JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2015-12-08

Започни стаж с помощта на бюрото по труда

Започни стаж с помощта на бюрото по труда


прочети >>

2016-01-22

Предприемачеството е за смелите

Предприемачеството е за смелите


прочети >>

2016-01-26

„Мрежата EURES е „врата“ за легална заетост в Европа“: Елена Видинска, Агенция по заетостта

„Мрежата EURES е „врата“ за легална заетост в Европа“: Елена Видинска, Агенция по заетостта


прочети >>

За да стартирате свой бизнес, бъдете активни: Джеймс Йоловски, мениджър „Финансови програми и симулации“, JA България

2016-01-26

За да стартирате свой бизнес, бъдете активни: Джеймс Йоловски, мениджър „Финансови програми и симулации“, JA България

 

Днес в „Активизирай се“ ви представяме успешната история на  Джеймс Йоловски, магистър по „Счетоводство с финансова отчетност“. Той ни разказва за вдъхновяващия път, който е изминал от  участник в инициативите на  Джуниър Ачийвмънт България до заемането на длъжността  мениджър „Финансови програми и симулации” в организацията. Неговата история ни учи да преодолеем страха от неизвестното, защото само така ще натрупаме опит, който ще ни служи като ориентир в бъдещите ни начинания!

 

  1. Разкажете ни за себе си.

 

Казвам се Джеймс Йоловски и съм на 25 години от Пловдив. Там завърших търговската гимназия и за първи път имах досег до програмите на “Джуниър Ачийвмънт”. Те от своя страна ме мотивираха да продължa с икономическото образование и то точно в София, където завърших бакалавър  ,,Финанси” и магистратура ,, Счетоводство с финансова отчетност” в УНСС.  Кой съм аз се определя най-вече от мечтите ми - да пътувам и опознавам света, да преодолявам нови предизвикателства, което да ми носи удовлетворение, различен опит и нова гледна точка, така че постоянно да израствам като човек и да оставя своята следа в света. За бъда щастлив, искам да ръководя успешно работата си, а някой скорошен ден – да бъда добър съпруг и после баща.

 

  1.      Какво е най-вълнуващото за Вас в работата Ви?

 

Работя в Джуниър Ачийвмънт от 3 години и  работата ми винаги е била вълнуваща. Най- значимото е, че успяваме да реализираме един образователен модел по перфектен начин, в който всички страни участват. Това се дължи на широкото партньорство на JA едновременно с училищата (директори, учители, ученици) държавната администрация (министерства, агенции, общини) и бизнесa. Имам възможността да комуникирам с различни хора от всички тези среди. В същото време това е изключително удовлетворяващо и вдъхновящо, защото виждам, че всички имат обща цел и имат отговорности към нея. Вървим към нея по различен път, но всички заедно вървим напред, а именно JA ни обединява. Радвам се, че имам възможност да работя в сфера, която е свързана с финансовия профил на образованието ми – финансовата грамотност. Работата ми по един или друг начин допринася обществото в България да бъде по-отговорно, разумно и образовано. Тя е ориентирана към сериозен  проблем, но малко по малко стъпките дават ефект и се радвам, че съм част от тях. 

 

  1.      Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България?

 

С фондацията се запознах преди  близо 10 години, когато още бях ученик. Посещавах курсове по мениджмънт, водени от Огнян Димитров- човекът, който всъщност ме въведе в предприемачеството и JA. Първата инициатива, в която участвах беше ,,Виртуално предприятие”. Днес, 10 години по-късно, имам удоволствието да съм нейн координатор. Още помня как след училище се събирахме, за да играем карти, но малко по малко ги заменихме с финансовите отчети на предприятието си и водехме ожесточени дискусии над тях. Беше изключително интересно и емоционално преживяване. Забавен момент беше първият ни финал, в който бяхме убедени, че ще спечелим, а в последния момент установихме, че сме пропуснали да извадим производствените си разходи от сметките и реално нямаме никакъв шанс. Може да звучи банално, но най-ценен беше натрупаният опит как да работим в екип, защото осъзнахме, че всеки има различна роля. Аз се опитвах да налагам мнението си, но съотборниците ми бяха “здравият разум” срещу понякога абсурдните ми хрумвания.

