JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

1065-ма младежи  бяха мениджъри за един ден

2017-10-13

1065-ма младежи  бяха мениджъри за един ден

JA България организира инициативата за 16-та година, след като през пролетта получи специалната награда на Комисията по етика към Българското дружество за връзки с обществеността и Първа награда за Програма от нестопанския сектор – за „Мениджър за един ден“

 

Под надслова „Вдъхнови бъдещето“ на 12 октомври се проведе 16-то издание на „Мениджър за един ден“. За участие кандидатстваха 1700 ученици и студенти, а като работодатели-домакини на младежите в този ден се регистрираха близо 200 компании, институции, неправителствени организации, които осигуряват работните места за мениджърите за един ден. Сред предоставените позиции, които се заеха от 1065 ученици и студенти в 55 населени места в страната  бяха такива на кметове на над 10 общини, председател на СОС, мениджъри на големи международни компании като HP, Coca-Cola HBC, инженери, технически мениджъри, учители, майстор готвачи, финансови, маркетинг специалисти и експерти в почти всички области на бизнеса и обществения живот. Денят завърши с тържествена церемония в Старъп Хамбара на JA България в София тех парк, където участници и мениджъри споделиха емоциите от деня. Водещ на тържествената церемония беше Антон Хекимян от bTV, а сред официалните гости, които уважиха събитието бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министъра на образованието и науката, Таня Михайлова, началникът на РУО – София-град, д-р Ваня Кастрева, областният управител на Перник Ирена Соколова, председателят на УС на JA България Бони Бонев и други лица от обществения живот на страната.  

„За мен е изключително вълнение Столична община да посрещне за поредна година Кмет на София за Един ден, в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Денят за Николай, като мой „мениджър“ днес беше възможност да научи повече за това как работи СО и да се вдъхнови за своята бъдеща кариера. Сигурна съм, че за всички млади хора, които взеха участие в инициативата, 12 октомври ще остане един незабравим ден!“ – с тези думи кметът Й. Фандъкова се обърна към участниците и домакините на инициативата по време на закриващата церемония в JA Startup Хамбара на Джуниър Ачийвмънт в София тех парк.

„Научих много нови ценни умения, които ще ми помогнат за бъдещото ми кариерно развитие и с със сигурност дори само за този един ден като кмет на София, знам, че станах по-добър човек“, сподели развълнуван 16 годишният Николай Бошнаков от 91. Немска гимназия в София.

 

По време на програмата, както всяка година, утвърдени професионалисти дадоха възможност на младежите да се запознаят с реални работни задачи. Домакините потопиха своите „мениджъри за един ден“ в работното си ежедневие, показаха им отвътре как работи техния сектор и ги вдъхновиха  да открият своето професионално призвание.

HP България, основен партньор на „Мениджър за един ден“ 2017, посрещна в своя офис в София 9 млади мениджъри. Изпълнителният директор на компанията Асен Георгиев също сподели своя „стол“. В края на деня той поздрави участниците и гостите на церемонията: “За нас участието в инициативата „Мениджър за един ден“ дава изключително ценен опит. Имаме възможност да погледнем ежедневните ни предизвикателства с нов поглед, благодарение на младите, необременени хора, които имат смелостта да излязат от традиционните рамките при решаването на казуси. И не на последно място, инициативата е уникален шанс да се запознаем от близо със следващото поколение специалисти и да им помогнем да изберат своето бъдещо развитие още днес. Това е едно истинско пътуване в бъдещето, което ни помага да затвърдим HP Inc. България като един от предпочитаните работодатели в страната”.

 

По време за заключителната церемония заместник-министърът на образованието Таня Михайлова поздрави участниците и връчи от името на МОН и JA България наградата за най-предприемаческо училище. Инициативата е на JA Европа и е покана към всички партниращи на организацията училища, работещи в областта на образованието по предприемачество, да представят своите кандидатури за номинация за европейската награда „Предприемаческо училище на годината“ (TES Awards 2017). Българският носител на приза е СУ „Георги Бенковски“, Пазарджик, а представител на училището ще пътува за европейското събитие на TES Awards в Талин през ноември.

 

Емоционална и зареждаща, церемонията премина в споделяне на преживяванията от деня от участници – мениджъри и младежи. Ученикът Мино Караджов от СГПЕ „Джон Атанасов“, участник в сериала „Не така брат“ по Vbox7 и „мениджър за един ден“ за втора година направи специално обръщение към младежите в залата. „Знаете ли кои са най-четените заглавия в медиите от младите хора в днешно време – „кои са най-платените професии“ и „как да постигна бързо успех в кариерата“. Не се сещам обаче за нито един успешен човек, който е започнал своето професионално занимание, с мотивът, че то ще го направи богат. Напротив, всички ние, когато избираме своя професионален път, трябва да търсим това, което ни прави щастливи – така наистина няма да ни се налага да работим нито ден“ – каза Мино на своите връстници.

Тази година „Мениджър за един ден“ се осъществи с подкрепата на HP Inc. България, Coca-Cola HBC и Publicis One, а медийни партньори бяха bTV, Economy.bg, Нетинфо, Кариери, Investor Media Group.