JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2015-11-02

За идеите, успеха и малкия бизнес с Добромир Добринов

За идеите, успеха и малкия бизнес с Добромир Добринов


прочети >>

2016-01-26

За да стартирате свой бизнес, бъдете активни: Джеймс Йоловски, мениджър „Финансови програми и симулации“, JA България

За да стартирате свой бизнес, бъдете активни: Джеймс Йоловски, мениджър „Финансови програми и симулации“, JA България


прочети >>

2016-02-08

За предприемачеството като страст с Тодор Саракчиев

За предприемачеството като страст с Тодор Саракчиев


прочети >>

Снимки

Да те възпитат да бъдеш предприемач - интервю с Кирил Асенов

2016-02-11

Да те възпитат да бъдеш предприемач - интервю с Кирил Асенов

Днес в поредицата „Активизирай се" ви представяме Кирил Асенов, собственик на Арексим Инженеринг, и предприемач по душа. Сигурни сме, че увлекателната история на г-н Асенов ще ви впечатли, докато ценните му съвети са способни да ви вдъхновят да се впуснете в своето собствено предприемаческо приключение!

Разкажете ни за себе си? 

Роден съм в гр. Смолян през 1968 г., където съм живял през повечето от детските и юношеските ми години и съм завършил средно образование. Промените през 1989 г. ме завариха като студент. Имах късмета да съм във възраст изключително подходяща и тези промени да бъдат вдъхновение за мен да започна да опитвам различни бизнес начинания. Тези начинания ме доведоха и до първата ми шприц машина през 1994 г. и дадоха старта на това, което днес е Арексим Инженеринг ЕАД, а именно технологичен лидер в производството на детайли и компоненти от инженерни пластмаси с 93 шприц машини и технологично инструментално производство.

 

Как решихте да стартирате собствен бизнес и как ви дойде идеята? 

Търсейки своя житейски път след 1989 г., аз опитах много търговски начинания. Но специално мое вдъхновение бе моят баща – Иван Асенов, който също имаше силен предприемачески дух. Един от най-ярките ми детски спомени е една тайна самоделна шприц машина, направена с бутало от двигател на мотокар и ръчен лост за упражняване на налягане, както и простички калъпи, направени у дома с най-обекновен набор от пили. Правехме безброй малки предмети като гребенчета и други подобни, които тайно продавахме. Тогавашната власт разкри тази дейност и бяхме принуди да разрушим шприц машината и калъпите. Въпреки това, тези събития оставиха трайна следа в моето съзнание и затова не беше съвсем случайно, че през 1994 г. купих първата си шприц машина втора употреба. Открих, че работата с нея ми даваше същото вдъхновение, както от детския ми спомен с моя баща в гаража вкъщи. А моят баща продължаваше да ми оказва така необходимата морална подкрепа и през 1994 г. Така с търпение, визия и мечти стигнахме до днешния Арексим Инженеринг.

 

Как се запознахте с Шнайдер Електрик

С Шнайдер Електрик се запознах за първи път след посещението на тогавашния закупчик Михаил Димов. Той беше научил за Арексим и стартиращото производство на детайли и компоненти от инженерни пластмаси в самолетен полет, където случайно бе говорил с представител на друг от първите ми клиенти – Фесто. Така започна от едно от най-дългите ми  и плодотворни бизнес взаимоотношения с клиент и партньор в историята на моето дружество.

 

Къде е сътрудничеството между Вас и Шнайдер Електрик

Най-основно сътрудничеството между моето дружество и Шнайдер Електрик може да се опише като една верига от доставчик – клиент. Но това далеч не може да опише всички аспекти на сътрудничеството ни. През годините Шнайдер Електрик се доказа като партньор, ментор в бизнес развитието и важен двигател в създаването на множество инженерни компетенции, на които се гради текущия бизнес модел на Арексим Инженеринг днес, през 2016 г., след почти две десетилетия на сътрудничество с Шнайдер. Аз смятам, че то също е било изключително плодотворно и добавящо стойност за Шнайдер през  тези години, независимо от големите относителни разлики в мащаба на нашите бизнеси. Като всяко едно партньорство в живота, това също не е било партньорство, лишено от перипетии, но смятам, че здравата основа, на което това сътрудничество е стъпило, ще му позволи да продължи и напред в бъдещето.

