JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Достойно представяне на българска учебна компания на финала на проекта „Skills for the future” в Прага

2015-06-15

Достойно представяне на българска учебна компания на финала на проекта „Skills for the future” в Прага

20 учебни компании от цяла Европа се състезаваха на финала на проекта “Skills for the future”, който се реализира чрез партньорството на JA-YEEurope и Hyundai Motors. През настоящата учебна година 2014-2015 Джуниър Ачийвмънт България се включи за първи път в проекта, като на национално ниво се състезаваха 5 учебни компании от професионални гимназии, които трябваше да създадат иновативен продукт в областта на автомобилната индустрия. Идеята на учебна компания Aurelia от СГСАГ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Ганка Раденкова спечели националното състезание с проект „Безопасни пътища“, който представя соларна система за разтопяване на снега по пътищата.

Учениците взеха участие на финала на състезанието, който се проведе в Прага от 8-9 Юни. Всички участници трябваше да аранжират свой щанд и да защитят продукта си пред жури, което включваше представители на Хюндай Чехия, Аспен институт Прага и New Europe Group. Освен презентиране на учениците в програмата на събитието бяха включени и уъркшопи за обмяна на добри практики между координатори от европейските офиси на JA и Hyundai. Като представител от Хюндай България беше поканен г-н Витан Каснаков, маркетинг мениджър.

Въпреки, че не успя да влезе в петицата, българския проект беше отличен от журито като един от най-смелите и предизвикателни.Състезанието спечели британската учебна компания SoberDrive, които представиха проект за автомобилни ключове, към които е прикрепено устройство, което отчита промилите алкохол в кръвта. Допълнителна информация за останалите участници и техните идеи можете да прочетете в сайта на проекта “Skills for the future” http://skillsforthefuture.eu/.