JuniorAchievementBulgaria
header_pic

110 специални инициативи на JA за световната седмица на парите (Global Money Week)

2018-03-08

110 специални инициативи на JA за световната седмица на парите (Global Money Week)

 

Темата тази година е „Въпросите за парите са важни“от 12 до 18 март тя ще присъства в цялата страна в открити уроци, презентации по финансови теми и срещи на ученици в клас с професионалисти от финансовата сфера

 

12 март 2018 г., София – 4120 ученици от училища, в които се преподават програми на JA България ще участват в образователната инициатива "Световна седмица на парите", която ще продължи от 12 до 18 март. В нея ще се включат 70 училища от 38 населени места в страната и 173 бизнес доброволци, които ще представят пред младите хора различни теми от сферата на финансите и финансовата грамотност.

Сред водещите инициативи, планирани от мрежата на Джуниър Ачийвмънт, са посещение на ученици в Българската фондова борса на 13 и 14 март, като и в двата дни посещенията ще дадат и официален старт на работния ритъм на борсата точно в 9.00 ч., с кратка церемония по „Биене на борсовата камбана“ за старт на борсовата сесия. Пред ученици от НФСГ и 137 СУ „Ангел Кънчев“ ще бъде направена и кратка презентация за историята и дейността на БФБ – София, последвана от дискусия с младежите.

 

92 открити урока ще се проведат в цялата страна в Световната седмица на парите. Пред 26 ученици от 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“ бизнес доброволецът от Citi, Кремена Табакова ще представи тема, свързана с професиите на хората от банковата сфера.

 

900 ученици или цялото СУ "Г. Бенковски" в Пазарджик ще се включи в Седмицата, която локално в училището координира старшият учител Лилия Чаушева. Във всеки ден от седмицата ще има организирано събитие в определен клас – открит урок, работилница, лекция, игра за финансова грамотност, посещение в банка/финансова институция и базар на продукти на  учебни компании. Училището заслужено получи наградата „Предприемаческо училище на България“ за 2016/2017 година и представи страната ни в рамките на международната инициатива на JA Европа в Естония.

 

Още инициативи в страната 

 

ПГМЕТ "Юрий Гагарин", Петрич ще се включи със състезание за най-добро есе, картина, снимка и клип. Общо 200 ученици ще вземат участие в световната инициатива и ще участват със свое видео за състезанието Video Challenge на национално ниво.

ПМГ "Баба Тонка", Русе ще се включи със събитие за 150 участници, организирано на 18 март, на което ще поканят и участници от други училища в града – ОУ "Иван Вазов", ОУ "Любен Каравелов", ПОУ "Отец Паисий", Русе, СУ "Възраждане", Русе, СОУЕЕ "Св. Кирил Философ", В инициативите за седмицата, организирани от ПМГ участие ще вземе и Русенският университет "Ангел Кънчев".

Световните предизвикателства на GMW 2018 се организират от CYFI и се провеждат в целия свят в периода 12 – 18 март 2018 г. Те включват състезания за селфи (Selfie Challenge), видео (Video Challenge) и снимка със спестовна касичка (Money Box Challenge), всяко училище посочва предизвикателството, в което ще вземе участие на национално и на световно ниво. Победителите във всички световни състезания ще бъдат обявени на Facebook страницата на GMW в 14:00 ч. (CET) в петък, 30 март 2018 г. За тях ще бъде отделено специално място в Доклада за GMW 2018, а визуалните им материали ще бъдат споделени по всички канали на CYFI в социалните медии. Победителите в националните състезания ще бъдат обявени също в петък, 30 март 2018 г. на страницата на JA България. Те ще намерят специално място в доклада за България, а всички регистрирани участвали училища, ученици, учители и доброволци, ще получат сертификат.

 

За допълнителна информация за планираните инициативи може да се свържете с Джуниър Ачийвмънт България, viktoria.radeva@jabulgaria.org; 02/989 43 61.