JuniorAchievementBulgaria
header_pic

45 ученически и студентски екипа показаха предприемачество в действие по време на „Изгряващи звезди“ 2019

2019-06-11

45 ученически и студентски екипа показаха предприемачество в действие по време на „Изгряващи звезди“ 2019

 

Въпросът, който вълнува всички – кои са победителите?

260 ученици и студенти от цяла България представиха своите продукти и услуги, разработени през годината по време на 11-ия Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“ на JA България, който се проведе от 8 до 10 юни в София. Тази година общо 35 учебни компании се бориха за приза „Най-добра учебна компания на JA България“. Те бяха избрани по време на регионалните състезания, които JA организира през април, измежду 135 учебни компании, които взеха участие в програмата тази година. По време на форума своите бизнес разработки представиха и 11 студентски екипа от София, Пловдив и Благоевград, които участваха тази година в програмата JA Startup.

Най-добрата учебна компания на България за 2019 г. е екип Incendio от ОДК Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. Продуктът, разработен от учениците, с който единодушно спечелиха журито, е биоразградими и безвредни чинии от царевични листа. Чрез разработката си младежите от Пловдив целят намаляване на пластмасата и опазване на околната среда. След по-малко от месец Incendio ще представят България на международното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа, което ще се проведе във Франция.

Най-добрият студентски стартъп на България за 2019 г. е Bevine от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Студентите са разработили цялостно решение за винопроизводители, което им позволява чрез сензори, разположени в насаждението, да получават актуална информация във всеки момент за редица показатели на почвата и атмосферните условия. Сензорите и приложението ще дават възможност на стопаните не само да следят показателите, но и да получават препоръки кога какви мероприятия да проведат за по-доброто здраве на своите насаждения. Bevine ще представи България на международното състезание на студентските стартъпи на Джуниър Ачийвмънт Европа, което ще се проведе в Норвегия в края на юни. Екипът получава възможността да се представи на международното състезание като част от голямата награда, осигурена от Фондация Сити, чек за 5000 долара.

Победителите при студентите “Bevine” взеха и две отличия в специални категории – наградата на HPE „Най-иновативна идея“, както и наградата на Manpower „Най-добър екип“.

 Плакетът „Учител на годината на Джуниър Ачийвмънт България“ за 2019 г. получи Радина Маринчева от ОДК – Средец, която започва да гради своята кариера в програмите по предприемачество на Джуниър Ачийвмънт още като ученичка, участник в програмата „Учебна компания“. Понастоящем г-жа Маринчева води програми и е обучител на свои колеги в преподаването на програми на JA.

Второ място при ученическите екипи отиде при „Калиопа“ от СУ „В. Левски“, Карлово, с ръководител Спаска Бистрашка, които се представиха с ръчно изработени шоколадови бонбони с розово масло, които от месеци реализират успешно на пазара като продукт.

Трето място при ученическите компании получи екип „Elpida“ от Английска гимназия „Г. Милев“, Русе, с ръководител Ралица Чакърова. Продуктът, с който учениците впечатлиха журито, е стелка за обувка, която при движение произвежда ток на принципа на електромагнитна индукция – така гарантира сигурност на работа на малки мобилни устройства в ситуации, когато ползвателят няма достъп до електричество за зареждане на батерията.

Второ място при студентските екипи получи HomeSeeky от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за разработеното едноименно мобилно приложение, което свързва директно продавачи и купувачи на недвижими имоти.

Трето място „Най-добър студентски стартъп на JA България“ журито присъди на The Hub Ground. Студентите от Американския университет в България са разработили тясно специализирана платформа за намиране на работа на млади IT специалисти.

Еврокомисарят Мария Габриел, заедно с изпълнителния директор на JA Милена Стойчева, връчи наградата на EIT Raw Materials „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ на екип “RE3D” от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, Варна, с ръководител Димитрина Докимова, които произвеждат нишка за 3D принтер от рециклирани капачки.

Поощрителна награда в тази категория получи екип “Incendio” от ОДК Пловдив, който взе първо място при ученическите екипи.

С първо място в конкурса за търговска марка „Брандико“ на Министерството на икономиката беше отличен “UpPlay” от ОДК Пловдив с ръководител Огнян Димитров. Учениците получиха и наградата на Нестле за „Най-добра маркетингова стратегия“ за популяризирането и налагането на пазара на разработения от тях люлеещ се стол, който спомага за изправяне и балансиране на стойката.

Награда на Oracle “Digital Creativity” отиде при FurnView от МГ „Баба Тонка“, Русе, с ръководител Нели Тихомирова за разработеното от учениците приложение за дигитално обзавеждане чрез мебели, представени с 3D изглед.

Наградата на MetLife “LifeChanger” и чек за 2,000 лева отиде при екип “Save Air Purifier” от ПГТ „Н. Й. Вапцаров“, Враца, с учител Мариана Павлова, за техния обновен и модернизиран пречиствател на въздуха за работни помещения. Екип от същата гимназия спечели чека от Фондация Метлайф и в състезанието през 2018 г., като е предоставил средствата на съучениците от следващия клас, участник в програмата „LifeChanger“. Със сумата продуктът е модернизиран и усъвършенстван.

Награда на Novartis “Health and Care“ отиде при учениците от екип “Turing Automation” от ТУЕС към ТУ – София, с ръководител Димчо Димов, за иновативната им разработка VoiceCV – иновативна шапка с вградена камера и изкуствен интелект, която помага на незрящи хора да получат информация за обектите в близост до тях чрез задаване на въпроси. С впечатляващата си разработка, базирана на т.нар. Machine learning (Deep learning), екипът получи и специалната награда „Go Digital” на A1 България.

Наградата на медиите за млади предприемачи „Стъпки към славата” отиде при “BRIITH” от СУ „Св. Кл. Охридски“ за разработения от тях сензор, който анализира качеството на въздуха в затворени помещения.

С единадесетото издание на форума „Изгряващи звезди“ JA България отбеляза и 100 г. от старта на емблематичната програма по предприемачество „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт, създадена през 1919 г.