JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Българската учебна компания „Металприз“ се представи достойно в Берлин на европейското състезание на учебните компании

2015-08-03

Българската учебна компания „Металприз“ се представи достойно в Берлин на европейското състезание на учебните компании

 

Състезанието “Най-добра учебна компания на Европа”се проведе от 28 до 31 юли в Берлин, Германия. Българската учебна компания „Металприз“ направи блестяща презентация на сцената и събра много фенове на своята идея за иновативни бижута, с която спечелиха и състезанието в България преди два месеца. Отборът ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука“ в София създава предмети на изкуството и дизайна от метал. С печалбите от продажбите досега компанията рефинансира своя бизнес и разработи иновативните СМАРТ брошки „МИСИЯ-ЕКО“, с които демонстрира революция в ежедневието – в подкрепа на зелената енергия брошките изпълняват функция на соларни зарядни устройства за съвременните смартфони. Тук можете да видите презентацията на „Металприз“ на сцената на европейското състезание в Берлин. 

 

Metalpriz на сцената

Posted by Junior Achievement Bulgaria on Wednesday, 29 July 2015

 

Ученическа компания „Rautec“от Германия беше обявена за победител в европейското състезание, след като впечатли съдиите със своята бизнес концепция. Отборът разработва нови устойчиви продукти с помощта на рециклирани автомобилни части, превръщайки ги в отварачки и модерни чанти. След това продава артикулите като „продукти с особена автентичност“. Учебната компания получи и специалната награда на FedEx.

От 28 до 31 юли над 200 ученици се събраха в Берлин, за да отпразнуват постиженията на най-добрите мини компании от цяла Европа. 37 ученически отбора от 36 страни се съревноваваха като част от програмата „Учебна компания“, в която са основали и управляват реален бизнес с подкрепата на своите учители и ментори от бизнес средата.

През учебната 2014-2015 година повече от 275 000 ученици са взели участие в програмата, а успехът й се дължи до голяма степен на широката подкрепа на бизнес доброволци, които играят ролята на ментори и подпомагат с експертно мнение учениците. Взаимодействието между образованието и бизнеса е жизнено важно за осъществяване на връзка между теорията от класната стая и реалната работна и бизнес среда.

„Програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт извежда учениците от класната стая в реалната бизнес среда. Осигурявайки предприемачески опит на учениците, тя носи най-добрия ефект – учене чрез правене – и ги подготвя за бъдеща кариера. Какво разграничава предприемачите от хората, които имат идея? Предприемачите излизат и действат и предприемаческият дух да го направиш е нещото, което журито иска да види. Организирането на състезанието  в Берлин на двадесет и петата година от Обединението на Германия е знак за свободата, която имаме днес в Европа, свободата да следваш мечтите си и да опитваш пак и пак всеки ден“ , каза проф. д-р Михаел Хютер,председател на УС на Джуниър Ачийвмънт Германия, главен съдия на COYC 2015 и директор на Кьолнския институт за икономически изследвания.

 

Награди на JA Europe Company of the Year 2015

Първо място

RAUTEC, Германия

Второ място

Simple+, Латвия

Трето място

Graffiti, Израел