JuniorAchievementBulgaria
header_pic

"Добрите идеи се раждат тогава, когато има любопитство, спонтанност, съпричастност", д-р Христо Трунчев, Novartis България

2018-05-30

Интервю с д-р Христо Трунчев, Президент на Novartis за България и Председател на УС на ARPharM

 

На 2 юни Novartis ще връчи на един младежки стартъп на JA специална награда “Вдъхновение за ЗДРАВЕ”. С какво тази тема има истинска стойност за вас, отвъд принадлежността ви към сектора на здравеопазването?

Световната здравна организация дава доста холистично определение за ЗДРАВЕ като „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.“ В нашата визия и стратегия като компания ние винаги се опитваме да търсим този по-широк поглед отвъд справянето с ежедневните задачи. Това дава допълнителна стойност на нашата работа и ни прави ключов парньор в здравеопазването за пациентите, медицинските специалисти, институциите и обществото.

 

В какво трябва да насочат усилията си учебните компании, за да могат да ви впечатлят и да получат наградата на Novartis, какви идеи, свързани със здравето ще ви впечатлят?

Думата „трябва“ в случая е напълно излишна! Нека младите хора бъдат свободни да мислят, да творят, да се забавляват... Добрите идеи се раждат тогава, когато има любопитство, спонтанност, съпричастност... Според нас това е начина да си представим нещата по различен начин...

 

Предприемачество VS. Предприемчивост, кое е кокошката и кое яйцето?

Много трудно е да се говори за предприемачество в една голяма корпорация като Новартис. Това, което е заложено в нашата култура като организацията е иновацията и стремежа да даваме нови решения в здравеопазването. Иновацията, която започва с нашата развойна дейност и иновативни терапии, които променят живота на милиони хора по света и продължава с иновативните решения, които търсим в нашата ежедневна работа. 

 

Какво е посланието Ви към всички над 300 участници във форума „Изгряващи звезди“ на JA България тази година?

Бъдете свободни! Бъдете щастливи! Бъдете добри! Забавлявайте се с нещата, които правите всеки ден!