JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Българският екип So-Bikers е победител в международния финал на Социални иновации  

2019-07-01

Българският екип So-Bikers е победител в международния финал на Социални иновации   

 

Екипите от България, Гърция и Чехия си поделят призовото място на международния финал

 

След като спечелиха съответните национални състезания, 11 отбора от България, Чехия, Гърция, Унгария, Япония, Холандия, Полша, Румъния, Сингапур, Словакия и Испания се присъединиха към онлайн конкурса на състезанието „Социални иновации“, за да представят своите бизнес идеи на група от международни съдии.

Това събитие бе отбелязано като финална част на инициативата - новаторска програма, предназначена да развие някои от най-важните умения на учениците от средните училища, като в същото време подчертава важната връзка между един бизнес като концепция и социалните фактори и съображения за реализирането му. Участието в конкурса позволява на младите хора да мислят като социални предприемачи, дава им достъп до най-новите технологии и им показва, че започването на собствен бизнес може да бъде жизнеспособен избор за кариера.

„Нашият екип се занимава с производство на електрически велосипеди, които са оборудвани със слънчеви панели. Целта на този мотор е хората да могат да се придвижват в града без автомобил или обществен транспорт. По този начин те ще помогнат на околната среда и ще спестят 100 евро на месец от горивото за автомобила си. Когато човек е в училище или на работа, велосипедът е паркиран отвън и слънцето го зарежда. В сравнение с други продукти, ние превръщаме велосипеда на клиента в електрически и инсталираме на него слънчеви панели, които го зареждат. Нашата услуга прави цената на крайния продукт по-ниска за потребителите, защото те не плащат за целия велосипед, а само за неговото надграждане до електрически.” – споделиха победителите, Любослав Аначков и Йордан Андреев от СПГЕ „Джон Атанасов“, София, с преподавател Емилия Пенева. По време на разработката на своята идея учениците бяха подкрепени от своя бизнес ментор, Марина Стефанова от екипа на NN. Вижте видео с екипа.

 

 

За пета поредна година Джуниър Ачийвмънт Европа и NN Груп си партнират в този конкурс, за да дадат възможност на младите хора да се справят с предизвикателствата пред обществото. В тазгодишното издание се включиха повече от 10 000 младежи и над 200 доброволци от NN от 11 страни. Най-добрите 20 екипа от всяка страна работиха с ментори от NN, които ги подкрепиха в разработването на концепциите за иновативен социален бизнес, които могат да се превърнат в осъществими бизнес идеи.

Трите екипа победители са поканени да присъстват на първата по рода си глобална JA алумни конференция – събитие, което ще събере на едно място участници от различни програми на Джуниър Ачийвмънт от над 40 държави. Събитието ще се проведе през август във Виена, Австрия, където българският екип ще се включи в семинари, панелни дискусии, разговори за стартиране на бизнес и сесии за изграждане на мрежа от съмишленици.