JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Деян Денчев от Lexis за преимуществото да стартираш бизнес в България

2017-08-08

Деян Денчев от Lexis за преимуществото да стартираш бизнес в България

Деян Денчев e част от екипа на Lexis - „Най-добрият студентски стартъп на България 2017“ в програмата JA Startup. Tой e трети курс и учи  Софтуерно инженерство във ФМИ, Софийски университет и се занимава с програмиране, като от година има силен интерес в областта на предприемачеството, иновациите и развиването на бизнес.  

 

Lexis получиха награда за разработка на софтуерен продукт, който се интегрира с платформите, които използват отделите „Обслужване на клиенти“. Системата дава иновативно решение базирано на технологията изкуствен интелект, която автоматично извлича основни ключови думи и теми на текстове.  

Какво представлява Lexis и как се роди идеята за него?

Лексис е софтуер, който оптимизира и улеснява работата на хората от customer support отделите. Щом бъде получено клиентско запитване, системата автоматично предлага подходящи отговори, които могат да бъдат допопълнени от служителя с цел повишаване на личното отношение към клиент. В началото Lexis беше софтуер, който определя емоцията в текст. Минавайки през валидиране на идеята, чрез активни разговори с хора от бизнеса променихме продукта така, че той да среща нуждите на пазара. 

 

Какви други приложения виждате за своя продукт, освен автоматичния отговор на имейли?

В бъдеще виждам Lexis като многофункционална платформа, която освен да оптимизира работата на customer support служителите, увеличава и качеството на обслужване на клиентите,  чрез самообучаващи се алгоритми.

 

Има ли вече интерес към него от български и/или международни компании?

По време на акселераторските програми и състезния, в които участвахме се запознахме с изключително много хора от различни сфери на бизнеса.  Голяма част от тях харесаха идеята като видяха потенциала в нея и в нас като екип.

Към момента търсим първа фирма, с която да работим. Стратегията ни е да тръгнем от българския пазар, тъй като София е номер едно oутсорсинг дестинация в Европа. В близко бъдеще, след като продуктът докаже бизнес ползата си, ще се насочим към международни компании.

 

Lexis получи награда за Най-добър студентски стартъп за 2017 г. на Junior Achievment, спечелихте и осмото издание на HackFMI. Какво Ви донесоха тези признания?

На първо място победите в тези състезания ни дадоха самочувстие и увереност, която в началото ни липсваше. Днес всички  ние вярваме в реализирацията и установяването на пазара на нашия продукт. От почти непознати по време на HackFMI8 се превърнахме в сплотен екип. 

 

Какво е предимството Ви пред другите проекти подобни на Вашия?

Конкурентите ни са се съсредоточили към други канали на комуникация в Customer support отделите (чат ботове, live chat) . За решенията свързани с имейл  са им нужни голямо количество от данни, които компаниите трябва да им предоставят. Това обикновенно се превръща в голяма пречка. За разлика от тях нашият софтуер работи без нуждата от предоставяне на такова количество данни.

 

Имате ли достатъчно условия, за да продължите да се развивате в България?

България е чудесно място за развиване на свой бизнес, заради ниските данъци и сравнително малката конкуренция. Спечелените  състезания ни донесоха награди като безплатен офис, безплатни сървъри и парични средства, които да покриваме разходите си. Обмисляме идеята за вземане на инвестиция в близко бъдеще с цел ускоряване на процеса на разработване и увеличаване на екипа. 

 

Кое е най-голямото предизвикателство, което сте срещнали в работата си досега?

Едно от най-големите предизвикателства засега е намирането и достигането до правилните хора, с които да работим. Друга трудност е и запознаването в детайли с работния процес на хората , за които е предназначен нашия продукт.

 

Каква е следващата Ви стъпка?

Следващата стъпка е представяне на продукта пред заинтересовани фирми и осигуряване на първи клиент.