JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Дай старт на успеха! Говорят Виктор Цветанов и Мехмед Мехмед

2021-12-28

Дай старт на успеха! Говорят Виктор Цветанов и Мехмед Мехмед

 

Образователната програма „Дай старт на успеха - Youth Empowered" се случва в сътрудничество между JA Bulgaria и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани и предлага кариерни обучения, достъпни за всички младежи, независимо от населеното им място. През нея младите хора имат възможност за срещи и обмен с изключително интересни ментори от различни нива и сфери на дейност, както и възможност да се включат в групи за диксуии, в които обменят допълнителни знания.

Наред с личностната и кариерна ориентация, програмата цели да вдъхновява и да дава смисъл на младите да бъдат по-активни и отговорни за бъдещето си хора. Радваме се да споделим, че успяваме да постигаме този ефект вече шеста поредна година и неоспоримо доказателство за това е обратната връзка от участниците в „Дай старт на успеха - Youth Empowered".

Как повлиява Youth Empowered на учениците, които се докосват до процеса, прочетете от първо лице! Старт за успех тази година получиха стотици младежи, сред които Виктор Цветанов и Мехмед Мехмед. Запознайте се с тях:

 

Представете се съвсем на кратко – как се казвате, от кой клас сте, в кое училище учите?

Виктор: Казвам се Виктор Цветанов и съм ученик в 10. клас от Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“.

Мехмед: Здравейте, казвам се Мехмед Мехмед, участвам в програмата Youth Empowered от две години - когато бях 12 клас в СУ „Елин Пелин“- с. Руен, а сега съм студент първи курс във факултет „Управление" на Икономически университет - Варна, специалност „Мениджмънт“.

Какво донесе участието Ви в програмата YouthEmpowered?

Виктор: Участието в програмата ми донесе много позитиви. Запознах се с голям брой интелигентни и амбицирани млади хора, търсещи нови знания, като с част от тях продължаваме да поддържаме връзка и до днес. Освен нови запознанства, от програмата получих и голяма мотивация за професионално развитие. Общата ми култура стана много по-всеобхватна, а кариерните ми умения се подобриха неколкократно, в резултат на което след по-малко от година ще започна работа в една от най-известните транспортни компании.

Мехмед: Благодарение на програмата YouthEmpowered, успях да се запозная с наистина успели хора, мениджъри, чиито житейски и професионален опит ме вдъхновиха, че в живота няма невъзможни неща и чe провалът не означава край, а е просто една възможност да започнеш отново, но този път по-интелигентно.

Какви са уроците, уменията и съветите, които получихте от участието си в програмата? Какво ще приложите на практика?

Виктор: С участиетo си в YouthEmpowered в последните почти 3 години успях да подобря уменията си за активно слушане и приемане на много гледни точки по една и съща тема. Сесиите на теми, свързани с управление на времето, продажби, управление на проекти и водене на преговори успяха да усъвършенстват бизнес етиката ми, а уебинарът на тема „Ефективно управление на екип“ ми помогна да подобря лидерските си качества и благодарение на това съм капитан на всички отбори, от които съм част в иновационни лагери и национални състезания, организирани от Junior Achievement Bulgaria и не само, последните почти 2 години.

Мехмед: Според мен, програмата YouthEmpowered дава възможност да се равиват както житейски, така и бизнес умения у младите хора - от самопознаването до комуникацията с другите, от финансовата грамотност до уменията за продажби. Може би, най-важният съвет, който съм запомнил е, че човек може да успее, ако никога не се отказва от мечтите си.

Какво е вашето послание към всички, с което да опишете ползата от програмата YouthEmpowered?

Виктор: Програмата YouthEmpowered е невероятна възможност за всеки млад човек, търсещ професионално развитие, независимо от сферата. Благодарение на завладяващите лектори, всички участници се включват в сесиите с голямо желание, а придобитите знания и умения са реално приложими.

Мехмед: Посланието ми е, че малките ежедневни подобрения водят до изумителни резултати в бъдеще и че най-разумната инвестиция е инвестицията в себе си.