JuniorAchievementBulgaria
header_pic

183 събития ще се проведат в Световната седмица на предприемачеството в България

2016-11-14

183 събития ще се проведат в Световната седмица  на предприемачеството в България

 

Световната седмица на предприемачеството започва днес в България с учебни прояви в цялата страна. Инициативата, която се домакинства у нас от Джуниър Ачийвмънт включва общо 183 събития в над 70 населени места в страната, с 10% повече в сравнение с миналата година.От днес до неделя ще бъдат организирани иновационни лагери и открити уроци в страната, като се очаква над 4700 ученици да се включат в инициативите.

„За мен и моите колеги от JA седмицата е празник на инициативността на младите хора и на учителите, за по-малко от 7 дни ще бъдат проведени близо 200 събития, свързани с  предприемачеството и кариерното ориентиране.  Един от елементите, който добавя много стойност към Седмицата тази година е 15-то издание на „Мениджър за един ден“. В рамките на един ден над 1000 „титуляри“ ще отстъпят работните си места на млади хора, които ще се попотят изцяло в техните задължения и отговорности.“каза Милена Стойчева, Изпълнителен директор на JA България.

От днес до 20 ноември милиони млади хора по света ще вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. Сред събитията в страната, които ще се проведат през Световната седмица на предприемачеството, са четири базара, беседа, блиц интервюта, изложба, онлайн кафене и ден на професиите в три училища. Учениците, които ще се включат в иновационни лагери, ще работят над казус за опазване на пчелите на планетата ни, разработен и предоставен от JA.

 

Ето още някои от инициативите в идните дни, организирани от Джуниър Ачийвмънт и учители, които работят по програмите на организацията:

 

Утре, 15.11., като част от проекта на „Financial IQ“ на JA България, бизнес доброволци от Mastercard и УниКредит Булбанк ще изнесат урок в НФСГ пред ученици от 11. клас, в който ще разкажат за важността на финансовата грамотност и за иновациите. Финансови експерти от УниКредит Булбанк ще изнесат урок в СУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив, пред ученици от 12. клас на тема „Спестяване и инвестиране“, а в ПМГ „Баба Тонка“, Русе ще се включат в открит урок, в който седмокласници ще преподават на четвъртокласници.

 

16.11.2016, Русе

Клубът по предприемачество „Успешните хора“ при ПМГ „Баба Тонка“ – Русе ще проведе най-значимото си събитие Иновационен лагер 2016, в което участие ще вземат ученици от 10. до 12. клас. Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще бъде домакин на инициативата, а преподаватели от университета ще участват като ментори и жури. За първи път в иновационен лагер в града младежите ще трябва да предложат идеи за успешното решаване на проблем от областта на здравеопазването.

 

17.11.2016, в цялата страна

За 15-та поредна година JA организира програмата за кариерно ориентиране „Мениджър за един ден“, в която през 2016 г. ще се включат над 300 компании и институции, с над 1000 работни места, за които кандидатстваха повече от 2000 ученици и студенти.   

 

18.11.2016, София

Една от множеството интересни инициативи през Седмицата, която ще се проведе в София ще бъде домакинствата от НФСГ – открит урок „Предприемачеството – различният фокус“ и иновационен лагер, в който ще се включат ученици от 5 училища от страната.

 

В същия ден от 11 часа в смарт класната стая на JA & Samsung в София тех парк ще се проведе детски иновационен лагер с третокласници от 119. СОУ „Акад. М. Арнаудов“ – София и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Ботевград. Темата на лагера е „Да започнем бизнес“. Учениците ще се изправят срещу предизвикателството да развият и представят своя бизнес идея в бизнес план. Целта на лагера е развиване на предприемачески компетентности, инициативност, финансова грамотност и презентационни умения. Ментори ще бъдат ученици от 11. и 12. клас от 119 СОУ, които са се обучавали по програмите на Джуниър Ачийвмънт България.

 

18.11.2016, област Бургас

Отново в петък, ОДК Средец организира за ученици от началните класове иновационен лагер по новата програма на JA България „Много повече от пари“.  Учениците ще разиграят ролева игра и ще решават казуси, свързани с предприемачество и финансова грамотност.