JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2015-11-17

Георги Стоянов за предприемачеството, приноса за развитието на обществото и щастието.

Георги Стоянов за предприемачеството, приноса за развитието на обществото и щастието.


прочети >>

2015-12-01

Енергийният университет на Шнайдер Електрик

Енергийният университет на Шнайдер Електрик


прочети >>

2015-12-03

Как да намериш своето призвание - успешната история на Момчил Насвади

Как да намериш своето призвание - успешната история на Момчил Насвади


прочети >>

2015-12-08

Започни стаж с помощта на бюрото по труда

Започни стаж с помощта на бюрото по труда


прочети >>

2016-01-04

Професионален ресурс от Шнайдер Електрик

Професионален ресурс от Шнайдер Електрик


прочети >>

2016-01-14

Професионално от Шнайдер Електрик: Ръководство по автоматизация

Професионално от Шнайдер Електрик: Ръководство по автоматизация


прочети >>

2016-01-22

Предприемачеството е за смелите

Предприемачеството е за смелите


прочети >>

2016-01-26

За да стартирате свой бизнес, бъдете активни: Джеймс Йоловски, мениджър „Финансови програми и симулации“, JA България

За да стартирате свой бизнес, бъдете активни: Джеймс Йоловски, мениджър „Финансови програми и симулации“, JA България


прочети >>

Заредете се с хъс и търпение: историята на Йоан Аспарухов

2016-01-04

Заредете се с хъс и търпение: историята на Йоан Аспарухов

 

Успешната история, която подбрахме за вас тази седмица, е на Йоан Аспарухов, бакалавър по право. Непредсказуемостта на бизнеса истински привлича Йоан и той  не се страхува от предизвикателствата и трудностите по пътя към успеха. Напротив – той ги приема като житейски уроци, без които би било невъзможно да натрупа опит и да поддържа своя стремеж към доизграждане на активно общество, изпълнено с  предприемачески дух и желание за растеж.

 

  1.      Разкажете ни за себе си.

 

На 25 години съм, обичам да пътувам, да карам мотор и да карам другите да се усмихват. Завършил съм Американски колеж в София и „Право“ в СУ, но в момента не се подвизавам в адвокатска кантора, а се опитвам да развивам собствен бизнес и да бъда активен в НПО сектора.

 

  1.      Какъв бяхте като малък, за какво мечтаехте?

 

Като бях малък четях много книги и лудувах из горите на село, мечтаех да стана пират и режисьор на филми. Май и двете мечти са се запазили и до днес и само чакам да им дойде времето.

 

  1.      В какви проекти сте участвал като студент?

 

Като студент разбрах за възможностите, които тогава предоставяше програмата „Младежта в действие“ (сега вече Еразъм +) и за първи път участвах в такъв проект – един младежки обмен в Турция. От тогава до сега не съм спрял, за мен това е чудесен начин човек да пътува и да се среща с младежи от различни държави и култури, да опознава традициите и мисленето им, да създава нови приятелства. Участвах в доста проекти по младежка мобилност след това, организирахме и координирахме такива и в България. Всъщност това породи първоначалния ми интерес към НПО сектора и към младежките инициативи. В момента съм участник в третия сезон на 9Academy (бизнес академия, организирана от Фондация „Девет“, в която експерти и опитни специалисти от бизнес сектора предават своите знания, умения и опит на 50 млади хора, чрез интерактивни методи на преподаване) и съм невероятно вдъхновен от участниците, организаторите и лекторите.

 

  1.      Разкажете ни повече за ,,Завод за идеи”.

