JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Ден на финансовата грамотност, нов учебник по лични финанси и специално събитие за 400 ученици и студенти в Седмицата на парите  

2017-03-27

Ден на финансовата грамотност, нов учебник по лични финанси и специално събитие за 400 ученици и студенти в Седмицата на парите   

 

В рамките на „Световната седмица на парите“JA България организира поредица от събития, свързани с повишаването на финансовата грамотност, знанието за парите и професионалната ориентация в сферата на финансите и счетоводството. В цялата страна училища от мрежата на JA България също се включват в световната инициатива с открити уроци, посещения в институции, иновационни лагери и др.

 

27 март, понеделник - Ден на финансовата грамотност, София тех парк, JA Стартъп Хамбар, 9.30 – 16 часа

Като заключителна инициатива по проекта „Financial IQ: Проучване и повишаване на нивото на финансова грамотност на българските ученици““ JA България организира “Ден на финансовата грамотност“ в партньорство с NN България, Mastercard и УниКредит Булбанк.

Денят ще започне в 9:30 с лекции от бизнес партньорите за управление на паричните средства, след което учениците ще участват в бюджетна игра, а в следобедните часове ще работят над казус с подкрепата на бизнес ментори и ще представят своите решения пред жури, в което ще се включат представители на JA и тримата партньори по проекта.

В рамките на събитието ще бъде представен и новото учебно помагало по лични финанси за гимназиален етап, разработен от JA, в който са включени и казуси от реалния бизнес, подготвени от тримата партньори по проекта. Помагалото е подходящо за всички ученици от 8. и 9. клас и е заложено в учебния план, разработен от JA България за новия профил „Предприемачески“. В „Деня на финансовата грамотност“ ще се включат 60 ученици от София и страната. По-голямата част от тях са от училища, участвали в проучването на нивото на финансова грамотност, което JA проведе заедно с ОИСР и МОН преди няколко месеца.

 

27 март, понеделник - JA & Mastercard обявяват конкурс за есе

В рамките на „Световната седмица на парите“ и по време на „Деня на финансовата грамотност“ Mastercard и JA България ще обявят ученически конкурс за есе, който стимулира информираността на младите за развитието на съвременните технологии. Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, и Джеймс Йоловски, мениджър Програми за финансова грамотност в JA, ще представят темата на конкурса, условията за участие и впечатляващата награда.

Дигитализацията и аз. Как технологиите помагат в ежедневието“ е темата, върху която ще могат да разсъждават гимназисти от цялата страна на възраст от 14 до 18 години. Голямата награда в конкурса е възможността за среща на живо с първия хуманоиден робот Pepper в демо зоната на Mastercard по време на технологичния форум УЕБИТ в края на април тази година, който ще събере на едно място иновации от цял свят. За авторите на трите най-високо оценени есета са предвидени допълнителни награди.

За да участват в конкурса, учениците трябва да изпратят текст с обем до 2 страници (шрифт Times New Roman, 12 пункта) до 11 април 2017 г. на адрес: ja.bulgaria@jabulgaria.org. С пълните условия може да се запознаете на Фейсбук страниците на Mastercard и JA България, както и на официалната интернет страница на организацията.

 

28 март, вторник - Джуниър иновационен лагер, София тех парк, JA Стартъп Хамбар, 10 – 12 часа

Ученици от 2. клас от 23. СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ с учител София Илиева и от 3. клас от 119. СУ „Академик Михаил Арнаудов“ с учител Емилия Паламаркова ще участват в първи по рода си детски иновационен лагер на финансова тема, организиран от JA България и двете училища. В ролята на ментори ще влязат ученици от 11. и 12. клас от 119. СУ с учител Жени Белова.

Идеята за инициативата е вдъхновена от темата на Световната седмица на парите през 2017 г. „Учи. Спестявай. Печели!“. Малчуганите ще имат задача да направят семеен бюджет, като планират разумно различните разходи и поставят акцент върху спестяванията. За да ги подкрепи в процеса, на разположение ще бъде гост-лектор, бизнес доброволец от ОББ, а специални гости в публиката на иновационния лагер ще бъдат директорите на двете училища – Нина Чанева и Диян Стаматов.

 

29 март, сряда - Лекция „Как да разпознаваме парите“ с гост-лектор от БНБ, JA Стартъп Хамбар, 11 – 12 часа

В рамките на Световната седмица на парите JA България организира лекция за ученици от 11. и 12. клас. Експерт от БНБ ще говори пред над 60 ученици от столични училища за спецификите на банкнотите. Наученото ще помогне на младежите да разпознават фалшиви пари, ако попаднат на такива в обращение.

 

29 март, сряда - Трето издание на Младежкия кариерен форум „Професиите на бъдещето“, София тех парк, Иновационен форум „Джон Атанасов“, 13 – 18 часа

В сряда JA България организира третото издание на кариерния форум „Професиите на бъдещето“. Тази година фокус на събитието са професиите във финансово-счетоводния сектор и финансово-технологичната сфера и кариерното бъдеще, което те предлагат на младите хора в идните години. Събитието се организира в партньорство с ExperianVMware и Swiss Education Group и ще посрещне 400 ученици и студенти, които се интересуват от кариера в сферата на финансите. Специален HR панел ще бъде посветен на синдрома на прегарянето. В последния един час от събитието изпълнителни директори на шест водещи международни компании ще споделят от първо лице историята на своя кариерен успех. Лектори и пълна програма на форума тук.

 

2-3 април, неделя-понеделник - Финансов лагер за ученици от програма „Учебна компания“, София тех парк, Смарт класна стая и JA Startup Хамбар

За пета година JA България и Ситибанк организират за ученици от гимназиален етап Националното състезание за финансова грамотност „Финансов лагер“. Участие в него от неделя на обяд до понеделник следобед ще вземат 60 ученици от над 20 града, които през тази учебна година изучават програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт. Те ще решават бизнес казус, разделени в екипи по 6 души. По време на иновационния лагер екипите ще получат подкрепа от бизнес ментори от Ситибанк. В края на втория ден от инициативата, в понеделник от 11 часа жури, в което ще участват изпълнителните директори на JA България и Ситибанк, ще оценява идеите на младежите.