JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Открихме първото по рода си споделено пространство за иновативни практики и идеи на ученици и студенти

2016-06-01

Открихме първото по рода си споделено пространство за иновативни практики и идеи на ученици и студенти

 

Днес бе откритопървото по рода си споделено пространство за ученици и студенти JA StartUp Hambar, което те ще могат да използват напълно безплатно. То се намира в зала „Инкубатор“ на Sofia Tech Park. Създатели на споделено работно пространство, за обучение и менторство на млади предприемачи на възраст от 14 до 26 години са Джуниър Ачийвмънт и Кока-Кола.

 

„Не случайно избрахме „Хамбар“за име на нашето пространство. Също както зрънцата на пролет се нуждаят от поливане и отглеждане, така и Hambar ще бъде мястото, на което децата и младежите могат да посещат различни уъркшопи и да развиват идеите си под менторството на експерти от бизнеса. Създаването на JA StartUp Hambar беше наша мечта. И както казва Уолт Дисни “Ако си пожелаеш нещо, значи можеш да го направиш". Тя сега е реалност. “ – сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

 

„Кока-Кола и Джуниър Ачийвмънт обединихме усилията си две области - създаването на по-добрa предприемаческа средаи на програми за развитието на младите хора. През 2014 г. заедно стартирахме пилотния проект „Моята първа компания“ с цел насърчаване на предприемаческото мислене на младите хора, както на работното място, така и извън него – в тяхната собствена компания. Тази година освен в създаването и подпомагането на JA StartUp Hambar с ментори от страна на Кока-Кола, обявихме и конкурс за стартираща студентска компания, в която ще инвестираме 10 000 лв..“ – допълни Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК.

 

Специално за откриването на JA StartUp Hambar пристигна и световно известният професор от пристънския университет Ийтън Капщайн. Той изнесе лекция пред над 50 студенти за ролята и отговорността на младите хора за развитието на страната и представи първия по рода си доклад за социално-икономическото въздействие на системата на Кока-Кола върху българската икономика. Методологията, по която е направен анализа е разработена от нобелов лауреат. Данните от доклада показват, добавената стойност, генерирана от системата на Кока-Кола у нас, е 553 милиона лева, равняващ се на 0,6% от БВП.Едновременно с това общо 19 900 заети или 0,6% от пазара на труда са свързани с дейностите на Кока-Кола в България. С всяко 1 работно място в системата на Кока-Кола се поддържат още 8 работни места в българската икономика.