 

  1.      В кои програми/инициативи на Джуниър Ачийвмънт България сте участвали и какво Ви дадоха те?

Участвал съм в ,, Учебна компания” – продуктът ни беше каталог, с успешни предишни учебни компании към JA. Това ни даде възможност да се запознаем с много хора, завършили програмата. Вдъхновяващите им истории подсили още повече интереса и съпричастността ми към JА. От финала имаше друг забавен момент с Мита Георгиева, с която сега имам честта да работя. Мита беше член на журито и похвали страхотния ни бизнес план. И ние наистина се надявахме, че ще получим награда, но HR мениджърът ни не носеше протоколите от събранията и пропиля шансовете ни. Във “Виртуално предпиятие” два пъти спечелих националното състeзание, а също и трето място на Европейското. Участвах няколко пъти в ,, Мениджър за един ден”.  Първият беше в Столична община,  a кметът на района се оказа пловдивчанин и намерихме много общи теми. Участвах и в ,, Банките в действие”, където също имаше забавен момент от финала. В последния период отборът с незабравимото име “Пинчер нинджа” ни изпревари със само 2 точки.

 

  1.      Как ще дефинирате “предприемачеството” и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

 

На първо място предприемачество отваря страшно много врати пред хората. Но в същото време то въплъщава инициативността, която подтиква хората да прекрачат тези врати. Да бъдат смели, да работят върху себе си, да се развиват, да изграждат и следват определени морални ценности. То далеч не опира само до това да управляваш собствения си бизнес, а до това да ръководиш  животa си – да си по-наясно с всичко, което се случва, да имаш по-активна гражданска позиция, да взимаш по-отговорни и информирани решения, да бъдеш по- добър родител. Освен това ни  учи и как да поставяме и постигаме целите си, как да общуваме с другите – да ръководим екип или да се впишем по-добре в него. То е компетенция, поведение, нагласа, възприятие за света, което ни изгражда като личности.

 

  1.      Какво бихте казали на тепърва стартиращите своята професионална кариера – било то в компания/организация или собствен бизнес?

 

На първо място бъдете активни! Виждам много случаи около себе си, в които хората се чудят какво да правят – учили са едно, но искат да работят друго или пък искат да започнат бизнес. В същото време имат определени страхове и колебания – решението е да поемат инициативата, да  се изправят пред страховете си и да ги преодолят. Нищо не може да ти даде по-добра преценка за това с какво искаш да се занимаваш, какво ти харесва, какъв трябва да бъдеш, от това, което ти се случва. Опитът е най-ценен и затова хората не трябва да се страхуват от грешките си. Просто трябва да започнат нещо, ако то не им харесва, да го променят, да бъдат по- смели и да поемат рискове. Тези рискове могат да им се отплатят в много голям мащаб – не говоря за финансовата страна, а за удовлетворението. То е най-ценно.

 

  1.      Каква е рецептата ви за професионален успех?

 

Хората трябва да се захванат с това, което е инстинската им страст и им се отдава – така ще получат повече удовлетворение, съответно ще дават повече от себе си , ще постигнат по- добри резултати и така ще получат доброто финансово благосъстояние, ще бъдат по-добре възприети в обществото и от близките си.

 

  1.      Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция с няколко думи, то каква би била тя?

Вдъхновение, защото то запалва пламъка на предприемчивостта и инициативността. Успехът на другите те вдъхновява да започнеш, по-късно твоят принос в чуждия успех те вдъхновява да продължиш, а в същото време имаш възможност чрез собствения си успех да предадеш искрата и на другите, с която те ще тръгнат по твоя път!