JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Африканският еко-предприемачески дух в действие

2019-07-25

Африканският еко-предприемачески дух в действие

 

Това лято екипът на JA Bulgaria има привилегията да организира съвместно с JA Tanzania първото обучение по разработената от нас програма за зелени предприемачи GREENT в Африка.

Вера Петканчин и Апостол Дянков провеждат едноседмични курсове за обучение на обучители, в които участват 44 учители от Танзания.  Включени са общо 17 училища от най-големия град Дар ес Салаам, както и от селища в провинция Иринга. Всяко от училищата и обучените учители се ангажират да внедрят GREENT програмата за зелено предприемачество като специални модули и интердисциплинарна практика в горните класове по време на предстоящата учебна година.

Tanzania training 2

Фокусът е както върху решаване на локални екологични и социални проблеми – генериране на бизнес решения за оползотворяване на битови и пластмасови отпадъци, производство на чиста храна от училищата, пестене на ресурси и генериране на възобновяема енергия, така и върху някои глобални предизвикателства като климатичните промени и обезлесяването.

Tanzania training 3

„Отне ни няколко месеца да подготвим и адаптираме нашата GREENT програма в контекста на Източна Африка. Повечето от бизнес решенията, които показваме, са създадени от местни предприемачи,“ споделя Апостол Дянков. „Разбира се показваме и опита си от България, включително работата на най-успешните зелени учебни компании. Научаваме невероятно много от самите учители, които работят в много предизвикателна среда. Тук учители и ученици заедно произвеждат храната си, стартират много реални бизнеси, а поне половината от нашите учители са и предприемачи в личния си живот.“

Tanzania training 4

Интересен общностен механизъм за финансиране на бизнес начинанията на танзанийците е Vicoba (village community banking), в рамките на който се формират групи от до 30 души и на солидарен принцип всеки може да изтегли нисколихвен заем за своите проекти, както и да консултира останалите. Тази практика е популярна още в училищата, а по-късно се доказва като стълб на микро- и малкия бизнес.

„Бихме искали да споделим този опит в България,“ допълва Вера Петканчин. “Икономическият динамизъм в Танзания е огромен и изглежда целият континент следва свой уникален път на развитие, стъпващ на невероятния социален капитал и подкрепа от местната общност, до който всеки човек има достъп тук.“

Танзания е първата, но далеч не последната спирка в световното „турне“ на програмата ни за зелени предприемачи GREENT. През есента екипът на JA Bulgaria ще проведе дистанционни GREENT обучения на екипи от учители и бизнес ментори от Колумбия, а образователният пакет ще бъде преведен и на испански. JA Worldwide чрез JA Labs подкрепя JA Bulgaria и партниращите офиси в по-широкото популяризиране на зеленото предприемачество, а GREENT се предлага и за групи от учители в България.