JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Ден на отворени врати в Държавна агенция „Архиви“

2016-10-04

Ден на отворени врати в Държавна агенция „Архиви“

 

 

По повод отбелязването на 65-годишнината от създаването на държавни архиви в България, Държавна агенция „Архиви“ обявява 10 октомври 2016 г. – професионалният празник на българските архивисти, за Ден на отворени врати за всички архиви в страната.

 

Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната.

 

Партньор в инициативата на Държавна агенция „Архиви“ е организацията Джуниър Ачийвмънт България.

 

За всички архиви в страната Денят на отворени врати ще започне в 11.00 ч.

 

В София Денят на отворени врати започва с пресконференция. Посетителите в сградата на ул. „Московска“ № 5 ще могат да видят уникални и особено ценни архивни документи в читалните на Централния държавен архив и Държавен архив – София. Ще бъдат отворени и архивохранилища на Централния държавен архив. Любопитно е и мястото, където на документите се дава „нов живот“ – лабораторията по реставрация и консервация. Ще бъде демонстриран и процесът по дигитализиране на архивни документи. Посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Изкуство в архивите“, представяща художествени произведения, съхранявани в Централния държавен архив. Официалното й откриване е в 17.00 ч. Организираните посещения ще са на всеки кръгъл час.

 

В Деня на отворени врати ще бъде обявена инициативата „Читател на 2015 година“. Всеки архив в страната ще отличи читателя с най-много посещения през 2015 година, а на пресконференцията в София ще бъде обявен този, направил най-голям брой посещения сред всички архиви.

 

Архивите в страната ще посрещнат своите гости в читални и архивохранилища, за да видят уникални и особено ценни архивни документи, реставрация на увредени документи, демонстрация на извършваните дейности и услуги, тематични изложби, да присъстват на срещи с дарители на документи и на представяне на техни книги, на представяне на тематичните дигитални колекции на Агенцията, на Информационната система на държавните архиви, на дигитализацията на архивни документи и др.

 

Денят на отворени врати ще продължи до 17.00 ч.