JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Започни от тук! „Мениджър за един ден“ е възможност да направите своята първа крачка във вашата кариера

2023-02-16

Започни от тук! „Мениджър за един ден“ е възможност да направите своята първа крачка във вашата кариера

 

Когато искате да отидете на някъде или да постигнете успех в кариерата, първото и основно нещо, което трябва да направите е първа крачка. А след първата крачка, ще направите и следващата. Важно е да сте активни, да се поинтересувате за възможностите и да изберете своят път.

„Започни от тук!“ е посланието на „Мениджър за един ден“ 2023, организирана от Джуниър Ачийвмънт България. „Тази година си пожелахме да привлечем още повече институции и компании, които да отворят широко врати на бъдещото поколение млади мениджъри. Стремим се да достигнем до различни краища на страната ни, с което да дадем равен шанс на участие на учениците и студентите от всички краища на страната ни. Можем да открием будни и активни младежи във всяко едно населено място, и считам, че всички заслужават равен шанс по пътя им на кариерното ориентиране в ранна възраст.“ споделя Васил Димитров, Мениджър маркетинг и корпоративни партньорства на Джуниър Ачийвмънт България.

Тази година „Мениджър за един ден“ ще се проведе на 27ми април, а кампанията по привличане на институции и компании–домакин, стартира от днес. Каним всички институции и компании, чиято сфера на дейност е подходяща за работа с непълнолетни, тъй-като основните участници в програмата за кариерно ориентиране са ученици 16+, студенти, както и младежи, които може и временно да са в процес на търсене на своята роля и професия. Това е една възможност да представите най-добрите практики на вашата организация, както и да вдъхновите младежите, които ще приемете при вас, чрез споделяне на най-интересното свързано с вашата професия и личен опит.

Методът на работа в „Мениджър за един ден“ е добре познат в чужбина, като job–shadow day, чрез който компании предоставят възможност на служители от различни отдели да приемат нова роля за кратък период от време и да разберат набързо дали тази нова роля е тяхното ново призвание. В Джуниър Ачийвмънт винаги сме следвали метода на „учене чрез правене“ и насърчаваме прилагането на този принцип от организациите – домакин, като планират времето на деня в 70% за споделяне на знания и добри практики и 30% за даване на възможност на участниците да предложат свои препоръки или решение на кратък казус.

Препоръчваме „Меднижър за един ден“ да се се проведе в присъствен или неприсъствен (онлайн) формат, спрямо избора на всяка една органзиация – домакин. Предимствата на присъствения формат на участие са много и оставят по-ярки спомени, но пък онлайн формата ще позволи на множество младежи от различни краища да се присъединят и да се преборят с дистанцията или затрудения с предвижването. Можем да се похвалим, че в онлайн формата рекорд държи една българска компания, която успя през 2021-ва да приеме 40 участника, докато повечето организации избират по-компантия формат спрямо всяка една обявена позиця и приемят от 5 до 10 участника. Бихме се радвали всички да пробват да предоставят възможности за участие и в двата формата, както и да излязат извън познатите стени на своя централен офис. Повечето компании например имат служители на отговорни позиции в различни региони и биха могли да предложат едно участие в различен град от този, в който се намира централния офис. Заедно с подкрепата на всички организации, институции и компании, всяка година привличаме над 1 700 младежи от цялата страна. През годините над 5 900 директори, управители, мениджъри и ръководители са подкрепили „Мениджър за един ден“ и сме вдъхновили над 55 000 участника. Тук е момента да благодарим на всички представители на институциите и компаниите, които са споделили това вдъхновение с младежите през годините. В тазгодишното издание вече се припознаха и първите  официални партньори: бТВ Медиа Груп, Economy.bg, Мениджър, БНП Париба Лични Финанси, ДЗИ, ИТА Груп България, Кауфланд България, MBE България, Нестле България, Новартис, ОББ, УниКредит Булбанк и WWF България.

„Започни от тук!“ е и нашия призив към всички младежи, да бъдат смели, активни, да търсят възможности и да се поинтересуват какви позиции ще обявим в 21-вото издание на „Мениджър за един ден“. Месец март младежите ще имат възможност да влязат в ролята на кандидати за конкретна позиция, и да минат един процес на подбор и селекция на кадри. Не е лесно да се представиш с автобиография, когато си още в училище, но вярваме, че много младежи ще споделят и разкажат за дейностите, в които участват и темите, от които се интересуват, за да привлекат вниманието на специалистите от отдел „Човешки ресурси“. Участието в „Мениджър за един ден“ е и една чудесна въможност да се запознаят с конкретни специалисти от различни сфери, които в някои случаи предлагат и възможности за стажуване на избрани участници.

Очакваме ви в „Мениджър за един ден“ 2023!

Регистрирайте вашата институция или компания до 28 февруари на http://mfd.jabulgaria.org

Вижте някои от последните публикувани позиции:

 

 

 

 

 

За Джуниър Ачийвмънт България:           

Вече над 25 години JA България е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.

Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“.

JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 45,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.

За контакти:

Васил Димитров – Мениджър партньорства и маркетинг, JA Bulgaria

Телефон: +359 879 635 690  Email: Vassil.dimitrov@jabulgaria.org

www.jabulgaria.org