JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

60 младежи се включиха в иновационен лагер в Смолян по проект „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“

2019-12-02

60 младежи се включиха в иновационен лагер в Смолян по проект „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“

 

60 младежи се обучават в Смолян по проект на JA „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. „Радвам се, че Общината е домакин на този лагер, защото не случайно Смолян е обявен за град на знанието“, посочи при откриването кметът Мелемов.

Кметът Николай Мелемов е почетен гост на иновационен лагер за генериране на идеи по проекта на Джуниър Ачийвмънт България „Към Иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“. Лагерът се проведе в Смолян на първи и втори декември т. г. в сградата на II ОУ Проф. д-р Асен Златаров. В него участваха 60 младежи и техните преподаватели от Пловдив, Смолян, Пазарджик, Велинград и Хасково. „Радвам се, че община Смолян е домакин на този лагер, защото неслучайно Смолян е обявен за град на знанието. За нас, като Община, приоритет са били винаги младите хора, тяхното здраве, обучение и реализация. Убеден съм, че съвместната инициатива ще помогне на всички млади предприемачи“, отбеляза при откриването на събитието кметът Мелемов. Той припомни, че преди две години община Смолян е подписала споразумение с Джуниър Ачийвмънт. Подобни обучения са много важни, защото младите хора са най-големия капитал на една нация, категоричен бе кметът на Смолян. Той пожела на младежите сила, воля и успех по пътя на тяхната реализация в живота.

„Спряхме се на Смолян да бъде проведен този лагер, защото много добре работим с Общината и с Областната администрация. Имаме подписано споразумение за сътрудничество и развитие на предприемачеството, както и учители с които работим“, каза при откриването и Светослав Маноилов, ст. експерт „Бизнес развитие“ в Джуниър Ачийвмънт. Той обясни, че по проекта суровини и природни ресурси целта е суровината да се популяризира като отрасъл и да бъде новата сила на Европа. В България Джуниър Ачийвмънт са се спрели на кръговата икономика. Идеята е на отпадъците да се даде нов живот, защото около нас има много от тях, които могат отново да се използват. Това е целта и на кръговата икономика, втори път да се ползва нещо и да му се даде нов живот, за да се запази природата. Светослав Маноилов представи и другият почетен гост на лагера Владимир Уручев, който много е помогнал и е припознал каузата на Джуниър Ачийвмънт. Гост на събитието бе и началникът на Регионално управление на образованието – Смолян, г-жа Мария Семерджиева.

„Бил съм три мандата в Европейския парламент, а темата за предприемачеството ми е била винаги много близка. Работата с учениците по нея ми беше един от най-сериозните приоритети, които съм имал. Открих Джуниър Ачийвмънт, която работи по нестандартни начини и мисля, че в градовете Пловдив, Бургас, София, Варна направихме доста учебни компании. Целта на подобни обучения е да намерим онези иновации, които да работят в кръг и да не използваме нови ресурси, а всичко полезно да бъде извлечено. Радвам се, че точно в Смолян се провежда този лагер и участват много млади хора. Успех на лагера – да роди нови и успешни идеи“, пожела Уручев.

Иновационният лагер „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ се реализира в партньорство с Областна администрация Смолян и е част от съвместен проект на JA Европа и Европейския институт за иновации и технологии „Суровини“ (EIT Raw Materials), който се реализира за втора поредна година в България. Целта на инициативата е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини, природни ресурси и „кръговата икономика“ (рециклирането и използването на отпадъците като суровини) и възможностите за стартиране на бизнес в сферата.

Иновационният лагер ще има за задача да помогне на учебните компании да генерират бизнес идея и да получат валидация на идеята от бизнес ментори. Основен партньор от страна на бизнеса е КЦМ - Пловдив.

 

източник: http://www.focus-news.net/

снимка: JA Bulgaria