JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Десетокласници, изучаващи програми на JA България, участваха в сесия на Българска фондова борса

2016-03-24

Десетокласници, изучаващи програми на JA България, участваха в  сесия на Българска фондова борса

 

На 22 март точно в 10 ч. ученици от 19. СОУ „Елин Пелин“ дадоха старт с камбанен звън на  борсовата сесия на Българската фондова борса. Младежите от 10. и 11. клас в профил „Технологичен – предприемачество и бизнес“ по програмите на Джуниър Ачийвмънт България участваха в изнесен урок по финанси и инвестиции, обогатявайки знанията си по теми, свързани с финансиране на компаниите през капиталов пазар.

Чрез Сократова беседа за капиталовия пазар в страната г-н Георги Български, член на Съвета на директорите и ръководител „Търговия, емитенти и членство“ в БФБ, грабна вниманието и интереса на младите хора с умело подбрани въпроси, провокирайки ги да мислят и участват активно. Ролята на капиталовите пазари бе онагледена с конкретни примери и казуси. Учениците бяха въвлечени в детайли на борсовата търговия като спред, поръчка, котировка и принципи на сключване на борсова сделка. Също така имаха възможност да се запознаят с търговската платформа – Xetra, където чрез наличните в системата поръчки беше онагледена причината за понижаване на цената при свръхпредлагане и повишаването й при свръхтърсене.В решенията им на различните конкретни ситуации, сложните борсови и икономически термини вече не звучаха толкова отвлечено, а учениците се убедиха, че за да успеят в полето на икономиката, трябва да наблягат на математика и английски език.

Търсейки сами отговор на въпросите защо и как едно дружество става публично, те осъзнаха икономическата роля на капиталовия пазар.

Посещението в Българска фондова борса е организирано в рамките на Световната седмица на парите – международна инициатива на Child and Youth Finance International, в партньорство с Организацията за международно сътрудничество и развитие. БФБ и JA България участват активно в инициативата, която се провежда за пета поредна година.

 

За Световната седмица на парите (Global money week)

Инициативата се провежда от Child & Youth Finance International (CYFI) в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Целта е чрез забавни и интерактивни дейности децата и младежите да научат повече за парите, спестяването, предприемачеството и създаването на умения за работа. Вече пета година в инициативата се включват училища, университети, държавни институции, общини и компании, за да помогнат на младите хора да повишат финансовата си култура. През 2016 г. Седмицата се проведе от 14 до 20 март, с тема „Включи се! Спестявай умно!“. Темата е избрана от организаторите, за да насърчи младежите от най-ранна възраст да изградят разумно отношение към парите и полезни практически умения за боравене с финансови средства.