JuniorAchievementBulgaria
header_pic

350 ученици се състезаваха с бизнес идеи в регионалните състезания на учебните компании на JA България

2016-04-29

350 ученици се състезаваха с бизнес идеи в регионалните състезания на учебните компании на JA България

 

350 ученици от 25 населени места участваха в четвъртото издание на регионалните панаири на учебни компании – участници в програмата „Учебна компания“ на JA България. Трите състезания се проведоха на 26 април в Благоевград, Велико Търново и Хасково и дадоха възможност за изява на 73 екипа от цялата страна.

Младите предприемачи представиха продуктите и услугите си по време на еднодневните изложения в трите града. Учениците демонстрираха пред жури и публика върху каква бизнес идея са работили през годината. Целта на панаирите е да даде възможност на учебните компании да покажат своите умения по продажби и маркетинг в конкурентна среда, като същевременно съумеят добре да защитят идеята си пред жури. Идеите са в различни области, сред които дигитални технологии, интернет, мобилни приложения, национален и местен туризъм, образование, хранително-вкусова промишленост, текстил и дизайн и др.

Жури от JA България, бизнес доброволци и представители на местната власт и предприемаческата общност оцени идеите и продуктите на младежите. Екипите първо бяха интервюирани на щандовете си от журито, а след това направиха 3-минутни презентации на своята компания и идея.

Общо 33 компании, които събраха най-много точки от журито, продължават към националния финал и получиха покана да се борят за приза „Най-добра учебна компания на България“. Коя е тя ще стане ясно на 3 юни 2016 г., когато Джуниър Ачийвмънт организира в столицата осмото издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

 

„Радостна съм, че за поредна година младежите ни създават разнообразни и иновативни идеи, които имат бъдеще”, сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България. „Регионалните панаири и форум „Изгряващи звезди” на JA България развиват предприемаческото мислене на младите хора, повишават разбирането им как работи бизнесът и най-вече как предприемачът може да постигне мечтите си. За нас е изключително ценно, че получаваме и подкрепата на местната власт в организирането на регионалните панаири тази година, защото това е знакова подкрепа за развиването на предприемаческия дух и на местно ниво”, допълни г-жа Стойчева.

 

Програмата „Учебна компания“ на JA е призната от Европейската комисия като „Най-добра практика в обучението по предприемачество“.  В рамките на програмата през 2015/2016 г. участват 1320 ученици от 70 училища в 35 града, а общият брой на сформираните учебни компании през тази година е 125.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Велико Търново събра 120 ученици от 9 града в Северна България на регионалното състезание, което се проведе в изложбените зали  „Рафаел Михайлов“. Младите предприемачи се състезаваха за правото да представят своите продукти на националното състезание за най-добра учебна компания, което ще се проведе на 3 юни в София.

Специален гост на панаира бе депутатът от Европейския парламент Ева Паунова, която откри събитието и разгледа щандовете на компаниите. Тя използва случая да обяви, че ще връчи специална награда на националното състезание за продукт или услуга с европейско измерение. По време на състезанието бе подписано споразумение за сътрудничество между Община Велико Търново и JA България за насърчаване на обучението по предприемачество и осъществяване на съвместни програми и проекти. Кметът Даниел Панов заяви, че подобни инициативи трябва да се популяризират на местно ниво, а Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България допълни, че именно те ще променят облика и съдържанието на образованието и ще подготвят младите хора, от които се нуждае страната ни днес.

Журито в състав Снежана Данева-Иванова, заместник-кмет по финанси и икономическо развитие на Община Велико Търново, Александър Миланов, директор на „Сити Клиник“, София и бизнес доброволец на JA България, и Джеймс Йоловски от JA България, бе затруднено да избере сред многото качествени идеи и продукти. За националното състезание бяха класирани 11 компании – от Варна, Велико Търново, Добрич, Плевен, Провадия и Русе. Сред най-интригуващите продукти бяха цепелинът за реклама в закрити пространства на учебна компания Revinton (МГ „Баба Тонка“ – Русе), калъфът за телефон, който ви позволява да снимате, докато спортувате, разработен от We Want to Create (МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна), „гардеробът“ за мобилни телефони на Free Senses (СОУ „Пейо Яворов“ – Плевен).

От Велико Търново за националното състезание се класира учебна компания Boyar Dreams от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ с електронната си книга за целите за устойчиво развитие „17 стъпки към усмихнат свят”. В книгата звучи българска народна музика в изпълнение на Теодосий Спасов, а всички фотографии са направени от учениците.  Изданието е на български и английски език, като за хората със зрителни проблеми е разработена аудио книга.

 

ХАСКОВО

 

Регионалното състезание в Хасково се проведе с подкрепата на Община Хасково, само месец след подписването на споразумение за партньорство между общината и JA България. 

