JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Българска спирка на бъдещето в Португалия

2015-07-07

Българска спирка на бъдещето в Португалия

 

Българската студентска компания (стартъп) на Джуниър Ачийвмънт България „Верде дизайн“ се представи отлично в Лисабон и доказа, че е на европейско ниво заедно с още 22 стартъпа от 16 страни в състезанието за приза „Най-добра студентска компания на Европа“. Момичетата от Лесотехническия университет в София заедно с преподавателя им д-р Елена Драгозова бяха от 2 до 4 юли в португалската столица, за да представят своя бизнес проект – автобусната спирка „Виритас.

Момичетата получиха внимание от страна на журито и бизнес предложение за изграждане на спирката. Щандът им беше специално посетен от португалския ландшафтен архитект Гонсало Телеш (Gonçalo Ribeio Telles), носител на известната награда за ландшафтна архитектура Sir Geoffrey Jellicoe за 2013 г. - т.нар. "Нобелова награда" в света на ландшафтната архитектура. Гонсало Телеш беше  заинтересуван от идеята на „Верде дизайн“ и даде на дамите важни съвети за работата на ландшафтния архитект.

Всички 23 стартъпа в Лисабон представиха иновативни и оригинални идеи. Сред тях бяха музикална маска за лице – за релакс по време на полет, спа продукти с кафе, мобилен фризьор (като услугата на една от ученическите компании в България), къща за кокошки от Белгия, кампания за корпоративно кръводаряване, система за извънкласни занимания по различни предмети, няколко иновативни инженерни решения, които получиха и наградите на журито.

Голямата награда и тази година отиде в Дания – отборът Gas2Green беше избран заради силния бизнес потенциал, който предлага решение на все по-голям проблем в сектора на морския транспорт, свързан с изхвърляните от корабите отпадъчни материали в океаните. Решението, предлагано от екипа, е да рециклира тези неизползвани отпадъчни материали чрез използване на възобновяема енергия, с която се захранва електролитна клетка и се произвежда водород или биогорива. Отборът спечели и специалната награда на Хюндай Европа – директна инвестиция в размер на 15,000 евро.

Двата дни на състезанието в Лисабон бяха заредени с много положителна енергия и предприемачески дух и дадоха възможност на участниците да обменят контакти и идеи.