JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

140 МЛАДЕЖИ СЕ ВДЪХНОВИХА С ИДЕИ ЗА УСПЕШНАТА СИ ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ ОТ ПРОГРАМАТА YOUTH EMPOWERED

2019-12-02

140 МЛАДЕЖИ СЕ ВДЪХНОВИХА С ИДЕИ ЗА УСПЕШНАТА СИ ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ ОТ ПРОГРАМАТА YOUTH EMPOWERED

Менторите в събитието „Жадни за знание“, сред които Цвети Пиронкова, Емил Конрад, Филипа Иванова и Гери Турийска, споделиха тайните на успеха си

Успешни предприемачи и творци вдъхновиха професионалното бъдеще на 140 младежи по време на провелата се днес конференцията „Жадни за знание: Пътят към успеха“. Събитието е част от образователната програма Youth Empowered, организирана от Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт България и поредното от серия събития, насочени към подготовка на младежи за успешна кариерна реализация. В рамките на форума, JA България отличи със специален плакет и признание нашият социално отговорен партньор в лицето на Coca Cola България, за подкрепата към организацията ни в зареждането на младите хора със знания и умения, с които да посрещат бъдещите предизвикателства сжелание и готовност.

“Жадни за знание“ стартира с вълнуващи за младежите въпроси в дискусията на тема „Как „професиите на бъдещето“ променят света на бизнеса, институциите, образованието и обучението на младите бъдещи специалисти?“. Какво търсят компаниите в младите кадри, какви качества са необходими на професионалистите в началото, къде е мястото на професиите на бъдещето. На тези и други въпроси отговориха Жаклин Цочева, директор „Публични комуникации и връзки с обществеността“, Кока-Кола ХБК България; Вера Петканчин, оперативен директор, Джуниър Ачийвмънт България; Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и Емилия Клайн, мениджър „Общност“, Тук-Там. Панела беше модериран от Лъчезар Африканов, дългогодишен доброволец на JA България и вдъхновител на промяна в образованието в България.

Специален гост на събитието бе г-жа Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката, която отправи личен призив към присъстващите. „Истината е, че на младия човек му е необходима подкрепа и протегната ръка. Всички млади хора, които искат да постигнат повече, се нуждаят от самочувствие, вяра и увереност в себе си, но и трябва да ги научим да приемат градивна критика. Светът е по-различен и мултикултурен. И перспективите си ги създаваме самите ние. Затова погледнете с нови очи на този шарен свят и се изправете смело пред предизвикателствата пред вас“, посъветва младежите зам.-министър Ангелиева.

Да са смели в изследването на нови възможности и да мечтаят за успехите си посъветваха всички участници в събитието лекторите в първите два панела. Боян Бакърджиев, PR специалист в SPARK и Eldrive насърчи младежите да поставят стабилни основи за своята бъдеща кариера, придобивайки основни познания още в училище. Вихрен Георгиев, фотографът на People of Sofia, посъветва присъстващите да търсят своето поприще сред това, което харесват и обичат да правят. Красимира Хаджииванова, социален предприемач и блогър в Майко Мила! сподели колко е важно да се пробват различни професии, за да успеем да намерим своето призвание и да го превърнем в своя кариера, а Илия Григоров-Григовор разказа как не трябва да страхуваме от грешките, защото благодарение на тях постигаме успех. Филипа Иванова от БНТ пък даде практически съвети на участниците, които да им бъдат полезни при първите им интервюта за работа и избора на началните им кариерни стъпки.

„Обичай това, което правиш или прави това, което обичаш“ бе темата на финалния панел на събитието, където трима вдъхновяващи лектори мотивираха участниците как да изберат своята бъдеща кариера. Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“и Емил Конрад, YouTube влогър насърчиха младежите да бъдат себе си и да изберат професия, която ги прави щастливи. Защото само така могат да направят света едно по-добро място.

За финал, „цветето“ на българския тенис Цвети Пиронкова посъветва всички, на които сега им предстои да изберат своя път в живота, да слушат интуицията и сърцето си, да не се страхуват от промяна, да осъзнаят, че това да грешиш е неизменна част от процеса и да се научат да приемат грешките си градивно, а не емоционално. „Мечтайте смело, но и работете усърдно, за да постигнете мечтите си“, бе нейният призив към всички участници.

Програмата Youth Empowered стартира през 2017 г., благодарение на усилията на системата на Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт България. Целта е да се подпомогне развитието на младежите и пълноценната им подготовка за стартиране на кариера и успешна реализация в страната. През 2017 г. и 2018 г. над 3000 младежи на възраст между 16 и 26 години от 13 български града преминаха през курсове за повишаване на тяхната работоспособност в рамките на инициативата.

Като част от програмата, беше създадена и първата в страната ни безплатна платформа за обучение и кариерно ориентиране www.youthempowered.bg.