JuniorAchievementBulgaria
header_pic

The Code

2019-04-22

The Code

 

Три рекламни проекта на ученици от училища от мрежата на Джуниър Ачийвмънт ще бъдат използвани в маркетинговите кампании на едни от най-големите български рекламодатели у нас. Това стана известно след края на първото издание на социалната инициатива „The Code“, която подготвя учениците в прогимназиален и гимназиален курс за възможностите на дигиталната икономика. Проектите на ученици от Националната Финансово Стопанска Гимназия, 19 СУ „Елин Пелин“ и 23 СУ „Фр. Жолио-Кюри“ бяха избрани след селекция от жури измежду екипите на над 300 ученици от седми и осми клас от 7 български училища, които се включиха в проекта тази година. Победителите ще видят до няколко месеца реализирани идеите си на практика, като част от истински кампании на рекламодателите, които се включиха и подкрепиха инициативата The Code.

„Бизнес моделът на организацията ни се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание и обучение. Колегите ми и аз работим за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“ и тези инициативни млади хора, финалисти в първото издание на The Code са бъдещето, което България иска и заслужава“ каза Вера Петканчин, директор Оперативни дейности на JA България.

В продължение на 3 седмици младежите работиха по реални маркетинг казуси с бизнес ментори от Dentsu Aegis Network България и Isobar Commerce, за да създадат истински маркетингови кампании и социален проект в сферата не електронната търговия. Жури от компаниите-инициатори на проекта и домакините на бизнес казусите оцени идеите на учениците, които те представиха на специално създадената платформа thecode.bg.

Подобно на истински конкурс, младежите трябваше да изпълнят конкретни бизнес критерии, за да бъдат класирани сред финалистите – презентациите да отговарят на заданието на клиента и да са ясно обосновани, да се спазят крайните срокове, съдържанието да е качествено, проектът да има дефенирана цел и целева група и не на последно място идеята/ каузата да бъде практична, изпълнима и реално постижима.

НФСГ, 119 СУ „Акад. М. Арнаудов“, 23 СУ „Фр. Жолио-Кюри“, ЧПГДН „СофтУни Светлина“, 19 СУ „Елин Пелин“, 140 СУ „Иван Богоров“ и 78 СУ „Хр. Смирненски“ са училищата, които първи се включиха в иницитаивата. Общо 338 техни ученици изявиха интерес да се включат  в програмата за повишаване на знанията и уменията си за професиите в сферата на дигиталния маркетинг и работиха с менторите от бизнеса. 

„България е първата европейска страна, в която The Code се реализира след първоначалното пускане на програмата във Великобритания. За нас е невероятно постижение, че успяхме само за месец да ангажираме повече от 300 ученици с перспективите, които дигиталния маркетинг отваря пред тях, до там, че да бъдат способни да създадат готов продукт, способен да стане част от реална маркетинг кампания. Целта ни е до 2020 г. “The Code” да подобри дигиталните умения на общо 100,000 деца.“обясни Радослав Неделчев, Главен оперативен директор на Dentsu Aegis Network България.

 

 

The Code

“The Code” в България

В България пилотното издание на “The Code” протече в периода март – май 2019 г. и стартира с провеждането на иновационни лагери в 7 училища в София. Те протичат в рамките на ден, в който групи от по 8-12 ученици от 7-ми и 8-ми клас участват в обучения, които комбинират теория и практика по модела учене чрез правене, разработен от Junior Achievement. В първата част на инициативата, на учениците се представя теоретичната рамка на темата, по която работят в отбори по-късно през деня. В следващите 5-7 седмици, участниците имат време за разработване и финализиране на идеите на отборите, дистанционна работа с менторите от Dentsu Aegis Network България и Isobar Commerce и изготвяне на финални видео-презентации с които кандидатстват за класиране за финалното събитие “The Rise Up Challenge”.

Началото на инициативата е поставено във Великобритания през 2018 г., където най-добрите експерти на Dentsu Aegis Network доброволно предават знанията, уменията и опита си на млади хора. Професионални експерти въвеждат младежите в контекста на маркетинг индустрията и им дават ценни насоки за успех в дигиналната икономика. Към момента екипът на Dentsu Aegis Network е успял да предаде знания и да подготви над 6000 ученици в разстояние на близо 7000 часа и с помощта на повече от 200 доброволци. От 2019 г. кампанията стартира поетапно във всичките 145 пазара, на които компанията оперира, а България е една от пилотните страни на проекта. Целта на организацията е до 2020 г. “The Code” да подобри дигиталните умения на общо 100,000 деца.