JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Даниела Петкова: Не слагайте бариери, а изграждайте мостове

2018-10-16

Даниела Петкова: Не слагайте бариери, а изграждайте мостове

Разговор с Даниела Петкова, Ръководител отдел „Подбор на таланти“ за Централна Европа, Близкия Изток и Африка, HP Inc. България. Даниела ще бъде един от лекторите в кариерния форум "Професиите на бъдещето" на 30 октомври 2018 г. Запазете тук вашето място.

 

Даниела, представяте изключително приключенска тема по време на форум „Професиите на бъдещето“. Как изглежда кариерният компас на бъдещето – китка от умения или от нагласи е той?

Персонализиран. Всеки от нас е космос от нагласи, умения, мечти, преживявания. Както компасът има няколко посоки, така и ние като личности развиваме себе си многообразно, разнопосочно. Но само и единствено нашият избор, определя къде ще стигнем.

 

Каква мечтаехте да станете, като дете и в каква степен заниманието ви сега е сбъдната мечта?

Мечтаех да стана танцьорка и спортувах модерни танци за повече от 10 години. С времето реших да се фокусирам върху ученето, спрях валса. Може да се каже, че до днес продължавам да танцувам, но по-скоро с идеи. Танците ме научиха колко важно е да полагам усилие, а не само да разчитам на вроден талант. В HP вярваме , че успехът се ражда от фокус и приемане, че може да нямаме решение за проблем днес, но това определено не се отнася за утре.

 

От позицията на опита ви сега, къде да насочат вниманието си 18-20 годишните, за да бъдат щастливи в своето кариерно развитие и социална реализация след 7-10 години?

В себепознанието. Всичко започва с нас. За да се опознаем по-добре и можем да разкажем какво ни е интересно, какво искаме още да научим, дори какво не бихме искали да правим – това със сигурност ни показва 50% от посоката, в която трябва да гледаме. Другите 50% са да си даваме възможност да опитваме нови преживявания - пътувания, запознанства с нови култури, различни професии - и през този път да продължаваме да осмисляме себе си. Няма как да знаем наистина дали определена кариерна посока е за нас, преди да опитаме. Опитайте, не слагайте бариери, а изграждайте мостове.

 

Вижте тук отворените позиции на HP Inc. България: http://mfd.jabulgaria.org/company/view/2550