JuniorAchievementBulgaria
header_pic

ДИЗАЙН МИСЛЕНЕ за ученици от учебни компании

2018-12-16

ДИЗАЙН МИСЛЕНЕ за ученици от учебни компании

 

За трета поредна година JA Bulgaria и SAP организираха поредица от работилници по дизайн мислене (design thinking) за участници от програмите „Учебна компания“ за ученици и “JA StartUp” за студенти. На 14 декември 2018 в София се проведе първия уъркшоп. Включиха се ученици от 10 учебни компании с по трима представители от София, Костенец, Долна Баня и Перник.

Моника Ковачка-Димитова, ментор и коуч по дизанй мислене, SAP България сподели в паузата преди презентациите на отборите каква е ползата за компаниите от участието в обученията: "С метода дизайн мислене, учебните компании имат възможността да дооформят идеите си, да направят подобрения и дори тези, които са дошли в обучението с идеята, че това, което са измислили до момента е най-доброто, виждат как нещата могат да станат и по-добре или да се насочат в съвсем нова посока."

На 15 декември 2018 в Пловдив се състоя вторият уъркшоп с 11 учебни компании от 5 града – Пловдив, Средец, Карлово, Бургас, Пазарджик. В рамките на един ден участниците имаха възможност да подобрят значително продукта на своята учебна компания чрез инструментите на дизайн мисленето.

Момчил Митков, ученик от 137 СУ „А. Кънчев” в София е в екипа на УК Flashbank сподели с нас как метода дизайн мислене по могна на екипа му за подобряване на продукта им – социална мрежа за предизвикателства. „С дизайн мислене успяхме много да изчистим концепцията си за дизайн на приложението, за да бъде максимално опростен и функционален. Открихме също, че можем да разширим аудиторията, към която ще го таргетираме като потребители.”

Design Thinking e методология, която поставя нуждите на клиента в основата на създаването на продукти и услуги. На участниците беше представена теоретична част, последвана от практическа работа по отделните фази на процеса – проучване, синтезиране, генериране на идеи, прототипиране и валидиране. През всеки от тези етапи те преминаха с подкрепата на коуч и ментор по дизайн мислене от екипа на SAP България. Товаим помогна  да разберат с какви проблеми се сблъскват потенциалните клиенти на продукта или услугата на тяхната учебна компания и до каква степен бизнес идеята им адресира и разрешава този проблем. Целта на участието на учениците в тези работилници е да вземат решение като екип в каква посока да доразвият своя бизнес в следващите месеци, до април, когато ще се проведат регионалните състезания на учебните компании и предварителното класиране за финалното състезание – Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ на JA България, през юни 2019 г.

В работилниците за ученици участие взеха общо 62 участници. Работилницата по дизайн мислене за студенти от програмата JA Startup ще се проведе през март 2019 г.