Гостите и участниците на панаира поздрави заместник-кметът Милена Трендафилова.

 

 

„Добре дошли в града на Григор Димитров! Казвам това не случайно, защото той е нашият пример за успял млад човек. За нас е важно, че има млади хора като вас, които държат бъдещето си здраво в ръце. Вие имате всички качества да сте лидери“, каза г-жа Трендафилова на младежите в залата. 

 

Тя получи благодарествена грамота за оказаното от общината съдействие при организацията на състезанието от оперативния директор на JA България Вера Петканчин.

Журито в тази регионална инициатива беше в състав: Ваня Атанасова, експерт от Министерство на икономиката, която оценяваше и проектите на компаниите за конкурса Брандико, който министерството реализира и тази година в партньорство с JA България; Радослав Вълчев, предприемач от хасковската фирма „Донидо“; Пламен Пенков, бизнес доброволец на JA и собственик на „Business forward“; Николай Чалъков, бизнес доброволец на JA и собственик на пловдивската фирма „Инч Фриго“ ЕООД; Вера Петканчин, директор “Оперативни дейности” в JA България. 

Преди журито да разгледа изложението духовият ученически оркестър към СОУ „Л. Каравелов“ в Копривщица вдигна участниците и гостите на крака като изсвири емблематичната мелодия на „Моя страна, моя България“.

Пазарджик, Пловдив, Карнобат, Копривщица, Карлово и Гълъбово са градовете на учебните компании, които се представиха в Хасково. Идеите на екипите бяха от много и различни области – местният сайт Haskovo.net обобщи разработките на учениците така: „Прекрасен мед от района на Карнобат в малки бурканчета-бижута, изрисувани ръчно; лимитирана серия от ученически тетрадки с корици на родолюбива тематика, с ликовете на Ботев и Левски; двоен туристически продукт на едната от двете учебни компании от Копривщица – музика за релакс и снегоходки и още много предприемчиви идеи.“

10 от компаниите, които се представиха на регионалното състезание в Хасково, продължават към националния финал в София. Останалите 11 екипа получиха сертификати за участие и ценна обратна връзка от журито как да подобрят идеите си догодина, за да се представят още по-добре. 

 

БЛАГОЕВГРАД

 

Регионалният панаир в града традиционно премина с домакинството и специалната подкрепа на РИО Благоевград в лицето на началника Ивайло Златанов и неговия колектив. Тази година инициативата бе и под патронажа на Община Благоевград. По време на церемонията по откриването Симона Митова, началник-отдел „Образование” в общината, се обърна към гостите:

 

За нас е удоволствие и чест, че Благоевград за четвърта поредна година е домакин на регионалните панаири на учебни компании на JA България. Спокойна съм за бъдещето на страната ни, защото виждам, че тя разполага с толкова много креативни и предприемчиви млади хора.”

 

В тазгодишното издание на състезанието се включиха 25 отбора от региона. С оценката на труда на екипите се зае жури в следния състав:

 

Женя Павлова – младши експерт в Министерството на икономиката, отговаряща за оценката на учениците в конкурса Брандико;

Кирилка Ангелова - съосновател на EVENTTEAM и дългогодишен доброволец на JA;

Лилия Свиленова – програмист в компания Paysafe, представител на IT сектора;

Антоанета Николова - старши експерт по професионално образование в РИО Благоевград;

Радослав Безпризванний – представител от екипа на JA Bulgaria.

 

Идеите на младежите впечатлиха членовете на журито със своя размах, креативност и не на последно място – социална отговорност. Сред щандовете на панаира посетителите можеха да разгледат разработки като:

  •       прототип на умно кошче за боклук, което ти благодари, когато си изхвърлиш отпадъците и по този интерактивен начин възпитава хората да не си изхвърлят отпадъците безотговорно;
  •       авторска настолна игра, която по интерактивен и увлекателен начин цели да популяризира глаголицата;
  •       висококачествени котешки тоалетни, направени от екологично чисти рециклирани продукти;
  •       посадъчен материал за пауловния.

 

След оспорвана надпревара 12 учебни компании бяха допуснати до финала в София. Денят приключи с награждаване на добре представилите се отбори и обръщение от Ивайло Златанов към всички участници в събитието:

 

“Уважаеми участници, за мен беше чест да бъда сред вас, сред подбрана група от знаещи и можещи млади хора. Също така, за мен беше чест да бъда и сред вашите учители, директори, които бяха с вас и ви подкрепяха по време на целия процес… За финал, искам да изкажа своята благодарност към Джуниър Ачийвмънт – уверено може да твърдим, че резултатите от нашето дългогодишно сътрудничество са видими.”