JuniorAchievementBulgaria
header_pic

"Ценим гъвкавостта и смелостта да се експериментира с новото", Миглена Узунова-Цекова, А1 България

2018-05-30

Интервю с Миглена Узунова-Цекова, Старши директор "Човешки ресурси", А1 България

 

На 2 юни А1 България ще връчи на един младежки стартъп от ученици или студенти на JA, специална награда “Go Digital”. С какво тази тема има истинска стойност за вас, отвъд принадлежността ви към сектора на технологиите и комуникациите?

Дигитализацията е неизменна част от нашия бизнес – тя ще играе още по-важна роля сега, след като се ребрандирахме, защото с помощта на нашите партньори от A1 Group имаме възможността да предложим последните технологии в сектора на телекомуникациите. Ние отдавна не сме само мобилен оператор, а предлагаме пълния спектър на телеком услуги – от домашен интернет и телевизия, през собствено съдържание чрез спортните ни канали, облачни и IoT услуги и решения до най-новите технологични и дигитални иновации. Вече втора година нашата група работи с обща стратегия и единен бранд, който прави живота в дигитална ера по-лесен и удобен под мотото „Даваме енергия на дигиталния начин на живот“. Именно затова и ние винаги ценим всички хубави идеи, свързани с дигитализацията и се стремим да ги поощряваме.

 

В какво трябва да насочат усилията си учебните компании, за да могат да ви впечатлят и да получат наградата на А1 България?

В А1 винаги насърчаваме упоритостта, трудолюбието, амбицията, желанието за непрекъснато учене и развитие. Светът, в който живеем, изисква от всички нас нови дигитални знания и умения, които трябва да учим често в крачка. Един от нашите водещи принципи е „динамика“ - в унисон с времето, в което живеем. Затова в учебните компании търсим гъвкавост и смелост да се експериментира с новото. Работните навици,  дисциплината и знанията се учат, но адаптивността и бързите реакции - не. Това търсим и в нашите участници в стажантските ни програми, през които преминават стотици младежи.

 

Предприемачество VS. Предприемчивост, кое е кокошката и кое яйцето?

Самият факт, че двете думи са с един и същи корен, говори за това колко са близки по смисъл, независимо кое е първото и кое - второто. Да бъдеш предприемчив не е достатъчно условие да бъдеш успешен, но подсказва, че си достатъчно смел да поемаш в нови посоки, да излизаш извън рамката на стандартното. Предприемчивостта е предимство в предприемачеството, но според мен не е най-важният или определящ фактор за успеха на един нов бизнес.

 

Какво е посланието Ви към всички над 300 участници във форума „Изгряващи звезди“ на JA България тази година?

Посланието към всички тях е да не спират да се развиват и учат, и да не се боят да вземат смели решения, дори с риск да сгрешат. Това са нещата, които ни държат млади по дух и ни предпазват от рутината, с която трябва да се борим всеки ден, за да успеем. Затова пожелавам на всички да запазят младежкия устрем и да не спират да преследват звездите, дори когато излязат от категорията на „изгряващите звезди” и се утвърдят в това, което правят.