 

„Завод за идеи“ е сдружение в обществена полза, което основахме с близки приятели и колеги преди около година. Идеята за него се зароди след множеството ни участия по проекти и инициативи на други организации с нестопанска цел и решихме, че е време да започнем нещо свое. Свързват ни общите идеи, ентусиазмът и желанието да внасяме положителна промяна в обществото – чрез малки инициативи, чрез по-големи проекти. В момента сме координатори на Младежка Банка София – инициатива, която представлява комисия за набиране на дарения и отпускане на грантове за финансиране на младежки идеи в полза на обществото, управлявана и реализирана изцяло от млади хора. За деня на народните будителинашите доброволци от Младежка банка проведоха благотворителна акция – „Среща на тъмно с книга“, за която много хора ни пратиха книги, ние ги опаковахме хубаво (и скришно, да не се знае коя книга държите в ръцете си до последно J) и ги раздавахме срещу малки дарения в няколко университета в София. В началото на годината пък проведохме едно събитие, т.нар. „Жива библиотека“, целящо да разбие стереотипите за определени групи хора и да им даде шанс да разкажат повече за себе си. Тъй като сдружението е още младо, тепърва трябва да инвестираме време, идеи и усилия в развитието му и се надявам догодина да имаме все повече и по-сериозни дейности.

  1.      Как решихте да стартирате собствен бизнес?

От малък нося в себе си желанието да създавам. Независимо дали това ще бъде продукт, успешна фирма, нов проект – реализирането на нова идея ме зарежда невероятно много и оставя в мен чувството, че съм постигнал нещо.

Идеята за бизнеса, който развиваме в момента се роди преди години, като я формулира един от най-близките ми приятели, с когото сме съдружници. Агенцията ни за дигитален маркетинг, реклама и дизайн “Startup Masters” е резултат от доста обмисляне, опит и най-вече от събирането на подходящите хора на едно място, с цел предоставянето на висококачествени продукти и услуги. Голяма част от нашия бизнес се състои в това да помагаме на други компании да се развиват и растат. Когато нещата се получават, самите ние изпитваме силно чувство на удовлетворение. Вярвам, че бизнесът означава както голяма отговорност и много трудности, така и свобода и възможност да направиш нещо за другите, да оставиш нещо. Това мислене ни обединява и ни кара да продължаваме да полагаме усилия ежедневно и да бъдем на високо ниво.

  1.       Как подбрахте екипа си?

Нашият екип се състои от млади, но опитни професионалисти, всеки от които е изключително компетентен в сферата си и най-вече пълен с идеи. Имаме невероятен дизайнер, разработчици и маркетолози, като някои от тях се изявяват и като обучители и лектори – на събития и конференции, в Софтуерния университет и в IT академията, която открихме тази година в Плевен  (Webrica Academy). Най-ценното за мен е, че хората от екипа са специалисти с безспорни качества, които се допълват взаимно, а и всички споделяме еднаква визия и ценности. Това е нещо от основна важност за успеха и качеството на всеки един бизнес, според мен.

  1.      Кои са най- често срещаните трудности във Вашето начинание?

Трудностите са много, но предпочитам да не говоря за тях, защото в крайна сметка целта е да ги преодоляваме. Всеки ден е изпълнен с нови предизвикателства и ние се учим от тях постоянно. Истината е, че в България и със собствено финансиране бизнес се прави трудно, но не е невъзможно. Просто трябва да се заредиш с хъс и търпение.

 

  1.      Какво бихте казали на тепърва стартиращите свой бизнес?

Да вярват в себе си, да подхождат към проблемите като към начин да научат нещо ново, а не като към спънка. Трябва да имат търпение, грешките са част от процеса на учене и не винаги всичко се получава така, както сме си го представяли (даже да не кажа в 9 от 10 случая). Съветвам всички, които сега стартират, да търсят съвети от други успели в областта, да ходят по събития и да се срещат с хора, да черпят опит и знания, откъдето могат. Последните години в България много хора се трудят и успяват да създадат среда за развиване и култивиране на предприемачески дух, информираност и активност сред младите хора, формира се едно активно общество с повече възможности. Това е много мотивиращо и се надявам тази тенденция само да се засилва.

 

  1.      Какви са бъдещите Ви планове?

Плановете ми са да продължа да полагам усилия, колкото се може повече, за да помогна за развитието на всичките ни начинания. Знаем накъде сме тръгнали и къде искаме да стигнем, а какво ни очаква – само бъдещето ще покаже.