 

Как ще дефинирате „предприемачеството“   и какви качества трябва да притежава един предприемчив човек?

Популярно е днес на всеки предприемач да бъде задаван подобен въпрос с цел да се дефинира и формулира една единна рецепта и формула на предприемачеството. Аз обаче смятам, че такава единна дефиниция няма. Човешкият дух може да приеме много различни форми, които да доведат до успешна предприемаческа формула. Въпреки това, човек не може да стане успешен предприемач, ако няма ентусиазъм да мисли за бъдещето и да мечтае за високи постижения. Един предприемач трябва винаги да има визия и мечта за това, къде иска да бъде след пет или десет години. Именно тази визия и тази мечта става мотор за ежедневно търсене на решения, да се градят планове за следващата седмица, месец, тримесечие и година, които решения и планове да водят към визията и мечтата. Предприемачът също така трябва да може да признава грешките си открито и да адаптира плановете си, в противен случай е заплашен от това да остане в самозаблуда и да стигне до траен неуспех. Но временните неуспехи или затруднения в бизнеса му не трябва да му пречат да търси поне два изхода от всяка една ситуация и да продължи да преследва така важната комбинация между визия и мечта за бизнеса си.   

 

Какво бихте казали на тепърва стартиращите своя бизнес? 

Аз бих препоръчал на всички стартиращи собствен бизнес да се въоръжат с търпение. Да не търсят схеми за бързо забогатяване, а да опитват да създават среда около себе си, която да е положителна и продуктивна  и да бъде основа за устойчиво и дългосрочно развитие на бизнеса. Продуктивната среда, заредена с положително настроение, може да позволи на един бизнес да бъде иновативен и постоянно да се стреми към нови висини. Именно с търпение в създаването на тази среда един малък бизнес може постепенно да премине през фазите на развитие и някой ден да стане голям. 

 

Как реално се прави бизнес в България от Вашия опит дотук?

Правенето в бизнес в България не е лесен процес за съжаление. Въпреки това не може бъде отречено, че България извървя един много дълъг път през последния четвърт век. Смятам, че през следващите двадесет и пет години България ще продължи да става все по-привлекателна за правене на бизнес с темпове не по-малки от тези през последните двадесет и пет години.

 

Каква е рецептата за успех? 

Донякъде дадох отговор на този въпрос в отговора на въпроса за предприемачеството. Няма универсална рецепта според мен. Човек трябва да има своите мечти, да има безкрайното търпение да изгражда условията за преследване на мечтите всеки работен ден, да не се страхува от грешките си и да се адаптира към постоянно променящата се среда.

 

Какви са бъдещите ви планове?

Арексим Инженеринг ЕАД продължава да носи характеристиките на развиваща се и растяща компания. Бих искал в следващите десет години да достигнем ниво на бизнес от над 100 милиона лева до 150 милиона лева и това да маркира една нова фаза в развитието на дружеството – а именно зрял бизнес. В този период бих искал да създам и трайна култура, стройна структура на управление и да стане така, че този бизнес да бъде устойчив  и работещ и без моята пряка намеса. Това ще бъде пълната крайна противоположност на състоянието му преди петнадесет години, когато той беше почти изцяло „one-man show”. Мисля, че съм извървял поне половината път между тези две крайности на спектъра.

 

Ако трябва да опишете бизнеса като емоция, то каква би била тя?

Бих могъл да го опиша като две непрекъснато заменящи се емоции – от краен възторг и вдъхновение до неспирна тревога стояща като топка в стомаха.  Мога да го сравня донякъде като бащинската емоция, която изпитвам към двете си деца.