JuniorAchievementBulgaria
header_pic

"Дай старт на успеха" ще достигне до още повече младежи през 2018", Николета Свещарска, Кока Кола ХБК

2018-05-31

 Интервю с Николета Свещарска, Мениджър "Комуникации" в Кока Кола ХБК

 

Кока Кола ХБК е партньор на 10-то издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“. Тази година с вас реализираме за поредна година съвместен проект, програмата Youth Empowered Споделете ни малко повече за нея, съдържанието и онлайн ресурсите могат да бъдат полезни на учениците и студентите, за да подобрят уменията си и подготовката си за успешна реализация в работен контекст?

Щастливи сме, че за втора поредна година имаме възможност съвместно да реализираме тази чудесна програма. Провокирани от статистиката на Евростат, че в страната ни е 25% oт хората между 20 и 34 години не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда (т.нар. икономически неактивни млади хора или NEETs), през 2017 г. стартирахме програмата „Дай старт на успеха“. Част от нея станаха над 600 младежи от 7 града, които преминаха през обучения за развиване на ценни личностни качества, както и придобиване на знания, които ще им бъдат полезни в бъдещата професионална реализация.

След успешното първо издание на програмата, бяхме вдъхновени да достигнем до още повече младежи през 2018 г. Затова освен обученията в училищата, които тази година са в осем български града:  Гоце Делчев, Костенец, Лом, Монтана, Самоков, Своге, София, Търговище, създадохме и онлайн пространство, което да дава възможност на младежите да се обучават безплатно онлайн, а също и да ги свързва с ментори, които да подпомогнат младежите в тяхното бъдещо професионално ориентиране, както и да споделят своите знания и професионален път.

 

Програмата спечели няколко отличия от началото на годината до сега, споделете малко повече?

За нас е огромна радост, че пилотното издание на „Дай старт на успеха“ беше отличено с две награди – награда в категория „Инвеститор в знанието" от Български форум на бизнес лидерите и „Маркетинг, свързан с кауза“ на Българската асоциация на ПР агенциите.

Горди сме, че програмата „Дай старт на успеха“ бе отличена от Министерството на труда и социалната политика и ще бъде включена в националното ръководство за работа с икономически неактивни млади хора и в европейската образователна платформа EPALE.

 

Вие имате много силна стажантска програма – кой е най-важният критерий, на който трябва да отговаря един кандидат за нея?

Готовността на младежите да  учат, както и мотивацията да се развиват и да стават все по-добри в това, което правят.

 

Предприемачество VS. Предприемчивост – кое е кокошката и кое яйцето, според Вас?

Предприемчивостта е движещата сила на предприемачеството. Чудесно е, че в България думата „предприемачество“ и това, което стои зад нея зае своята важна роля и отдавна вече не важи само за стартиращите компании, но и в бизнеса, който насърчава служителите си да действат като предприемачи в организацията, в която работят.

Какво пожелавате на участниците в „Изгряващи звезди“ – над 300 ученици и студенти, които ще представят своите бизнес разработки по време на форума пред жури и публика?

Нека бъдат достатъчно любопитни и да се стремят да научават и опитват нови неща, както и да са достатъчно смели, за да успеят да постигнат мечтите си, а когато не знаят точния път – да не се страхуват да задават своите въпроси.