международни медийни платформи.

 

ВАЖНО!

За всички визуални материали, на които има младежи под 18-годишна възраст, е необходимо да осигурите съгласието на техните родители/настойници и/или на фотографа, за публикуването им онлайн (например на уебсайтовете на Global Money Week, JA Bulgaria, в новинарски сайтове, социални медии и др.), както и в публикации на OECD и JA България.

 

КАКВИ НАЦИОНАЛНИ ИНИЦИАТИВИ СМЕ ПРЕДВИДИЛИ ЗА ВАС?

 

Успоредно с инициативите, които се организират от организациите в системата на училищното и предучилищно образование, на национално ниво са предвидени следните събитие, в които ученици, родители и доброволци от цялата страна, могат да се включат като индивидуални участници:

 1. Предизвикателство „Гласът на младите“ (#GlobalMoneyWeek2021) от 20.02. 2021г. до 01.03. 2021г.
 2. Конкурс за най- креативен колаж на тема „Моята валута“ за ученици в начален етап от 22.03.2021г. до 28.03.2021г.
 3. Конкурс за ученически екипи „Финансов #LIFEHACK за моето бъдеще“ - най-практично видео решение на финансов казус, за ученици в гимназиален етап от 22.03.2021г. до 28.03.2021г.
 4. Мястото на финансовата грамотност в бъдещето на нашите деца! - уебинар за родители, учители и директори, на 24.03.2021 г., 17:30 ч. (ZOOM). За да регистрирате за участие в уебинара, попълнете информацията на следния линк: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUrd-msrT0qG9d9vWccsInESj5PwlYUIoKe След предаване на вашата заявка ще получите по имейл потвърждение, което съдържа линк за включване в събитието.