JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Анита Кирилова, МетЛайф България: Защо да не помислим за предмет „Пари“ в училище?

2019-06-04

Анита Кирилова, МетЛайф България: Защо да не помислим за предмет „Пари“ в училище?

 

Анита Кирилова, търговски директор на МетЛайф България      

 

Специалната награда на MetLife в Младежкия бизнес форум "Изгряващи звезди" ще бъде в категория "LifeChanger". Кои са трите най-важни стъпки или действия, с които един човек да усеща, че допринася за развитието на общността в която живее? 

Промяната на света започва от теб! Първата и най-важната стъпка за развитието на една общност е развитието на отделния индивид, представител на общността. От изключително значение е човек да иска и да полага усилия да развива себе си – да приеме съвременната динамика, да е настроен положително към промените и да се стреми да вижда възможностите, които открива всяка нова ситуация. Никога не е късно човек да положи усилия по посока на по-добро образование, за усвояване на нови знания и придобиване на нови умения. Никога не е късно да стане просто по-добър човек.

Втората стъпка от успешната работа за развитие на общността е свързана с насочване на вниманието към определен индивид/ситуация. Въпросът, който всеки пожелал да работи за промяна на общността, следва да си задава е: мога ли да посоча конкретен човек  и мое конкретно действие, което е допринесло за развитието на този човек или му е помогнало в определена ситуация ? Способността да се посочват примери и да се насочи вниманието от една обща идея към конкретен човек, определено действие води до развитие. Правилното усещане идва от измеримостта – определен човек, специфично действие, конкретен постигнат резултат.

Разпространяването на една идея, функцията “предай нататък” e фазата, в която вече може да се говори за осезаемо влияние върху общността. В тази фаза вече говорим за привличане на последователи на една идея. Тези съмишленици първо развиват себе си, след това помагат на конкретни хора и след това “предават нататък“.Така се моделира промяната. Колкото повече на брой са съмишлениците, толкова по-осезаемо и по-бързо може да се постигне необходимата маса от действия, чрез които да бъде повлияна една цяла общност.

 

Вашият съвет към образователната система у нас в контекста на модерно и адекватно спрямо бизнес реалността образование?

Образователната система трябва да отговаря на нуждите на бизнеса, тъй като това е определящо за добруването на едно съвременно общество. Все по-широко следва да бъдат застъпени, наред с общообразователните предмети, дисциплини, които наричам “дисциплини на живота”. За мен такива дисциплини са личните финанси;  целеполагането – какво искам да постигна, каква е причината да искам да го постигна, как ще го постигна и може би най-важното – кога ще го постигна, ако следвам описания от мен начин за постигането на тази цел. Предвид на динамичната работна среда, вярвам, че включването в образователната програма на работа по проекти (каквато тенденция се наблюдава в някои учебни заведения) е правилната основа да се възпитава в децата ни логична мисъл и последователност при качественото изпълнение на определени цели. За мен теми като подсигуряване на ресурси, комуникация, привличане на съмишленици, правилно управление на времето, способност да се определят правилните приоритети, ще подготвят в пъти по-добре децата ни за динамичната среда на бизнеса. Училището трябва да ги подготвя за живота. И ако в този живот парите представляват съществена част от ежедневието на възрастните, то както има философия и етика, може би трябва да помислим и за предмет “Пари” в училище. Здравият разум, практичността и гъвкавостта следва да бъдат определящи в изготвянето на образователните програми.